Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Αντιμετωπίζοντας εγωιστές ανθρώπους


Πάντα υπήρχαν εγωιστές άνθρωποι στον κόσμο, αλλά ο σύγχρονος πολιτισμός μας προωθεί και γιορτάζει ακόμη τον εγωισμό κατά καιρούς. Δεν είναι περίεργο ότι ο ναρκισσισμός συνεχώς αυξάνεται.

Οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό δύσκολων σχέσεων στην εργασία, στην γειτονιά, σε διάφορους οργανισμούς, ακόμη και στους χριστιανικούς κύκλους.

Επειδή οι εγωιστές στερούνται ενσυναίσθησης, πολλοί από αυτούς κακομεταχειρίζονται τους άλλους και στην συνέχεια λυπούνται τον εαυτό τους. Ο Κάιν είναι ένα παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις στενές φιλίες με τέτοιους ανθρώπους επειδή «Φθείρουσι τα καλά ήθη αι κακαί συναναστροφαί» (Α ́ Κορ.ιε:33).

Αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τους εγωιστές.

Όταν βρίσκονται στις εκκλησίες μας, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ταπεινά την ανάρμοστη συμπεριφορά τους, λέγοντας την αλήθεια με αγάπη:

BΤιμ.β:23-26 Τας δε μωράς και απαιδεύτους φιλονεικίας παραιτού, εξεύρων ότι γεννώσι μάχας· ο δε δούλος του Κυρίου δεν πρέπει να μάχηται, αλλά να ήναι πράος προς πάντας, διδακτικός, ανεξίκακος, διδάσκων μετά πραότητος τους αντιφρονούντας, μήποτε δώση εις αυτούς ο Θεός μετάνοιαν, ώστε να γνωρίσωσι την αλήθειαν, και να ανανήψωσιν από της παγίδος του διαβόλου, υπό του οποίου είναι πεπαγιδευμένοι εις το θέλημα εκείνου.

Εφεσ.δ:15 αλλά αληθεύοντες εις την αγάπην να αυξήσωμεν εις αυτόν κατά πάντα, όστις είναι η κεφαλή, ο Χριστός,

Όταν βρίσκονται στο χώρο εργασίας ή τη γειτονιά μας, πρέπει να περπατάμε στο "αντίθετο πνεύμα".

Ο κόσμος μας λέει να ανταποδώσουμε κακό αντί κακού και να "τιμωρήσουμε" τους ανθρώπους που μας πλήγωσαν. Ο Θεός μας λέει να είμαστε διαφορετικοί από τον κόσμο, επιστρέφοντας καλό στο κακό και αντιμετωπίζοντας τους αγενείς ανθρώπους με καλοσύνη:

Ρωμ.ιβ:17-21 Εις μηδένα μη ανταποδίδετε κακόν αντί κακού· προνοείτε τα καλά ενώπιον πάντων ανθρώπων· ει δυνατόν, όσον το αφ' υμών ειρηνεύετε μετά πάντων ανθρώπων. Μη εκδικήτε εαυτούς, αγαπητοί, αλλά δότε τόπον τη οργή· διότι είναι γεγραμμένον· εις εμέ ανήκει η εκδίκησις, εγώ θέλω κάμει ανταπόδοσιν, λέγει Κύριος. Εάν λοιπόν πεινά ο εχθρός σου, τρέφε αυτόν, εάν διψά, πότιζε αυτόν· διότι πράττων τούτο θέλεις σωρεύσει άνθρακας πυρός επί την κεφαλήν αυτού. Μη νικάσαι υπό του κακού, αλλά νίκα διά του αγαθού το κακόν.

Είναι δελεαστικό να φερόμαστε στους εγωιστές με τον ίδιο τρόπο που μας φέρθηκαν, και αυτό ακριβώς θα ήθελε ο Σατανάς να κάνουμε: να ανταποκριθούμε με τρόπους που αρνούνται την πίστη μας.

Αλλά η πίστη μας λάμπει περισσότερο όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, και έχουμε αυτή την υπέροχη υπόσχεση να μας στηρίζει:

Φιλ.δ:13 τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντός με Χριστού.