Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ, ΜΟΝΟ ΠΙΣΤΕΥΕ !


Ο Κύριος αναλαμβάνει δράση όταν πιστεύουμε!

«Και αποκριθείς ο Ιησούς, λέγει προς αυτούς· Έχετε πίστιν Θεού. Διότι αληθώς σας λέγω ότι όστις είπη προς το όρος τούτο, Σηκώθητε και ρίφθητι εις την θάλασσαν, και δεν διστάση εν τη καρδία αυτού, αλλά πιστεύση ότι εκείνα τα οποία λέγει γίνονται, θέλει γείνει εις αυτόν ό,τι εάν είπη. Διά τούτο σας λέγω, Πάντα όσα προσευχόμενοι ζητείτε, πιστεύετε ότι λαμβάνετε, και θέλει γείνει εις εσάς» (Μάρκ.ια:22-24).

Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για τον Κύριο να κάνει αυτό που Του ζητάμε όταν κινούμαστε με πίστη! Η πίστη ευαρεστεί τον Κύριο και ελκύει την προσοχή Του.

Όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη σ’ Εκείνον, η προσοχή Του είναι στραμμένη σ’ εμάς. Όταν ψάχνουμε τρόπους να Τον ευαρεστήσουμε, Εκείνος ψάχνει τρόπους να ευαρεστήσει εμάς και να κάνει αυτό που Του ζητάμε.

«χωρίς δε πίστεως αδύνατον είναι να ευαρεστήση τις εις αυτόν· διότι ο προσερχόμενος εις τον Θεόν πρέπει να πιστεύη ότι είναι και γίνεται μισθαποδότης εις τους εκζητούντας αυτόν» (Εβρ.ια:6).

μισθᾰποδότης: -ου, ο ἀποδιδοὺς τὸν μισθόν, ο ἀνταμείβων

Η πίστη μας στον Χριστό είναι το χαρακτηριστικό σημάδι που μας βάζει στην ομάδα των νικητών! Ο Κύριος νίκησε τον κόσμο, ώστε όλοι όσοι έρθουν στη Βασιλεία Του, με τον ίδιο τρόπο, να έχουν νίκη πάνω στον κόσμο!

«Διότι παν ό,τι εγεννήθη εκ του Θεού νικά τον κόσμον· και αύτη είναι η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών» (Α’ Ιωάν.ε:4).

Εβρ.ια:1 Είναι δε η πίστις ελπιζομένων πεποίθησις, βεβαίωσις πραγμάτων μη βλεπομένων.

Το Μάρκ.ε μας δίνει το παράδειγμα δύο ανθρώπων που κινήθηκαν με πίστη παρά τις αντίθετες καταστάσεις που βίωναν.

Ο Ιάειρος μόλις είχε ζητήσει από τον Κύριο να έρθει και να θεραπεύσει την κόρη του, η οποία πέθαινε, όταν ξαφνικά, μια γυναίκα με αιμορραγία αγγίζει τον Κύριο, και θεραπεύεται. 

Η Αγία Γραφή μας λέει ότι εκείνη η γυναίκα πίστεψε ότι αν άγγιζε μόνο το ρούχο του Ιησού, θα μπορούσε να θεραπευτεί! Τι θαυμαστή πίστη!

Ο Ιησούς σταμάτησε αμέσως και ρώτησε ποιος Τον άγγιξε. Όταν έμαθε την ιστορία της, είπε στη γυναίκα, «η πίστις σου σε έσωσεν…». «Ενώ αυτός ελάλει έτι, έρχονται από του αρχισυναγώγου, λέγοντες ότι η θυγάτηρ σου απέθανε· τι πλέον ενοχλείς τον Διδάσκαλον; Ο δε Ιησούς, ευθύς ότε ήκουσε τον λόγον λαλούμενον, λέγει προς τον αρχισυνάγωγον· Μη φοβού, μόνον πίστευε» (Μάρκ.ε:35-36).

Ο Ιάειρος είχε μια επιλογή εκείνη τη στιγμή: να πιστέψει στον Κύριο ή να πιστέψει στο μήνυμα που του έφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες που ήταν μαζί με την κόρη του.

Ποιανού ο λόγος θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα; Ο Ιησούς αμέσως λέει στον Ιάειρο – «Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε».

Στην πραγματικότητα του έλεγε, «Ιάειρε ξέρω τι είδες, ξέρω τι άκουσες μόλις τώρα, αλλά χρειάζεται να συνεχίσεις να έχεις τα μάτια σου στραμμένα σε μένα. Χρειάζεται να εμπιστευθείς τον λόγο μου πάνω από κάθε άλλο λόγο αυτή την στιγμή.

Μην επιτρέψεις αυτά τα νέα που άκουσες να φέρουν αμφιβολία μέσα στο μυαλό σου, διότι εγώ συνεχίζω να βαδίζω προς το σπίτι σου! Δεν έχω αλλάξει γνώμη. Δεν κλονίστηκα απ’ αυτά τα νέα, και δεν έχω αργήσει. Απλά εμπιστεύσου με!»

«Φύλαξόν με, Θεέ, διότι επί σε ήλπισα» (Ψαλμ.ις:1).

Όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που φαίνονται αδύνατο να ξεπεραστούν, δε θα πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στην δική μας κατανόηση.

Η δύναμη του Θεού αψηφά την ανθρώπινη λογική. Είναι ικανή να κάνει περισσότερα απ’ όσα ζητάμε ή σκεφτόμαστε!

«Έλπιζε επί Κύριον εξ όλης σου της καρδίας, και μη επιστηρίζεσαι εις την σύνεσίν σου· εν πάσαις ταις οδοίς σου αυτόν γνώριζε, και αυτός θέλει διευθύνει τα διαβήματά σου» (Παρ.γ:5-6).

Πρέπει να παραμείνουμε στερεωμένοι σ’ αυτήν την πίστη, και να στεκόμαστε σταθεροί στην ελπίδα μας στον Χριστό, γιατί είναι πιστός Αυτός που υποσχέθηκε!


ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

 

Μια πολύ βαθιά ριζωμένη εντύπωση μέσα μας (που στην πραγματικότητα είναι απιστία), είναι ότι η παρουσία του Θεού είναι πιο δυνατή σε κάποιους, απ’ ότι σε κάποιους άλλους.

Επικαλούμαστε όλων των ειδών τις δικαιολογίες για να υποστηρίξουμε αυτήν την ιδέα. Λέμε ότι κάποιοι είναι πιο άγιοι, ή προσεύχονται περισσότερο, ή προφητεύουν περισσότερο.

Λες και η παρουσία του Θεού εξαρτάται από εμάς!

Η υπόσχεση ότι η παρουσία Του θα είναι μαζί μας είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ, η παρουσία Του είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Εξαρχής ο Θεός είπε, «δεν θέλω σε αφήσει ουδέ σε εγκαταλείψει» (Ι.Ναυή α:5). Έδωσε αυτήν την υπόσχεση στον Ιησού του Ναυή, και την επανέλαβε 1.300 χρόνια αργότερα στην Εβρ.ιγ:5, «Ο τρόπος σας έστω αφιλάργυρος, αρκείσθε εις τα παρόντα, διότι αυτός είπε· Δεν θέλω σε αφήσει ουδέ σε εγκαταλείψει».

Πολύ συχνά, κρίνουμε το εάν ο Θεός είναι μαζί με κάποιον ή όχι, εξετάζοντας τα λάθος σημάδια. Παρατηρούμε το άτομο και το κρίνουμε απ’ αυτά που κάνει ή απ’ αυτά που αποτυγχάνει να κάνει.

Όμως, ο Θεός δε μικραίνει, ούτε μεγαλώνει ανάλογα με το άτομο. Δόξα στον Θεό!

Δεν είναι περισσότερο μαζί με κάποιον ευαγγελιστή, απ’ ότι είναι με κάποιον ποιμένα. Δεν είναι περισσότερο με κάποιον ποιμένα, απ’ ότι με κάποιο μέλος της εκκλησίας.

Ο Μωυσής είχε τις πιο τρομερές εμπειρίες με τον Θεό από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο. Ο Ιησούς του Ναυή δε μπορούσε να έχει τις ίδιες εμπειρίες, τουλάχιστον εκείνη την εποχή. Όμως, ο Θεός στον Ιησού του Ναυή είπε, «Δε θα σε αφήσω ούτε θα σε εγκαταλείψω».

Η παρουσία του Θεού μαζί μας δε αλλάζει ανάλογα με το κάλεσμά μας ή την επιτυχία μας. Εάν ο Θεός ήταν μαζί μας μόνο κάθε φορά που είχαμε επιτυχίες, τότε η επιτυχία δε θα ερχόταν ποτέ!

Στο Ματθ.κη:20, ο Ιησούς είπε, «και ιδού, εγώ είμαι μεθ' υμών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος».

Όταν ο Ιησούς είπε, «θα είμαι μαζί σας πάντοτε», αυτό δεν ήταν μια απλή υπόσχεση – ήταν μια δήλωση!

Ο Κύριος διακήρυξε μια αλήθεια που ίσχυε για εκείνη την ημέρα, αλλά και για όλες τις ημέρες που θα ακολουθούσαν!

Ο Θεός είναι μαζί σου τώρα, ακριβώς αυτή τη στιγμή, και θα είναι για πάντα! Να έχεις χαρά! Δεν είσαι ποτέ μόνος. Ο Ιησούς είναι μαζί σου!