Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Φανατισμός



   Ø Η πλάνη οδηγεί σε φανατισμό.

   Ø Η πολιτική πλάνη γεννάει τυραννία.

   Ø Η γεωργική πλάνη οδηγεί στην κακοποίηση της γης.

   Ø Η θρησκευτική πλάνη υποδουλώνει το ανθρώπινο πνεύμα.

 

Το πρόβλημα με τους φανατικούς ή εξτρεμιστές είναι ότι υποστηρίζουν ορισμένες θέσεις χωρίς να έχουν ικανοποιητικά επιχειρήματα ή πειστικές αποδείξεις. 

Έτσι, λένε απλώς, πως τους έχει αποκαλυφθεί!!! ή σοφίζονται κάτι, που τους βολεύει για να στηρίξουν τις απόψεις τους.

Ο φανατισμός διεγείρει και είναι πολύ επικίνδυνος είτε εκδηλώνεται στους δρόμους, είτε στην εκκλησία είτε στην οικογένεια.

Προσελκύει κατά κανόνα τους απογοητευμένους και τους δυσαρεστημένους. Υπόσχεται την τελειότητα και καλεί τους ανθρώπους σε άμεση και δυναμική δράση σε τομείς που πολλοί άλλοι είναι υποκριτές ή ανίκανοι ή και τα δύο.

Κανένας δεν μπορεί να είναι πειστικότερος από ένα φανατικό. Αφού υποστηρίξει πεισματικά το πιστεύω του και υποθετικά το αποδείξει, δε σταματά εκεί. Παρασυρόμενος από μια ψευδαίσθηση θείας αποστολής και από υπεροψία, δεν μπορεί συνήθως να απαγκιστρωθεί, και πέφτει με τα μούτρα μέσα σε άλλες ακρότητες, για τις οποίες είναι πολύ λιγότερο εφοδιασμένος να τις χειριστεί με κάποια επιδεξιότητα και άνεση.

Η καχυποψία και ο παραλογισμός βαδίζουν μαζί με το φανατισμό. Ο φανατικός διακατέχεται από το αίσθημα ότι όλοι θέλουν να τον ρίξουν κι έτσι δεν εμπιστεύεται κανένα άλλον εκτός από τον εαυτό του.  Ακούει βήματα εκεί που δεν περπατά κανένας.  Βλέπει μάτια να τον παρακολουθούν πίσω από κλειστά παράθυρα  και ρολά κατεβασμένα!

Ο φανατικός πρέπει να προσελκύει την προσοχή των άλλων γιατί διαφορετικά το έργο του πάει χαμένο.  Είναι σκληρό να ξέρεις πως έχεις όλα τα προσόντα για να είσαι ένας μεσσίας και να μη σου προσφέρει κανένας ένα βασίλειο.

Οι φανατικοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με την αλήθεια.

Οι ελπίδες να μεταπειστεί ένας φανατικός είναι ελάχιστες, γιατί είναι κιόλας πεπεισμένος ότι εσύ έχεις άδικο κι αυτός δίκιο, απόλυτο δίκιο. Δεν το έχουν για τίποτα να σε προσβάλουν επειδή θέλεις να τους στερήσεις το προνόμιο να αμφισβητήσουν τις γνώσεις σου, το πιστεύω σου, τις πεποιθήσεις σου.

Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από το φανατισμό και τους φανατικούς μένοντας σωστά ισορροπημένος στις αλήθειες της Βίβλου.

Μην αποφεύγεις να μάθεις για τα διαμφισβητούμενα θέματα ή δόγματα.

Να έχεις τα μάτια σου ανοικτά απέναντι στις σπερμολογικές ενδείξεις στους άλλους-που είναι εύκολη λεία στο φανατισμό-και που είναι συνήθως οι απογοητευμένοι, οι δυσαρεστημένοι, αυτοί που νιώθουν μοναξιά, αυτοί που δεν αναπτύσσονται πνευματικά και όσοι διακατέχονται από ανία.

    · Να μελετάς όσο μπορείς περισσότερο.

    · Να βοηθάς να καλύπτονται οι ανάγκες των άλλων.

    · Να ρωτάς.  Μην αρκείσαι στο ότι πιστεύεις κάτι, αλλά μάθε γιατί το πιστεύεις.  Οι καλά πληροφορημένοι άνθρωποι δεν εξαπατώνται και δεν παρασύρονται σε πλάνες.

    · Να δέχεσαι τις διαφορές απόψεων στους άλλους χωρίς να τους εξωθείς στις ανοιχτές αγκαλιές των φανατικών.

     · Ο αδύνατος χριστιανός είναι ο κύριος στόχος των φανατικών.

 

Γίνε ενεργό μέλος του σώματος του Χριστού.