Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

7 χαρακτηριστικά των σύγχρονων χριστιανών



Θα ήθελα να μοιραστώ μερικές από τις παρατηρήσεις μου μετά από 35 χρόνια χριστιανικής διακονίας, Βιβλικές σπουδές, διδασκαλία σεμιναρίων της Βίβλου, γράφοντας μπλοκ, σύζυγος, πατέρας και παππούς.

1. Οι Χριστιανοί δεν είναι όλοι ίδιοι, κι αυτό είναι καλό.
Αγαπώ την ποικιλομορφία του σώματος του Χριστού: «εκ παντός έθνους και φυλών και λαών και γλωσσών» (Αποκ.ζ:9).

Προσεύχομαι όμως, ώστε ο Ιησούς να τιμάται στις διαφορετικές κουλτούρες και στα διαφορετικά δόγματα, όπως η Γραφή μας ζητάει!


2. Μερικοί Χριστιανοί μεγαλώνουν και μερικοί παραμένουν αιώνια μωρά.
Όσοι ωριμάζουν στον Χριστό, μελετούν τακτικά τη Γραφή και την αφήνουν να διαμορφώνει τη ζωή τους (Α’ Θες.α:4-6). Οι ανώριμοι πιστοί δεν είναι σοβαροί όσο αφορά στην αύξηση της πίστης τους (Εβρ.ε:11-13).

Προσεύχομαι να είμαι πάντα σοβαρός στο περπάτημά μου με το Κύριο, προσπαθώντας πάντα να Τον γνωρίζω καλύτερα.

3. Οι Χριστιανοί βλέπουν τις Γραφές διαφορετικά.
Μερικοί Χριστιανοί στηρίζουν την πίστη τους πάνω στο λόγο του Θεού, ακριβώς όπως οι ευγενείς Βεροιείς (Πράξ.ιζ:11). Κάποιοι κρατούν μισές αλήθειες, λάθη, ακόμη και όταν η Γραφή τους διαψεύδει (Β’ Τιμ.δ:3).

Υπάρχουν πολλές δημοφιλείς απόψεις σε χριστιανικούς κύκλους που είναι απλά κοσμικές φιλοσοφίες που επανασυσκευάζονται χρησιμοποιώντας χριστιανικές λέξεις. Αυτές, κάνουν σοβαρή ζημιά στο περπάτημά μας με τον Κύριο. Η μόνη θεραπεία είναι ένας βαθύς σεβασμός για το λόγο του Θεού και μια δέσμευση να ελέγχουμε όλες τις διδασκαλίες, ανεξάρτητα από το πόσο δημοφιλείς είναι, που είναι ενάντια στα λόγια της Βίβλου.

Προσεύχομαι να μην αιχμαλωτιστώ από ανθρώπινες φιλοσοφίες που αντικρούουν τον λόγο του Θεού (Κολ.β:8).

4. Οι Χριστιανοί δεν διαφωνούν το ίδιο.
Κάποιοι εκφράζουν τις απόψεις τους ευγενικά και ταπεινά (Κολ.δ:6). Άλλοι εκφράζουν αγενέστατα τις απόψεις τους (Παρ.ιε:18).

Προσεύχομαι να φυλάω τη γλώσσα μου, εκτός αν μπορώ να μοιραστώ τις απόψεις μου με αγάπη (Εφες.δ:14-15).

5. Οι Χριστιανοί δεν βλέπουν τον πολιτισμό το ίδιο.
Κάποιοι στέκονται στις βιβλικές αρχές, ανεξάρτητα από το πόσο αντιλαϊκές είναι (Γαλ.α:10, Β’ Τιμ.δ:2). Κάποιοι αλλάζουν τις πεποιθήσεις τους για να ταιριάξουν με τις σύγχρονες κοσμικές τάσεις (Παρ.κθ:25, Ψαλμ.ιβ:8, Ιωάν.ιβ:43).

Η κουλτούρα δοκιμάζει τους Χριστιανούς καθημερινά. Θα σταθούμε υπέρ των «δύσκολων»  σημείων του Ευαγγελίου ή θα ενδώσουμε κάτω από την πίεση; Η πίεση δεν έρχεται μόνο από τον κόσμο, αλλά και από συμβιβασμένους χριστιανούς.

Προσεύχομαι να μπορέσω σταθώ σταθερός, έτσι μια μέρα ο Ιησούς να μπορεί να μου πει, «Εύγε, δούλε αγαθέ και πιστέ» (Ματθ.κε:23).

6. Οι Χριστιανοί βλέπουν τον Ιησού διαφορετικά.
Μερικοί Τον γνωρίζουν και συνειδητοποιούν ότι μίλησε για αμαρτία και κρίση, καθώς και για χάρη και αγάπη (Ιωάν.ιε:18). Μερικοί δεν Τον γνωρίζουν και πιστεύουν ότι ο σκοπός Του ήταν να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται όμορφα με τον εαυτό τους (Β’ Κορ.ια:14).

Η παρανόηση του χαρακτήρα του Θεού, είναι η πηγή πολλών ψεύτικων διδασκαλιών.

Προσεύχομαι να γνωρίζω πραγματικά τον Ιησού, ακόμη και αν περιλαμβάνει κακουχίες και διωγμούς (Φιλιπ.γ:10).

7. Οι Χριστιανοί δεν είναι όλοι το ίδιο παραχωρημένοι.
Η αγάπη του Θεού είναι υπέροχη και θα πρέπει να εμπνέει βαθιά αφοσίωση. Μερικοί Χριστιανοί με κίνητρο τη μεγάλη Του αγάπη, επικεντρώνονται στο να δοξάζουν τον Θεό, ανεξάρτητα από το κόστος. Κάποιοι επικεντρώνονται στο προσωπικό όφελος, την υγεία, τον πλούτο και την άνεση.