Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Οι σάλπιγγες


Αυτοί που διδάσκουν ότι η Εκκλησία πρέπει να περάσει από την Θλίψη, προσπαθούν να ταυτίσουν την έσχατη σάλπιγγα της Α’ Κορ.ιε με την έβδομη σάλπιγγα στο Βιβλίο της Αποκάλυψης. 

Όμως, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στον παραλληλισμό αυτών των δύο σαλπίγγων.

Πρώτα απ' όλα, η σάλπιγγα που ακούγεται στην Αρπαγή της Εκκλησίας στην Α’ Θες.δ:16 ονομάζεται «σάλπιγγα Θεού». Στην Αποκάλυψη η έβδομη σάλπιγγα είναι η σάλπιγγα του έβδομου αγγέλου.

Η σάλπιγγα της Α' Κορ.ιε χρησιμοποιείται για να διακηρύξει ένα γεγονός που συμβαίνει «εν μιά στιγμή, εν ριπή οφθαλμού».

Ο Παύλος είπε, «Ιδού, μυστήριον λέγω προς εσάς· πάντες μεν δεν θέλομεν κοιμηθή, πάντες όμως θέλομεν μεταμορφωθή, εν μιά στιγμή, εν ριπή οφθαλμού, εν τη εσχάτη σάλπιγγι· διότι θέλει σαλπίσει, και οι νεκροί θέλουσιν αναστηθή άφθαρτοι, και ημείς θέλομεν μεταμορφωθή» (Α’ Κορ.ιε:51,52).

Από την άλλη πλευρά, η έβδομη σάλπιγγα του Βιβλίου της Αποκάλυψης θα καλύψει μια περίοδο ημερών:

Αποκ.ι:7 «αλλ' εν ταις ημέραις της φωνής του εβδόμου αγγέλου, όταν μέλλη να σαλπίση, τότε θέλει τελεσθή το μυστήριον του Θεού, καθώς εφανέρωσε προς τους εαυτού δούλους τους προφήτας».

Η τελευταία σάλπιγγα της Α' Κορ.ιε και της Α’ Θες.δ, θα είναι μια σάλπιγγα δόξας. Θα μεταμορφωθούμε, θα γίνουμε κατά την εικόνα Του και θα αρπαχτούμε για να συναντήσουμε τον Κύριο στον αέρα.

Αντίθετα, η έβδομη σάλπιγγα του Βιβλίου της Αποκάλυψης αναφέρεται συνεχώς σαν «ουέ». Στην Αποκ.η:13 ο άγγελος είπε: «Ουαί, ουαί, ουαί εις τους κατοικούντας επί της γης διά τας λοιπάς φωνάς της σάλπιγγος των τριών αγγέλων των μελλόντων να σαλπίσωσι».

Ο άγγελος το λέει αυτό στο τέλος της τέταρτης σάλπιγγας. Έτσι, τα τρία «ουέ» αναφέρονται στην πέμπτη, έκτη και έβδομη σάλπιγγα. Στο τέλος της πέμπτης σάλπιγγας (Αποκ.η:12), ο άγγελος δηλώνει: «Ουαί, ουαί, ουαί εις τους κατοικούντας επί της γης διά τας λοιπάς φωνάς της σάλπιγγος των τριών αγγέλων των μελλόντων να σαλπίσωσι». Αυτό αναφέρεται στην έκτη και την έβδομη σάλπιγγα. Στην Αποκ.ια:14 ο άγγελος δηλώνει ότι «Η ουαί η δευτέρα απήλθεν· ιδού, η ουαί η τρίτη έρχεται ταχέως». Μετά πάμε κατευθείαν στο εδ.15, την έβδομη σάλπιγγα, που είναι στην πραγματικότητα το τρίτο «ουέ».

Η Αρπαγή της Εκκλησίας και η μεταμόρφωση σε ένδοξα σώματα κατά την ομοιότητα του Κυρίου, δεν έχει να κάνει τίποτα με τα «ουέ»!! Θα ήταν «ουέ» μόνο αν δεν ήμουν στην Αρπαγή! Έτσι, βλέπω μεγάλη δυσκολία στην ταύτιση της έβδομης σάλπιγγας της Αποκάλυψης και της σάλπιγγας της Α’ Κορ.ιε, επειδή τα αποτελέσματα και χρονικοί παράγοντες είναι τόσο διαφορετικοί.