Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Π Α Ρ Ε Τ Α Ο Π Λ Α Σ Ο Υ !


Πού είναι τα όπλα μας; Ο απόστολος Παύλος γράφει, «σε υπενθυμίζω να αναζωπυρής το χάρισμα του Θεού, το οποίον είναι εν σοι» (Β’ Τιμ.α:6). Οι οδηγίες του ήταν «να αναζωπυρώνεις». Αυτή η λέξη έχει να κάνει με την φωτιά – σημαίνει δυναμώνω μια φωτιά για να κατακαύσει τα καύσιμα. Άρα σημαίνει «ανάβω», «δυναμώνω τις φλόγες». Μη ρίξεις τη θερμοκρασία σου! Αναζωπύρωσε τη φωτιά! Φύσα πάνω στα μισοσβησμένα κάρβουνα. Ο λόγος του Θεού και τα χαρίσματα του Πνεύματος είναι τα όπλα μας ενάντια στις επιθέσεις του εχθρού.

Αυτά τα χαρίσματα περιγράφονται στην Α΄ Κορ.ιβ:1-11, «Περί δε των πνευματικών, αδελφοί, δεν θέλω να αγνοήτε. Εξεύρετε ότι ήσθε εθνικοί, συρόμενοι όπως εσύρεσθε προς τα είδωλα τα άφωνα. Διά τούτο σας γνωστοποιώ ότι ουδείς λαλών διά Πνεύματος Θεού λέγει ανάθεμα τον Ιησούν, και ουδείς δύναται να είπη Κύριον Ιησούν, ειμή διά Πνεύματος Αγίου. Είναι δε διαιρέσεις χαρισμάτων, το Πνεύμα όμως το αυτό· είναι και διαιρέσεις διακονιών, ο Κύριος όμως ο αυτός· είναι και διαιρέσεις ενεργημάτων, ο Θεός όμως είναι ο αυτός, ο ενεργών τα πάντα εν πάσι. Δίδεται δε εις έκαστον η φανέρωσις του Πνεύματος προς το συμφέρον. Διότι εις άλλον μεν δίδεται διά του Πνεύματος λόγος σοφίας, εις άλλον δε λόγος γνώσεως κατά το αυτό Πνεύμα, εις άλλον δε πίστις διά του αυτού Πνεύματος, εις άλλον δε χαρίσματα ιαμάτων διά του αυτού Πνεύματος, εις άλλον δε ενέργειαι θαυμάτων, εις άλλον δε προφητεία, εις άλλον δε διακρίσεις πνευμάτων, εις άλλον δε είδη γλωσσών, εις άλλον δε ερμηνεία γλωσσών. Πάντα δε ταύτα ενεργεί το εν και το αυτό Πνεύμα, διανέμον ιδία εις έκαστον καθώς θέλει».

Τα χαρίσματα του Πνεύματος είναι τα όπλα μας, και ο διάβολος προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει τους Χριστιανούς να τα χρησιμοποιούν. Όσο πολύτιμα κι αν είναι τα φυσικά μας χαρίσματα, σίγουρα δε μπορούν να πάρουν τη θέση των χαρισμάτων που δίνει το Άγιο Πνεύμα, και το πιο σημαντικό, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα συγχέουμε μεταξύ τους. Για παράδειγμα, πολλοί πιστοί και γιατροί εναντιώνονται στην υπερφυσική θεραπεία από τον Θεό. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ιστορίες εκείνων που «απογοητεύθηκαν», που δεν έλαβαν αμέσως την θεραπεία τους. Ξεχνούν συστηματικά ότι και οι ίδιοι γιατροί απογοητεύουν εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά.

Από όσους είναι σήμερα θαμμένοι σ’ ένα νεκροταφείο, σχεδόν όλοι θα είχαν επισκεφθεί κάποιον γιατρό πριν πεθάνουν. Παρ’ όλα αυτά, κανείς μας δεν είναι τόσο ανόητος, ώστε να απαιτήσει να κλείσουν όλα τα νοσοκομεία!

Άλλοι είναι αντίθετοι στην θεία θεραπεία, απλά και μόνο επειδή κάποιοι δε θεραπεύονται. Έτσι, αρνούνται να προσεύχονται για τους αρρώστους. Αυτό όμως τους αφήνει όλους αθεράπευτους! Πού είναι η συμπόνοια μας και η υπακοή στις Γραφές; Κάποιοι Χριστιανοί έχουν παρατήσει το τόξο και τα βέλη τους (τα χαρίσματα, τα πνευματικά τους όπλα) να σκονίζονται στη γωνιά, επειδή κάποιοι άλλοι τα κατακρίνουν.

Κατεβάζουν τα όπλα που τους έδωσε ο Θεός και αποδέχονται την ήττα εξαιτίας του φόβου των ανθρώπων. Άλλοι έχουν πληγωθεί, ίσως από τα σχόλια κάποιων πιστών, και γι’ αυτό έχουν καταθέσει τα χαρίσματά τους. Ουσιαστικά, τα έχουν «χάσει», αν και ο Θεός ποτέ δεν τα πήρε πίσω, «Διότι ανεπίδεκτα μεταμελείας είναι τα χαρίσματα και η πρόσκλησις του Θεού» (Ρωμ.ια:29).

Ο Κύριος ποτέ δε στέλνει έναν άγιο στην μάχη χωρίς όπλο. Γι’ αυτό, προτού ο Κύριος αναληφθεί, είπε στους αποστόλους να μείνουν στην Ιερουσαλήμ μέχρι να έρθει το Άγιο Πνεύμα. Ήξερε ότι θα είχαν ανάγκη να γεμίσουν με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος και τα χαρίσματά Του. Κάθε πιστός θα πρέπει να ανακαλύψει ξανά την δύναμη του Αγίου Πνεύματος και τα πνευματικά χαρίσματα.

Πήγαινε πίσω στην ημέρα και στο μέρος που άφησες αυτά τα πνευματικά δώρα και ζήτησε από τον Κύριο να σε συγχωρήσει. Μη φοβάσαι! Μην απελπίζεσαι, τα χαρίσματα είναι ακόμη εκεί, παρότι είναι αδρανή. Σκούπισε τα δάκρυά της απελπισίας και της λύπης σου και σήκωσε τα όπλα σου ξανά!