Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ


Περνούσα κοντά στην Ομόνοια όταν είδα έναν άνθρωπο που μου φάνηκε με­σόκοπος (αργότερα έμαθα ότι ήταν μόνο 22 ετών), να προσπαθεί να σταθεί όρθιος. Έπεφτε και σηκωνόταν χτυπώντας άσχη­μα στην άσφαλτο.

Πήγα να τηλεφωνήσω στην άμεση δράση για να του προσφερθεί κάποια βοήθεια. Ένας κύριος δίπλα μου, μού λέει:

Άφησε τον αυτόν, είναι ναρκομανής. Τον ξέρω χρόνια και τίποτε δεν μπορεί να τον βοηθήσει.

Ναι, είπα, αλλά είναι κι' αυτός συν­άνθρωπος πού χρειάζεται βοήθεια.

Όχι, μου λέει, αυτός έχει αποκτηνωθεί.

Αλήθεια, τι κατάντημα για ένα νέο 22 ετών να τον θεωρούν σαν ζώο! 

Ίσως ο συνομιλητής μου να φαίνεται υπερβολι­κός, αλλά είναι αλήθεια ότι ή χρήση των ναρκωτικών κάνει τον άνθρωπο να φτάνει σε μια ζωώδη κατάσταση, σωματικά, ψυ­χικά και πνευματικά. 

Πράγματι ήταν σε τέτοια απελπιστική κατάσταση πού μού ήταν αδύνατον να επικοινωνήσω μαζί του. Αργότερα έμαθα ότι ό νέος αυτός έ­πεσε νεκρός στην Ομόνοια την ώρα πού ετοιμαζόταν να πιει ένα τσάι.

Τα παρακάτω λόγια μιλάνε ζωντανά και παραστατικά με τη γλώσσα ενός δεκαεξάχρονου αγοριού για το τι συμβαίνει σε χιλιάδες νέους πού πιάστη­καν στην αρπάγη των ναρκωτικών:

«Αυτά πού λέω είναι μια αρχή από τα αι­σθήματα και τις σκέψεις μου ως τα δεκάξι μου χρόνια. Αισθάνομαι νικημένος από τη ζωή. Έχω αρχίσει να καταστρέφω αργά - αργά τη ζωή μου, κι' όχι μόνον τη δική μου, αλλά και κείνων πού είναι κοντά μου. Τα τε­λευταία τρία χρόνια βουτήχτηκα βαθιά στη χρήση των ναρκωτικών - μαριχουάνα, χασίς, "Ελ Ες Ντι, και έφτασα ως την ηρωίνη. Mε την ηρωίνη μπλέχτηκα μόνον εννέα μήνες, άλλα αυτοί οι μήνες μου φόρτωσαν ένα ασήκωτο βάρος που δεν μπόρεσα να το πετάξω από πάνω μου ...Είμαι τρομοκρατημένος... τόσο πολύ τρομοκρατημένος...».

Τα ναρκωτικά δεν έχουν όριο στην ηλι­κία. Θύματά τους είναι τόσο τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, όσο και οι νέοι των Κολλεγίων ή και μεγαλύτεροι ακόμη. Δεν ανθούν μόνον σε ορισμένη περιοχή. Την κλίση αύτη στα ναρκωτικά («μαστούρωμα»), τη συναντάει κανείς σε φτωχές και πλούσιες περιοχές, σε πόλεις και προάστια.

Τα θύματα των ναρκωτικών κινούνται ασταμάτητα παντού, κλέβουν, κάνουν διαρρήξεις, ληστεύουν, επιτίθενται, κάνουν σαν τρελοί για ναρκωτικά, παρανομούν, υποφέρουν τρομερή αγωνία από την επί­δραση των ναρκωτικών και τις αρρώστιες. 

Τα μικρά παιδιά πεθαίνουν από υπερ­βολικές δόσεις ηρωίνης. 

Οι διανοούμενοι νέοι προσπαθούν να ελέγξουν λογικά τις ενέργειες τους, με αποτέλεσμα να παρου­σιάζουν κατεστραμμένα (βλαμμένα) μυαλά και αρρωστημένα σώματα.

Σε κάποιο περιοδικό ο έκδοτης έγραφε:

«Οι γονείς παντού είναι τρομαγμένοι και τα έχουν χαμένα. Δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουρ­γοί, γιατροί και όργανα της τάξεως, όλοι αγωνίζονται ν' αντιμετωπίσουν την κρίση που παρέσυρε τόσους νέους στο μονόδρομο της σίγουρης καταστροφής. Δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Χρειάζεται σοβαρό ενδιαφέρον και κατανόηση, και η κατανόηση σε συγκε­κριμένη ενέργεια σε κάθε επίπεδο κάνοντας αρχή από τις οικογενειακές σχέσεις. Τα ναρ­κωτικά μπορούν να σκλαβώσουν ολόκληρη γενιά αν δεν κινηθούμε γρήγορα».

Δυστυχώς ο νέος της Ομόνοιας δεν εί­ναι το μόνο θύμα των ναρκωτικών στην 'Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση τού 'Υ­πουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών προς τον Ο.Η.Ε. υπάρχουν στην Ελλάδα χιλιάδες ναρκομανείς, οι περισσότεροι από τούς όποιους είναι νέοι.

Πριν πολλά χρόνια λέγαμε για το κακό πού συνέβαινε στο εξωτερικό, αλλά δυ­στυχώς σήμερα συμβαίνει και στη χώρα μας. 

Η χρήση των ναρκωτικών είναι ένα από τα σημεία των τελευταίων ημερών, ό­πως αποδεικνύεται στο λόγο τού Θεού, και συγκεκριμένα στην Αποκάλυψη θ:21

«Και δεν μετενόησαν εκ των φόνων αυτών, ούτε εκ των φαρμακειών αυτών, ούτι εκ της πορνείας αυτών, ούτε εκ των κλοπών αυτών». 

Η «φαρμακεία» κατά λέξη σημαίνει γοητεία πού δημιουργείται από τα φάρμακα (ναρκωτικά). Η πραγματοποίηση αυτού του γεγονότος συμβαίνει σήμερα σε μεγά­λο βαθμό, όπως διαβάζουμε σχεδόν κάθε μέρα στις εφημερίδες. Έτσι καταλήγουμε στη διαφθορά της υγείας «μέσω των φαρ­μάκων και των παραισθησιογόνων».

Η αγωνία του ναρκομανούς είναι κάτι το τρομερό, καθώς τον βλέπεις να εξαρτάται φυσικά και ψυχολογικά από τα ναρκωτικά. Χάνει την ισορροπία του, και γι' αυτό παίρνει αντικοινωνική στάση, εκδηλώνει βίαια συμπεριφορά, διαφθείρεται η κρίση του, οι αισθήσεις του παθαίνουν διαστροφή και περισσότερο η διάσταση του χρόνου και του τόπου. 

Οι ναρκομα­νείς είναι υπεύθυνοι για πολλά αυτοκινη­τιστικά δυστυχήματα, αυτοκτονίες, εγκλή­ματα, κλοπές και άλλες εγκληματικές πρά­ξεις.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγο­νός ότι ό κακοήθης αυτός καρκίνος της κοινωνίας μας σήμερα δεν επηρεάζεται αποτελεσματικά από τη χειρουργική των μεταρρυθμίσεων ή από την παιδεία ή την καλλιέργεια και τη μόρφωση. Χρειάζεται θεία επέμβαση. 

Όταν οι ναρκομανείς επικαλούνται τη βοήθεια του Θεού αποκτούν μια προσωπική πείρα του Χριστού σαν Σωτήρα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, και γίνονται νέα δημιουργή­ματα (άτομα) εν Χριστώ.

«Όθεν εάν τις ήναι εν Χριστώ, είναι νέον κτίσμα- τα αρχαία παρήλθαν, 'ιδού τα πάντα εγείναν νέα» (Β΄Κορινθίους ε:17).

Η εντολή τού Χριστού για την Εκκλη­σία, ήταν να πάρει όλο το βιβλικό μήνυμα και να το μεταφέρει - απλό, άμεσο και προσωπικό - μήνυμα που φέρνει θεραπεί­α σ' ολόκληρο τον άνθρωπο, δηλαδή στην ψυχή, στο σώμα και στο πνεύμα. 

Αυτό εί­ναι το χαρακτηριστικό σημείο της όλης Χριστιανικής διδασκαλίας σ' αυτή την κοι­νωνία πού όλο και περισσότερο εκπολιτίζεται και αποπροσωποποιείται;

Η θεραπεία των ναρκομανών βρίσκεται στον Ιησού Χριστό.

Ο λόγος του Θεού έχει το μήνυμα για την απελευθέρωση που τόσο πολύ χρειά­ζεται σήμερα. Ο Χριστός είναι η λύση σ' αυτό το κοινωνικό και πνευματικό πρό­βλημα. Οι Χριστιανοί που έχουν την επιθυμία να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους και βγαίνουν έξω στους δρόμους και τις πλατείες έχουν το μήνυμα του ζωντα­νού Χριστού που είναι σε θέση να σώσει όλους όσους έρχονται σ' Αυτόν. Οι αιχμά­λωτοι των ναρκωτικών θα δουν πόσο θαυ­μαστά απελευθερώνει ο Θεός διά του Ιη­σού Χριστού.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι Χριστια­νοί κινούνται από τη φλογερή αγάπη του Χριστού και ενισχύονται από τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος για να βγουν έξω, εκεί όπου υπάρχει η ανάγκη, και με την προσωπική τους μαρτυρία να παρουσιά­σουν το Χριστό σαν ζωντανό Σωτήρα που μπορεί να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμαρτίας και των πα­θών.

Να ευχαριστούμε το Θεό γιατί υπάρχει βάλσαμο στο Χριστό, γιατί Αυτός είναι ο Μεγάλος Γιατρός. Είναι ο θείος Ελευ­θερωτής που απελευθέρωσε χιλιάδες ναρ­κομανείς που Τον βρήκαν Σωτήρα και Κύ­ριο. 

Ότι έχει κάνει γι' αυτούς μπορεί να το κάνει και για άλλους, οπουδήποτε κι' αν βρίσκονται. Μάλιστα, μόνο ο Ιησούς Χριστός είναι η ριζική θεραπεία για τα ναρκωτικά, γιατί μόνο Αυτός μπορεί να μάς απαλλάξει από κάθε ανθρώπινη αδυναμία και αμαρτία.