Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Κληρονομιά άφθαρτη


Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει την ελληνική και παγκόσμια διατροφική πραγματικότητα

Η επισιτιστική κρίση που αναμένεται παγκοσμίως, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, προκαλεί ανησυχία στις αρχές των κρατών, τους μεγάλους ή και μικρούς παραγωγούς, τους εμπόρους, αλλά και στους απλούς καταναλωτές.

Η επισιτιστική κρίση είναι το αποτέλεσμα των επιλογών και των περιορισμών/ μέτρων των προηγούμενων 2 χρόνων λόγω της “πανδημίας”.

Ο πόλεμος απλώς επιτείνει τα ΉΔΗ υπάρχοντα προβλήματα! Φόβοι για νέα επισιτιστική κρίση λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Η άνοδος των τιμών σε βασικά προϊόντα σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς για την επάρκεια των πρώτων υλών όπως το σιτάρι, δείχνουν ότι έρχονται αλλαγές στον παγκόσμιο διατροφικό χάρτη.

 

ΔΕΗ, Βενζίνη, Αέριο, Ηλιέλαιο, …..

Α’ Πέτρ.α:1 Πέτρος, απόστολος Ιησού Χριστού, προς τους παρεπιδήμους τους διεσπαρμένους εις Πόντον, Γαλατίαν, Καππαδοκίαν, Ασίαν και Βιθυνίαν,

α:2 εκλεκτούς κατά πρόγνωσιν Θεού Πατρός, διά του αγιασμού του Πνεύματος, εις υπακοήν και ραντισμόν του αίματος του Ιησού Χριστού· πληθυνθείη χάρις και ειρήνη εις εσάς.

α:3 Ευλογητός ο Θεός και Πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όστις κατά το πολύ έλεος αυτού ανεγέννησεν ημάς εις ελπίδα ζώσαν διά της αναστάσεως του Ιησού Χριστού εκ νεκρών,

α:4 εις κληρονομίαν άφθαρτον και αμίαντον και αμάραντον, πεφυλαγμένην εν τοις ουρανοίς δι' ημάς,

α:5 οίτινες με την δύναμιν του Θεού φυλαττόμεθα διά της πίστεως, εις σωτηρίαν ετοίμην να αποκαλυφθή εν τω εσχάτω καιρώ·

α:6 διά το οποίον αγαλλιάσθε, αν και τώρα ολίγον, εάν χρειασθή, λυπηθήτε εν διαφόροις πειρασμοίς,

α:7 ίνα η δοκιμή της πίστεώς σας, πολύ τιμιωτέρα ούσα παρά το χρυσίον το φθειρόμενον διά πυρός δε δοκιμαζόμενον, ευρεθή εις έπαινον και τιμήν και δόξαν όταν φανερωθή ο Ιησούς Χριστός

Κληρονομιά άφθαρτη, που δεν εξαρτάται από τα γεγονότα που συμβαίνουν πάνω στην γη!

Τον απόστολο Πέτρο ο Ιησούς τον είχε στείλει στους περιτετμημένους και τον Παύλο στους απερίτμητους (Γαλ.β:7).

Γράφει  ο Πέτρος αυτή την επιστολή σε περιτετμημένους, Εβραίους διασκορπισμένους μετά την Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία στον Πόντον, Γαλατίαν, Καππαδοκίαν, Ασίαν και Βιθυνίαν.

παρεπιδήμους τους διεσπαρμένους

Παρεπίδημος είναι αυτός που διαμένει σε ξένη χώρα προσωρινά, δεν έχει μόνιμο σπίτι, σιγουριά, ασφάλεια…

Διεσπαρμένος  είναι ο διασκορπισμένος, ένας εδώ κι ένας εκεί. Δεν είναι ο ένας δίπλα στον άλλο, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.

Είναι ακριβώς αυτή κατάσταση που βιώνουμε σήμερα με τις μετακινήσεις πληθυσμών…

Αλλά, οι παρεπίδημοι και διασκορπισμένοι, την ίδια στιγμή είναι εκλεκτοί κατά πρόγνωσιν Θεού!

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τόσο σημασία ποιος είσαι, τι είσαι, αλλά αν είσαι «εκλεκτός του Θεού»!

Αν είσαι εκλεκτός του Θεού, όπου κι αν είσαι, τα μάτια του Θεού είναι πάνω σου.

Τους παραλήπτες λοιπόν αυτού του γράμματος, ο Θεός τους έχει διαλέξει έναν προς έναν, και γι’ αυτό τους ξέρει και βάζει τον Πέτρο να τους γράψει!

Τους οδηγεί στέλνοντας τον λόγο Του, τους προσέχει, ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Είναι ο Θεός που έχει επαφή με τον λαό Του, ξέρει τον καθένα πάνω στο πρόσωπο της γης με το όνομά του!!

Δεν κάθεται στον θρόνο Του και παρακολουθεί τα ανθρωπάκια εδώ στην γη να τρέχουν πάνω κάτω όλη μέρα.

Όλες οι θρησκείες κάνουν το μέγα λάθος να προωθούν τους «πιστούς» τους να φτάσουν τον θεό τους που είναι πολύ μακριά.

Ο δικός μας ο Θεός, ήρθε να ψάξει και να βρει το απολωλός!

Αλλοίμονο αν ο Θεός περίμενε να Τον βρούμε εμείς, όλοι θα είχαμε πεθάνει μέσα στις αμαρτίες μας.

Μπορεί να μην είναι παρών με σωματική μορφή σήμερα, αλλά είναι μαζί μας σαν Άγιο Πνεύμα. Γι’ αυτό τους είπε κάποτε ότι τους συμφέρει να φύγει για να ξαναέρθει έτσι!

 Ο ίδιος Θεός, με την ίδια αγάπη και επιθυμία να καλέσει τον κάθε άνθρωπο να Τον γνωρίσει και να ζήσει αιώνια μαζί Του.

εκλεκτούς κατά πρόγνωσιν Θεού

Προγνωρίζω σημαίνει ότι ξέρω κάτι πριν συμβεί. Ο Θεός ξέρει τα πάντα γιατί όλα είναι ενώπιον Του γυμνά και τετραχηλισμένα (παρελθόν, παρών και μέλλον).

Ο Θεός δεν περιμένει να συμβεί κάτι για να το γνωρίσει.

Γιατί ο Θεός μας θέλει κοντά Του; Γιατί μας καλεί κοντά Του; Θέλει να μας σώσει από τον αιώνιο θάνατο και να μας χαρίσει αιώνια ζωή! Τίποτε άλλο.

 Βέβαια, ο Θεός μπορεί να προγνωρίζει και να καλεί τον καθένα, αλλά υπάρχει μια διαδικασία για να συμβεί αυτό:

διά του αγιασμού του Πνεύματος, εις υπακοήν και ραντισμόν του αίματος του Ιησού Χριστού

Σήμερα το ευαγγέλιο κηρύττεται με διάφορους τρόπους. Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να φτάσει το μήνυμα της σωτηρίας σε όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι ο καθένας το κάνει….

Τα πρόβατα του Ιησού, όταν ακούσουν την φωνή Του Τον ακολουθούν, αλλά πρέπει εσύ κι εγώ να είμαστε έτοιμοι να αναμεταδώσουμε την φωνή του Κυρίου, όχι δικά μας λόγια. Αυτά που μας παρήγγειλε.

Ρωμ.η:13 διότι εάν ζήτε κατά την σάρκα, μέλλετε να αποθάνητε· αλλ' εάν διά του Πνεύματος θανατόνητε τας πράξεις του σώματος, θέλετε ζήσει.

Ο Θεός μας προγνωρίζει, μας καλεί, αλλά περιμένει να ζήσουμε «δια του Πνεύματος». Αυτή είναι μια άλλη ζωή κατά την οποία θανατώνεις τις πράξεις της σάρκας.

Ποιες όμως είναι αυτές οι πράξεις του σώματος που εγώ πρέπει να θανατώσω δια του Πνεύματος; Τι πρέπει να κάνω;

Απλά, να θανατώσω τις κακές επιθυμίες του σώματός μου. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Ο Θεός λέει ότι αυτό θα γίνει δια του Πνεύματός Του! Αυτός θα σου δώσει την όρεξη, την δύναμη, την επιθυμία, γιατί αυτές πρέπει να φύγουν από την ζωή σου.

Πρέπει να διοικείσαι τώρα από το Πνεύμα του Θεού γιατί προορίζεσαι για ένα αγιότατο τόπο. Χρειάζεται λοιπόν τώρα υπακοή!

διά του αγιασμού του Πνεύματος, εις υπακοήν

Η ζωή του χριστιανού είναι μια ζωή υπακοής, και καλό θα είναι να το καταλάβει ο καθένας από την αρχή.

Ανυπάκουα, αντιδραστικά, επαναστατικά άτομα δεν θα τα πάνε καλά με τον Χριστό, αν δεν υποτάξουν αυτή την φύση στην υπακοή του λόγου του Θεού.

Όλοι κάποτε ήμασταν «τοιούτοι». Εγώ δεν ήμουν το καλό παιδί των γονιών μου, αλλά ήρθε η ώρα που υπέταξα και υποτάσω αυτήν την φύση στην υπακοή του Θεού.

Α’ Κορ.ς:9-11 Η δεν εξεύρετε ότι οι άδικοι δεν θέλουσι κληρονομήσει την βασιλείαν του Θεού; Μη πλανάσθε· ούτε πόρνοι ούτε ειδωλολάτραι ούτε μοιχοί ούτε μαλακοί ούτε αρσενοκοίται ούτε κλέπται ούτε πλεονέκται ούτε μέθυσοι ούτε λοίδοροι ούτε άρπαγες θέλουσι κληρονομήσει την βασιλείαν του Θεού. Και τοιούτοι υπήρχετέ τινες· αλλά απελούσθητε, αλλά ηγιάσθητε, αλλ' εδικαιώθητε διά του ονόματος του Κυρίου Ιησού και διά του Πνεύματος του Θεού ημών.

Είναι θέμα απόφασης, να πεις Κύριε, θέλω να μπω κάτω από εσένα, θέλω να ζήσω για σένα και μετά αρχίζεις και υπακούς.

Για να υπακούσεις κάτι πρέπει να το ξέρεις: Τι θέλεις Κύριε; - είπε ο Παύλος. Και ο Κύριος του είπε τι θέλει απ’ αυτόν.

Ο Παύλος δεν ήταν από την φύση του υπάκουος, υπεραιρώμενος διώκτης ήταν.

Όμως έρχεται μια στιγμή στην ζωή μας που όλα μπορεί και πρέπει να αλλάξουν.

Από κατσίκια να γίνουμε πρόβατα. Από το ευαγγέλιο του «εγώ νομίζω» και του «έτσι θέλω», μετακινούμαστε στο ευαγγέλιο, Τι θέλεις Κύριε!

Ιωάν.ιζ:17 Αγίασον αυτούς εν τη αληθεία σου· ο λόγος ο ιδικός σου είναι αλήθεια.

Διαβάσαμε πριν για τον αγιασμό του Πνεύματος και τώρα βλέπουμε ότι αυτό γίνεται δια του λόγου. Άρα, ο λόγος του Θεού πρέπει να γίνει καθημερινή τροφή μου, αν θέλω να αγιαστώ, αν θέλω να μπω στον οθρανό.

Ο λόγος του Θεού δεν είναι ένα βιβλίο που μας δόθηκε για να το μάθουμε. Ο Θεός σου έδωσε τον λόγο του για να ζήσεις με αυτόν. Ο Ιησούς είπε ότι οι λόγοι του είναι ζωή.

Μπορείς να λες ότι η ζωή σου στηρίζεται σ’ αυτό το βιβλίο;

Μπορείς να ισχυριστείς ότι το τι θα κάνεις είναι γραμμένο σ’ αυτό το βιβλίο;

Ο λόγος του Θεού δεν μας δόθηκε για να τσακωνόμαστε, ούτε για να κάνουμε τους έξυπνους, αλλά για να ζήσουμε δι’ αυτού!

 και ραντισμόν του αίματος του Ιησού Χριστού

Έξοδ.κδ:7,8 Έπειτα λαβών το βιβλίον της διαθήκης, ανέγνωσεν εις τα ώτα του λαού· οι δε είπον, Πάντα όσα ελάλησεν ο Κύριος, θέλομεν κάμνει και θέλομεν υπακούει. Και λαβών ο Μωϋσής το αίμα, ερράντισεν επί τον λαόν, και είπεν, Ιδού, το αίμα της διαθήκης, την οποίαν ο Κύριος έκαμε προς εσάς κατά πάντας τούτους τους λόγους.

Όταν ένας Ισραηλίτης πήγαινε στον ναό ένα αρνί για να το θυσιάσει, ο ιερέας το έπαιρνε και το έσφαζε και το αίμα χυνόταν κάτω. Αλλά ο Θεός είχε πει ότι έπρεπε να κρατάει μέρος του αίματος σε μία λεκάνη και μ’ αυτό να ραντίζει τον λαό, για να αισθανθεί ο λαός πάνω του το αίμα.

Να μην το βλέπει απλά να χύνεται, αλλά να ξέρει ότι έχει να κάνει με τον ίδιο. Αυτός λοιπόν που έφερνε το αρνί, έπρεπε να αισθανθεί έστω μια σταγόνα αίματος πάνω στο σώμα του!

Σήμερα, δεν μιλάμε για το αίμα από ένα αρνί, τράγο ή μόσχο, αλλά για το πολύτιμο αίμα του Ιησού Χριστού.

ΚΙ αυτό το αίμα δεν χύθηκε κάπου, κάποτε, αλλά είναι το αίμα που έχει ραντιστεί πάνω σου. Έχει να κάνει με την προσωπική σου ζωή.

Είναι το αίμα του Ιησού Χριστού, είναι το αίμα της διαθήκης.

Ο Θεός έκανε την νέα διαθήκη με τον άνθρωπο και την σφράγισε με αίμα.

Ρωμ.γ:23-25 επειδή πάντες ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού, δικαιούνται δε δωρεάν με την χάριν αυτού διά της απολυτρώσεως της εν Χριστώ Ιησού, τον οποίον ο Θεός προέθετο μέσον εξιλεώσεως διά της πίστεως εν τω αίματι αυτού, προς φανέρωσιν της δικαιοσύνης αυτού διά την άφεσιν των προγενομένων αμαρτημάτων διά της μακροθυμίας του Θεού

Το αίμα που έχει ραντιστεί πάνω σου, το βλέπεις «διά της πίστεως».

Η σωτηρία είναι δια πίστεως, η θεραπεία είναι δια πίστεως η εξιλέωση είναι δια πίστεως, η αρπαγή θα γίνει δια πίστεως!

Ρωμ.ε:8,9 αλλ' ο Θεός δεικνύει την εαυτού αγάπην εις ημάς, διότι ενώ ημείς ήμεθα έτι αμαρτωλοί, ο Χριστός απέθανεν υπέρ ημών. Πολλώ μάλλον λοιπόν αφού εδικαιώθημεν τώρα διά του αίματος αυτού, θέλομεν σωθή από της οργής δι' αυτού.

Ο Χριστός δεν πέθανε επειδή κάποιοι ήταν σωστοί και το έκανε γι’ αυτούς!!

Θα σωθούμε από την οργή δια του αίματος του Χριστού, όχι δια του διωγμού του αντίχριστου!

Κανείς δεν θα μπει στον ουρανό, αν δεν έχει ραντιστεί πάνω του το αίμα του Ιησού Χριστού.

Λουκ.κβ:20 Ωσαύτως και το ποτήριον, αφού εδείπνησαν, λέγων· Τούτο το ποτήριον είναι η καινή διαθήκη εν τω αίματί μου, το υπέρ υμών εκχυνόμενον.

Ο Θεός σφράγισε την Διαθήκη Του με τον άνθρωπο με το αίμα του Ιησού.

Α’ Ιωάν.α:7 εάν όμως περιπατώμεν εν τω φωτί, καθώς αυτός είναι εν τω φωτί, έχομεν κοινωνίαν μετ' αλλήλων, και το αίμα του Ιησού Χριστού του Υιού αυτού καθαρίζει ημάς από πάσης αμαρτίας.

Αυτή είναι η νίκη μας απέναντι στον Διάβολο! Εδώ, δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί μπορούμε να μετανοήσουμε και να τακτοποιηθούμε. Ο Ιησούς δεν μπορούσε να μετανοήσει, αν αμάρτανε δεν μπορούσε να είναι αίτιος σωτηρίας, αλλά νίκησε και μας χάρισε αυτή την νίκη!

Εβρ.ι:19-22 Έχοντες λοιπόν, αδελφοί, παρρησίαν να εισέλθωμεν εις τα άγια διά του αίματος του Ιησού, διά νέας και ζώσης οδού, την οποίαν καθιέρωσεν εις ημάς διά του καταπετάσματος, τουτέστι της σαρκός αυτού, και έχοντες ιερέα μέγαν επί τον οίκον του Θεού, ας πλησιάζωμεν μετά αληθινής καρδίας εν πληροφορία πίστεως, έχοντες τας καρδίας ημών κεκαθαρμένας από συνειδήσεως πονηράς και λελουμένοι το σώμα με ύδωρ καθαρόν·

Εφόσον άνοιξε αυτή η νέα ζώσα οδός, με το αίμα του Ιησού, και εφόσον αυτή η οδός οδηγεί στα Άγια, εκεί μπαίνεις μόνο με το αίμα του Ιησού.

Το αίμα του Χριστού δεν είναι κάτι μαγικό, δεν είναι μια εγκεφαλική γνώση, δεν είναι εργαλείο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με πονηρή συνείδηση.

Ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, αλλά δεν θα σωθούν όλοι.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εκλεκτοί, πολλοί άνθρωποι, λέει η Αποκάλυψη θα βλασφημήσουν τον Θεό:

Αποκ.ις:9 Και εκαυματίσθησαν οι άνθρωποι καύμα μέγα, και εβλασφήμησαν το όνομα του Θεού του έχοντος εξουσίαν επί τας πληγάς ταύτας, και δεν μετενόησαν ώστε να δώσωσι δόξαν εις αυτόν.

Αποκ.ις:11 και εβλασφήμησαν τον Θεόν του ουρανού διά τους πόνους αυτών και διά τα έλκη αυτών, και δεν μετενόησαν από των έργων αυτών.

Αποκ.ις:21 Και χάλαζα μεγάλη έως ενός ταλάντου κατέβαινεν εκ του ουρανού επί τους ανθρώπους· και εβλασφήμησαν οι άνθρωποι τον Θεόν διά την πληγήν της χαλάζης, διότι η πληγή αυτής ήτο μεγάλη σφόδρα.

Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, αλλά ξέρει τις καρδιές των ανθρώπων, ξέρει τις αποφάσεις που θα πάρουν κι αυτό πρέπει να μας χαροποιεί για την θέση που έχουμε στην καρδιά του Θεού. Είμαστε εκλεκτοί του Θεού!

Δεν έχουμε τελειοποιηθεί, αλλά ο Θεός δεν έχει τελειώσει μαζί μας, εργάζεται και μας φτιάχνει – στο μέτρο που επιτρέπουμε!

Μετά, εύχεται ο Πέτρος:

πληθυνθείη χάρις και ειρήνη εις εσάς.

Να έχετε περισσότερη χάρη και ειρήνη απ’ αυτήν που ήδη έχετε!

Ευλογητός ο Θεός και Πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Κάτι που πάντα πρέπει να κάνουμε, να ευλογούμε τον Θεό!

όστις κατά το πολύ έλεος αυτού ανεγέννησεν ημάς

Κανένα ανθρώπινο βιογραφικό δεν μπορεί να απαιτήσει την σωτηρία: κατά το πολύ έλεος αυτού ανεγέννησεν ημάς. Αυτή είναι μια καλή γνώση!

Ιωάν.γ:3 …..εάν τις δεν γεννηθή άνωθεν, δεν δύναται να ίδη την βασιλείαν του Θεού.

 

εις ελπίδα ζώσαν διά της αναστάσεως του Ιησού Χριστού εκ νεκρών,

Σαν άνθρωποι έχουμε όρια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, δεν μπορούμε να ελπίζουμε και πολλά πράγματα, αλλά με την αναγέννηση μπορείς να ελπίζεις ότι θα μπεις στην Βασιλεία των ουρανών, επειδή ο Χριστός αναστήθηκε!

εις κληρονομίαν άφθαρτον και αμίαντον και αμάραντον, πεφυλαγμένην εν τοις ουρανοίς δι' ημάς,

Ας ανέβουν όσο θέλουν οι τιμές, ας γίνει ό,τι θέλει να γίνει, εγώ ξέρω ότι έχω μια κληρονομιά…. Κι αυτή είναι η ελπίδα μου.

Όποιος έχει την ελπίδα του σε κάτι  άλλο, οι μέρες μας καθημερινά αποδεικνύουν ότι είναι τεράστιο λάθος.

Η δικιά μου κληρονομιά δεν εξαρτάται από πολέμους, από οικονομικές πολιτικές, από τίποτα γήινο. Είναι φυλαγμένη στον ουρανό για μένα,

που με την δύναμιν του Θεού φυλάττομαι διά της πίστεως, εις σωτηρίαν ετοίμην να αποκαλυφθή εν τω εσχάτω καιρώ·

Μα, δεν είμαι σωσμένος τώρα;

Αποκ.ιβ:10 Και ήκουσα φωνήν μεγάλην λέγουσαν εν τω ουρανώ· Τώρα έγεινεν η σωτηρία και δύναμις και η βασιλεία του Θεού ημών και η εξουσία τον Χριστού αυτού, διότι κατερρίφθη ο κατήγορος των αδελφών ημών, ο κατηγορών αυτούς ενώπιον του Θεού ημών ημέραν και νύκτα.

Φιλ.β:12 Ώστε, αγαπητοί μου, καθώς πάντοτε υπηκούσατε, ουχί ως εν τη παρουσία μου μόνον, αλλά τώρα πολύ περισσότερον εν τη απουσία μου, μετά φόβου και τρόμου εργάζεσθε την εαυτών σωτηρίαν·

Ματθ.κδ:13 Ο δε υπομείνας έως τέλους, ούτος θέλει σωθή.

Β’ Θεσ.γ:13 Σεις δε, αδελφοί, μη αποκάμητε πράττοντες το καλόν.

Ιακ.ε:7,8 Μακροθυμήσατε λοιπόν, αδελφοί, έως της παρουσίας του Κυρίου. Ιδού, ο γεωργός περιμένει τον πολύτιμον καρπόν της γης και μακροθυμεί δι' αυτόν, εωσού λάβη βροχήν πρώϊμον και όψιμον· μακροθυμήσατε και σεις, στηρίξατε τας καρδίας σας, διότι η παρουσία του Κυρίου επλησίασε.

Αυτή την υπομονή και την πίστη ζητάει ο Θεός από μας τώρα.

διά το οποίον αγαλλιάσθε, αν και τώρα ολίγον, εάν χρειασθή, λυπηθήτε εν διαφόροις πειρασμοίς

ίνα η δοκιμή της πίστεώς σας, πολύ τιμιωτέρα ούσα παρά το χρυσίον το φθειρόμενον διά πυρός δε δοκιμαζόμενον, ευρεθή εις έπαινον και τιμήν και δόξαν όταν φανερωθή ο Ιησούς Χριστός

Α’ Πέτρ.α:8 τον οποίον αν και δεν είδετε αγαπάτε, εις τον οποίον, αν και τώρα δεν βλέπητε αυτόν, πιστεύοντες όμως αγαλλιάσθε με χαράν ανεκλάλητον και ένδοξον,