Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Κεφ.ε:11-14

 


Αποκ.ε:11  Και είδον και ήκουσα φωνήν αγγέλων πολλών κύκλω του θρόνου και των ζώων και των πρεσβυτέρων, και ην ο αριθμός αυτών μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων

 

Μυριάς είναι ο αριθμός 10.000 ή είναι συμβολικός αριθμός που σημαίνει πλήθος αμέτρητο.

 

Αποκ.ε:12 ....λέγοντες φωνή μεγάλη, Άξιος εστίν το αρνίον το εσφαγμένον λαβείν δύναμιν και πλούτον και σοφίαν και ισχύν και τιμήν και ευλογίαν.

 

Μ’ αυτή την δοξολογία οι άγγελοι δίνουν δόξα στο Αρνίο, το οποίο εσφάγη και τελείωσε το έργο της σωτηρίας, όπως φαίνεται από την όραση του Ιωάννη. Εδώ εκπληρώνονται αρκετά εδάφια όπως Ψαλμ.οδ:2, ρς:10, ρζ:2. 

Ησ.νβ:3-9   Α’ Πέτρ.α:18-20.  Δεν λυτρωθήκαμε με χρυσό ή ασήμι αλλά με το πολύτιμο αίμα του Ιησού Χριστού. Μας λύτρωσε για να μας κάνει κληρονόμους του Θεού, και αυτό ακριβώς βλέπουμε εδώ, τους αγίους μέσα στην κληρονομιά τους που είναι ο Θεός και ο θρόνος Του.

 

Αποκ.ε:13 Και παν κτίσμα ό εν τω ουρανώ και επί της γής και υποκάτω της γής και επί της θαλάσσης, και τα εν αυτοίς πάντα, ήκουσα λέγοντας, Τω καθημένω επί του θρόνου και τω αρνίω η ευλογία και η τιμή και η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων.

 

Εδώ βλέπουμε κάθε κτίσμα που υπάρχει να δίνει δόξα στον Θεό. Αυτό δείχνει ότι η όραση αυτή είναι έξω από τον χρόνο, μέσα στην αιωνιότητα, είναι η τελική και ολοκληρωτική εδραίωση του θρόνου του Θεού, όπου κάθε εχθρός θα έχει υποταχθεί στον Θεό.

Η όραση αυτή δεν εκπληρώνεται κατά την διάρκεια της θλίψης, ούτε κατά την διάρκεια των πληγών, ούτε ακόμα κατά την διάρκεια της Χιλιετούς Βασιλείας, γιατί στα χρονικά αυτά διαστήματα πάντοτε βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν προσκυνούν τον Κύριο.

Όταν όμως έρθει το τέλος και κριθούν οι εχθροί του Θεού, τότε πια κάθε κτίσμα είτε είναι στην κόλαση, είτε στην γέενα του πυρός, είτε είναι στην παρουσία του Θεού, θα αναγνωρίσει και θα δώσει δόξα, κράτος και τιμή στον Κύριο.

Ό,τι και να γίνει, βλέπουμε ότι ο Κύριος θα πάρει την δόξα. Ακόμα κι απ’ αυτούς που θεληματικά δεν υποτάχθηκαν στον Θεό, αλλά διάλεξαν να γίνουν σκεύη ατιμίας, ο Θεός θα πάρει την δόξα (Ρωμ.θ:17-23).

Όχι ότι θα μετανοήσουν και θα σωθούν, γιατί ο λόγος του Θεού είναι κατηγορηματικός και σαφής στο θέμα αυτό, αλλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα δουν τελικά το μεγαλείο και την δόξα του Θεού, την έκφραση της αγάπης Του στο πρόσωπο του Χριστού, το μέγεθος και το κάλλος της σωτηρίας που έκανε ο Ιησούς για όλο τον κόσμο κι έτσι δεν θα μπορέσουν να μην δώσουν τιμή και δόξα σ’ Αυτόν, έστω κι αν αυτοί με την θέλησή τους αγνόησαν και αμέλησαν ν’ ανοίξουν την καρδιά τους στον σπλαχνικό και ελεήμονα Θεό.

Ο Θεός ακόμα θα δοξαστεί επειδή θα συντρίψει όλους αυτούς οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον Του, και εναντίον του λαού Του με την θέλησή τους και παρέμειναν αμετανόητοι και σκληροί.

 

Αποκ.ε:14  και τα τέσσαρα ζώα έλεγον, Αμήν και οι πρεσβύτεροι έπεσαν και προσεκύνησαν.

 

Ακόμα και αυτοί οι άγιοι που βρίσκονται μέσα και γύρω από τον θρόνο του Θεού, δίνουν δόξα, προσκύνηση και λατρεία. Από τη στάση τους αυτή βλέπουμε ότι αυτή είναι η υπηρεσία που προσφέρουν στον Κύριο που τους έσωσε. Είναι μια ατέλειωτη λατρεία αγάπης που προσφέρεται στον Κύριο απ’ όλους αυτούς που Τον αγάπησαν όσο τίποτε άλλο στην γη ή στον ουρανό.