Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Το αίνιγμα της Νιγηρίας



Συχνά διαβάζουμε βιαστικά και μερικές φορές προσπερνούμε χωρίς την δέουσα προσοχή σημεία που κανονικά θα έπρεπε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και ν’ απασχολήσουν τη σκέψη μας.

Από την άλλη μεριά μια «δεύτερη ματιά» είναι συχνά απαραίτητη για να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις για κάποιο θέμα, που ενστικτωδώς μας ωθούν ν’ «αρνηθούμε» ν’ ακούσουμε μια αντίθετη άποψη.

Τα στατιστικά στοιχεία, με την ψυχρή και αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, γεννούν κάποιες απορίες για τη θρησκευτική κατάσταση της Νιγηρίας, που δεν πρέπει να αγνοούν οι φίλοι της αλήθειας.

Νιγηρία:

Ο πληθυσμός της χώρας είναι 134.000.000.

Από τις 19 αυτόνομες πολιτείες της χώρας, οι 12 έχουν τον ισλαμικό νόμο ως νόμο του κράτους.

Ωστόσο έχει περισσότερους από 40% του πληθυσμού (50.000.000) χριστιανούς.

Υπάρχουν 3.700 χριστιανοί ιεραπόστολοι από τη Νιγηρία, που εργάζονται με 110 οργανώσεις σε πάνω από 50 ξένες χώρες.

Για κάθε ξένο ιεραπόστολο που εργάζεται στη Νιγηρία, υπάρχουν πέντε Νιγηριανοί ιεραπόστολοι στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, έρευνα της εταιρείας ICM, που έγινε για λογαριασμό του BBC (Εκπομπή «What the World Thinks of God») στις χώρες ΗΠΑ, Αγγλία, Ισραήλ, Ινδία, Νότια Κορέα, Ινδονησία, Νιγηρία, Ρωσία, Μεξικό και Λίβανο, έδειξε ότι:

100% του πληθυσμού στη Νιγηρία πιστεύουν στο Θεό ή κάποια ανώτερη δύναμη, όταν το ίδιο ποσοστό είναι μόλις 67% στην Αγγλία, όπου περισσότεροι από το 25% των Βρετανών πιστεύουν ότι ο κόσμος θα ήταν πιο ειρηνικός αν κανείς δεν πίστευε στο Θεό.

90% και περισσότεροι στη Νιγηρία, θα πέθαιναν για το Θεό, σε αντίθεση με το μόλις 37% των Ισραηλινών και 19% των Βρετανών...

91% των Νιγηριανών πηγαίνουν τακτικά στις εκκλησίες σε αντίθεση με μόλις 7% των Ρώσων και 46% του μέσου όρου των άλλων κρατών.

95% των Νιγηριανών αλλά μόνο 67% των Αμερικανών δήλωσαν ότι προσεύχονται τακτικά, έναντι 29% των Ισραηλιτών και 25% των Βρετανών που είπαν ότι δεν προσεύχονται ποτέ.

Ωστόσο, κάποιοι «ιεραπόστολοι» εργάζονται έντονα και αποκλειστικά στη Νιγηρία.

Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν το λαό της Νιγηρίας να πιστέψει, ότι η φτώχια του λαού της οφείλεται σε κάποια ΚΑΤΑΡΑ.

Εντούτοις, η Νιγηρία είναι η 10η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, και όμως κατατάσσεται ανάμεσα στις 20 φτωχότερες χώρες του κόσμου, επειδή προφανώς κάποιοι κλέβουν τον πλούτο της...

 

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ:

 

Απορία 1η: Αφού υπάρχουν τόσες άλλες χώρες με πολύ μικρότερη αναλογία χριστιανών, γιατί οι δυτικοί στοχεύουν ιδιαίτερα σ’ αυτή τη χώρα και δεν κατευθύνουν την προσοχή τους στις λιγότερο χριστιανικές χώρες της Δύσης;

Απορία 2η: Πόση από την χριστιανική πίστη των Νιγηριανών είναι βιβλική και όχι αναμειγμένη με αφρικανικές παραδόσεις και κατάλοιπα ειδωλολατρίας;

Απορία 3η: Αφού στη Νιγηρία υπάρχει τόσο πνευματικό σκοτάδι και δαιμονοκατάληψη, γιατί τόσοι πολλοί δυτικοί τρέχουν για βοήθεια σε «ψευδοπροφήτες», όπως ο Joshua;

Απορία 4η: Δεν είναι ο «χριστιανικός» κόσμος της Δύσης, που ΚΛΕΒΕΙ τον πλούτο της Νιγηρίας, καταδικάζοντας στη φτώχια το λαό της;

Απορία 5η: Μήπως με την κακή του διαγωγή, τελικά, ο δυτικός «χριστιανικός» κόσμος ΩΘΕΙ τη Νιγηρία προς το Ισλάμ;

 

Ο Χριστός είπε: «Προσέχετε δε από των ψευδοπροφητών, οίτινες έρχονται προς εσάς με ενδύματα προβάτων, έσωθεν όμως είναι λύκοι άρπαγες» (Ματθ. ζ:15).

 

 

Εμπορευματοποίηση της θρησκείας με εκμετάλλευση της ανάγκης

 

Κάποτε επισκέφθηκε τη χώρα μας και είχε τρεις δημόσιες συγκεντρώσεις στο ξενοδοχείο «ΝOVOTEL» κάποια κυρία από την Αμερική, με το όνομα Μάριλιν Χίκεϊ.

Όπως πληροφορηθήκαμε, στη μία από αυτές τις συνάξεις απευθύνθηκε σε ποιμένες Πεντηκοστιανών Εκκλησιών, οι οποίοι και σύστησαν στο εκκλησίασμα τους να πάνε να την ακούσουν στις επόμενες συνάξεις.

Η εν λόγω κυρία, μαζί με την κόρη της, είναι από αυτούς που κηρύττουν το “ευαγγέλιο της ευημερίας”. Ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το άτομο αυτό που επί 25 χρόνια κινείται δραστήρια όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, και ιδού τα αποτελέσματα:

Μαζί με την επιστολή που μας έστειλαν υπήρχε βιομηχανοποιημένο πλαστικό σακουλάκι με ΛΑΔΙ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ, το οποίο –σύμφωνα με όσα γράφει στο γράμμα–, είναι θαυματουργό. Να τι γράφει ανάμεσα στα άλλα:

«Θέλω να σε ΧΡΙΣΩ με λάδι και να κάνω μια προσωπική σύνδεση θαυματουργής πίστης μαζί σου.» Γι’ αυτό εσωκλείω ένα φάκελο με λάδι χρίσματος (το οποίο έχω ευλογήσει προσωπικά και προσευχήθηκα πάνω του). Θέλω να το ανοίξεις και να βάλεις μερικές σταγόνες στην παλάμη σου και να αγγίξεις με αυτό το μέτωπό σου... την καρδιά σου... τα πόδια σου και κάθε περιοχή του σώματός σου που χρειάζεται ένα θαυματουργικό άγγιγμα από τον Ιησού.» Ύστερα χρίσε οποιονδήποτε στην οικογένειά σου χρειάζεται ένα θαυματουργικό άγγιγμα. Χρίσε κάθε τι στο σπίτι σου που αντιπροσωπεύει μια περιοχή ανάγκης (όπως το βιβλιάριο των επιταγών σου, το σπίτι, το αυτοκίνητο, τις φωτογραφίες των αγαπητών σου προσώπων...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΣΕ ΟΔΗΓΗΣΕΙ... και καθώς το κάνεις, την ίδια ώρα να λες το όνομα του «Ιησού»). Θέλω να ΔΙΑΒΙΒΑΣΩ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΙΣΜΑ από μένα σε σένα!»

 

Σε ξεχωριστό φάκελο μας ήρθε ένα περιοδικό όπου η εν λόγω κυρία εικονίζεται μαζί με την κόρη της και την οικογένεια του Όραλ Ρόμπερτς, ενός άλλου γνωστού Πεντηκοστιανού κήρυκα–που κι αυτός πλούτισε πουλώντας το «ευαγγέλιο»– να ΕΥΛΟΓΟΥΝ μια λεκάνη λάδι.

Τι γίνεται μ’ αυτό το λάδι; Το λέει στην επόμενη σελίδα, όπου εικονίζεται ένα μπουκαλάκι μέσα σε επίχρυση θήκη.

 

«Μέσα σε αυτό το φιαλίδιο λαδιού υπάρχει το ίδιο λάδι πάνω στο οποίο προσευχήθηκαν η Μάριλιν Χίκεϊ και η Σάρα Μπόουλινγκ, ο Όραλ Ρόμπερτς και ο Ρίτσαρντ Ρόμπερτς. Έχει αναμειχθεί και προετοιμασθεί για σας για να το μεταφέρετε μαζί σας μέσα σ’ αυτό το όμορφο χρυσοβαμμένο μενταγιόν που ανοίγει και περιέχει το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ σας (επαναληπτικής χρήσεως) ΦΙΑΛΙΔΙΟ ΛΑΔΙΟΥ παρέχοντάς σας τη δυνατότητα να μεταφέρετε το ξεχείλισμα ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ σε καθένα και κάθε τι που εσείς θέλετε να αγγίξετε. Θα είστε όπως ένας πρεσβευτής της υπερχειλίζουσας παρουσίας του Θεού... μεταφέροντας τη χρισματική Του δύναμη οπουδήποτε πηγαίνετε».

 

Ποιος παίρνει αυτό το λάδι; Καθένας που υπόσχεται ότι θα στέλνει στην κ. Χίκεϊ 20 δολάρια το μήνα ή περισσότερο. Αν όμως υποσχεθείς να στέλνεις 100 δολάρια ή περισσότερο το μήνα θα σου στείλουν μια ειδική καρφίτσα μ’ ένα κόκκινο ρουμπίνι και θα σε ονομάσουν “Πρεσβευτή (Ambassador)”...

Αν κάποιοι νομίζουν πως με διάφορα τυποποιημένα «σπορέλαια» σε νάιλον σακουλάκια ή μπουκαλάκια μπορούν να εξασφαλίσουν πλούτο, υγεία και δύναμη, ας μας συγχωρήσουν αλλά εμείς θα τους ονομάσουμε όχι μόνο ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ αλλά και ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΕΣ. Σε κανένα δεν αρέσει να κρίνεται, όμως το φάρμακο της Γραφής είναι ένα: «Εάν διεκρίνομεν εαυτούς, δεν ηθέλομεν κρίνεσθαι». Και εμείς λέμε αμήν.

 

Έτσι γίνονται οι Χριστιανοί;

 

Καθένας που μελετά τη Βίβλο γνωρίζει ότι χριστιανοί δεν είναι εκείνοι που το γράφει η αστυνομική τους ταυτότητα, ούτε όσοι το δηλώνουν περήφανα, αλλά εκείνοι που «ουχί εξ αιμάτων ουδέ εκ θελήματος σαρκός ουδέ εκ θελήματος ανδρός, αλλ' εκ Θεού εγεννήθησαν» (Ιωάν.α:13).

Ατυχώς, όμως, κάποιοι έχουν μετατρέψει τους χριστιανούς σε «αντικείμενα βιομηχανικής παραγωγής», τους οποίους άλλοι μεν παράγουν στην «κολυμβήθρα», άλλοι δε με τη συμπλήρωση μιας κάρτας ή μια δήλωση που λέει ότι “Από σήμερα θα είμαι χριστιανός” ή κάτι σχετικό.

Ύστερα από τα παραπάνω, που ρητά επιβεβαιώνονται από τα προηγούμενα, δεν είναι καθόλου περίεργο που η εφημερίδα «Απογευματινή» (8-11-04) παρουσίασε σαν άνθρωπο που «έκανε τον Μπους θρησκευόμενο» (δηλαδή Διαμαρτυρόμενο...) τον έντονα πολιτικοποιημένο ιεροκήρυκα Μπίλυ Γκράχαμ (Billy Graham). Κι η μεν εφημερίδα έχει δίκιο, επειδή ΑΛΛΟ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΣ και ΑΛΛΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, τι να πούμε όμως με τους αφελείς που νομίζουν πως όποιος σηκώσει το χέρι του ή συμπληρώσει μια κάρτα γίνεται αυτόματα χριστιανός; Το λιγότερο θα διαφωνήσουμε!

Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα τοποθετεί έναν άλλο κύριο, τον Pat Robertson, γιο γερουσιαστή, ιδρυτή και προέδρου του τηλεοπτικού δικτύου CBN και μόνιμο υποστηρικτή της πολιτικής του Λευκού Οίκου, σαν ένα εκ των πνευματικών καθοδηγητών του Μπους, που δεν παύει να δηλητηριάζει τον  αμερικανικό λαό με φιλοπόλεμα μηνύματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που δεν απέχει από την αλήθεια, «Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ιδρυτής της “Χριστιανικής Συμμαχίας” δεν έπαυε από το CBN να μιλά υπέρ του Μπους που «θα αναμορφώσει τις ΗΠΑ και θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στο άρμα της ελευθερίας απαλλάσσοντάς την οριστικά από την αυτοκρατορία του Κακού».

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς τι σόι είναι όλοι αυτοί οι «βιομηχανικά» παραγόμενοι χριστιανοί, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και όπου αλλού χρησιμοποιούνται παρόμοιες μέθοδοι.

Δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω το παρακάτω κείμενο από την εφημερίδα «Καθολική» (28-9-04):

«Ο χριστιανισμός εμφανίζει διακυμάνσεις από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο. Στο γαλλικό περιοδικό «Le monde des religions» (=Ό κόσμος των θρησκειών) διαβάσαμε τελευταία ότι σήμερα τα 75% των Ρώσων δηλώνουν ότι είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά πριν από το 1990 τα 80% δήλωναν ότι είναι άθεοι. Αν η σημερινή τους δήλωση είναι αληθής, πράγμα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, έπεται ότι η προηγουμένη ήταν ψευδής, και δεν είχε άλλο σκοπό από την εξασφάλιση κοινωνικής θέσεως, επαγγέλματος και κυρίως πολιτικής σταδιοδρομίας. Η πτώση του άθεου καθεστώτος σήμανε και τη χρεοκοπία του διωγμού της χριστιανικής πίστης. Ανάλογα φαινόμενα διαπιστώθηκαν και σε άλλα κράτη της κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης τα όποια τελούσαν υπό το ίδιο καθεστώς. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι η προβαλλόμενη σαν «επιστημονική αθεΐα» των ολοκληρωτικών καθεστώτων απέτυχε να ξεριζώσει την πίστη από τις καρδιές των χριστιανών, όπως επεδίωκε. Όμως οι ταλαιπωρημένοι αυτοί λαοί αντιμετωπίζουν σήμερα άλλους εχθρούς, οι όποιοι απειλούν την πίστη τους πιο ύπουλα, όπως η αχαλίνωτη κερδοσκοπία και η υποταγή των θείων εντολών στα ανθρώπινα πάθη. Γι’ αυτό ας μη μας καθησυχάζει η “θρησκευτική ελευθερία” της οποίας απολαύουν οι περισσότεροι λαοί. Είναι ελευθερία μόνο εξωτερική, αφού οι καρδιές παραμένουν δούλες των κακιών.»

Κάποια πράγματα συγχέονται στο παραπάνω κείμενο που νομίζουμε ότι δίκαια θα μπορούσε να διαβαστεί και από την αντίθετη πλευρά: «Αν η προηγουμένη τους δήλωση ήταν αληθής, πράγμα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, έπεται ότι η σημερινή είναι ψευδής, και δεν έχει άλλο σκοπό από την εξασφάλιση κοινωνικής θέσεως, επαγγέλματος και κυρίως πολιτικής σταδιοδρομίας.» Αλλά ποιο από τα δύο είναι το αληθές; Και ποιος μπορεί να στηριχτεί μόνο σε μια δήλωση χειλέων;

Το γεγονός ότι σήμερα η Ρωσία και οι χώρες πρώην επιρροής της βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Μαφίας και του υποκόσμου, όσο και ότι ο χριστιανισμός “ευδοκιμεί” μάλλον στις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου, εμάς μας πείθει ότι ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ. Οι άνθρωποι γίνονται άλλοτε μεν “θρήσκοι” άλλοτε δε “άθεοι” και άλλοτε “χριστιανοί” μόνο για τα επίγεια συμφέροντά τους. Κι αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση των πραγματικών χριστιανών που ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ. Αυτοί οι τελευταίοι είναι οι υπερβολικοί, οι φανατικοί, ο περίγελος του παρόντα αιώνα, όμως και οι πρώτοι που θα μπουν στη Βασιλεία του Θεού. Όσο για τους άλλους, τους πολλούς, αυτοί διάλεξαν επίγεια αγαθά και, φυσικά, δεν δικαιούνται να προσμένουν τα επουράνια.