Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Κάιν: ο απόλυτος κατσούφης!


Ο Θεός είδε ότι η καρδιά του Κάιν δεν ήταν εντάξει, οπότε απέρριψε την προσφορά του. 

Τότε «ηγανάκτησεν ο Κάϊν σφόδρα, και εκατηφίασε το πρόσωπον αυτού» Γέν.δ:5

Βασικά, ο Κάιν κατσούφιασε!

Στη συνέχεια, ο Θεός εξήγησε μια σημαντική αλήθεια στον Κάιν - μια αλήθεια που ισχύει για όλους μας:

Γέν.δ:7 αν συ πράττης καλώς, δεν θέλεις είσθαι ευπρόσδεκτος; και εάν δεν πράττης καλώς, εις την θύραν κείται η αμαρτία. Αλλ' εις σε θέλει είσθαι η επιθυμία αυτού, και συ θέλεις εξουσιάζει επ' αυτού.

Ο Κάιν αγνόησε αυτή την προειδοποίηση, συνέχισε να κατσουφιάζει και δολοφόνησε τον αδερφό του εν ψυχρώ.

Όταν ο Θεός αντιμετώπισε τον Κάιν, κατσούφιασε λίγο ακόμα. Δεν είχε καμία θλίψη για το προμελετημένο έγκλημά του και κανένα οίκτο για τον νεκρό αδελφό του, αλλά είχε άφθονο οίκτο για τον εαυτό του.

Ο Κάιν είπε στον Κύριο, «Η αμαρτία μου είναι μεγαλητέρα παρ' ώστε να συγχωρηθή» Γέν.δ:13.

Δυστυχώς, η στάση του Κάιν έχει γίνει αρκετά διαδεδομένη στις μέρες μας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα. Κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους και λυπούνται για τις συνέπειες των αμαρτιών τους, όχι για τις αμαρτίες τους.

Ο Θεός θέλει να μάθουμε από τον Κάιν. Θέλει να επιλέξουμε την ελευθερία της δικαιοσύνης και της μετάνοιας αντί για τη δουλεία της ζήλιας, της αυτολύπησης και της κατσούφιας.

Α’ Ιωάν.α:9 Εάν ομολογώμεν τας αμαρτίας ημών, είναι πιστός και δίκαιος, ώστε να συγχωρήση εις ημάς τας αμαρτίας και καθαρίση ημάς από πάσης αδικίας.

Ας «κάνουμε το σωστό» (Γέν.δ:7).