Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Το μήνυμα του Πέτρου


Ο Πέτρος εκπροσώπησε τους μαθητές και την πρώτη εκκλησία σε πολλές περιπτώσεις. Όταν ομολόγησε ότι ο Ιησούς ήταν ο Χριστός και ο Γιος του Θεού, ο Ιησούς του έδωσε τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών, καθώς και την εξουσία να δένει και να λύνει πράγματα στην γη και τον ουρανό (Ματθ.ις:19).

Ο Ιησούς έδωσε την εξουσία του «δεσμείν και λύειν» σε όλους τους μαθητές Του (Ματθ.ιη:18), που δεν είναι κάτι άλλο από την δύναμη να παίρνεις απαντήσεις στην προσευχή (Ματθ.ιη:19, Ιωάν.ιδ:12-14) καθώς και η δύναμη να φέρνεις την σωτηρία και σε άλλους. Η δύναμη που ακολουθεί κάθε κήρυγμα του ευαγγελίου.

Ωστόσο, τα κλειδιά της Βασιλείας έχουν να κάνουν με την δύναμη ν’ ανοίγει κανείς την Βασιλεία του Θεού με το κήρυγμα του λόγου. Δίνοντας στον Πέτρο τα κλειδιά, ο Ιησούς αναγνώρισε ότι θα κατείχε το αληθινό μήνυμα της σωτηρίας, με το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μπουν στην Βασιλεία του Θεού.

Αυτή η ιδιαίτερη διάκριση στον Πέτρο υποδήλωνε τον σημαντικό ρόλο που θα έπαιζε στην παρουσίαση του ευαγγελίου σε όλες τις τάξεις των ανθρώπων. Την ημέρα της Πεντηκοστής κήρυξε το πρώτο μήνυμα της Καινής Διαθήκης ανοίγοντας την πόρτα στους Εβραίους (Πράξ.β:14-40). Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει τους Σαμαρείτες (αναμεμειγμένοι Εβραίοι με Εθνικούς) να λάβουν για πρώτη φορά το Άγιο Πνεύμα (Πράξ.η:14-17). Τελικά, ήταν ο πρώτος που κήρυξε το ευαγγέλιο στους Εθνικούς (Πράξ.ι:34-48). Οι Εβραίοι, οι Σαμαρείτες και οι Εθνικοί, αντιπροσωπεύουν όλες τις ανθρώπινες φυλές και εθνότητες.

Ποιο ήταν το μήνυμα που ο Πέτρος χρησιμοποίησε για ν’ ανοίξει την πόρτα της εκκλησίας της Καινής Διαθήκης στους Εβραίους, στους Σαμαρείτες και στους Εθνικούς;

Την ημέρα της Πεντηκοστής διακήρυξε: «Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού, εις άφεσιν αμαρτιών και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος» (Πράξ.β:38).

Μπορεί σήμερα κάποιος που πάει για πρώτη φορά να μιλήσει σε ανθρώπους για τη σωτηρία, να κηρύξει το ίδιο μήνυμα; Αν άνθρωποι αμαρτωλοί, καταδικασμένοι για την αιώνια κόλαση τον ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν, θα τους απαντήσει με τον ίδιο τρόπο; Ο απόστολος Πέτρος αυτό έκανε!

Στις Πράξ.γ:19 ο Πέτρος κήρυξε: «Μετανοήσατε λοιπόν και επιστρέψατε, δια να εξαλειφθώσιν αι αμαρτίαι σας, δια να έλθωσι καιροί αναψυχής από της παρουσίας του Κυρίου».

Η εξάλειψη των αμαρτιών περιλαμβάνει το βάπτισμα στο νερό (Πράξ.β:38, κβ:16) και οι καιροί αναψυχής αναφέρονται στο βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος με το σημείο της γλωσσολαλιάς (Ης.κη:11-12).

Στις Πράξ.ι, οι Εθνικοί έλαβαν το Άγιο Πνεύμα, καθώς ο Πέτρος τους κήρυττε. Μετά, τους διέταξε να βαπτιστούν στο όνομα του Ιησού (Πράξ.ι:44-48). Όταν αργότερα ανάφερε το γεγονός στους Ιουδαίους Χριστιανούς, χάρηκαν που ο Θεός έδωσε και στα έθνη «μετάνοιαν εις ζωήν» (Πράξ.ια:16-18).