Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΕΞΟΔΟΣ Κεφ.η, θ, ι

 

Ο ΦΑΡΑΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

 

Όταν Φαραώ βλέπει τις πληγές να γίνονται όλο και πιο σοβαρές, μέχρι που έγιναν αφόρητες, «αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι θα αναγκαστεί, αργά ή γρήγορα να χαλαρώσει την κράτηση των Ισραηλιτών.

Βασανιζόμενος απ’ αυτό το γεγονός κι επειδή δεν ήθελε να χάσει τους σκλάβους του, κάνει τέσσερις προσπάθειες συμβιβασμού.

Όταν ο Σατανάς βλέπει ότι πάει να χάσει μια ψυχή, η τελευταία του προσπάθεια είναι να την κάνει να συμβιβαστεί μαζί του, αντί να υπακούσει ολοκληρωτικά το λόγο του Θεού.

Πρώτη προσπάθεια:

Η πρώτη πρόταση βρίσκεται στην Έξοδ.η:25 «Και εκάλεσεν ο Φαραώ τον Μωυσήν και τον Ααρών  και είπεν Υπάγετε, κάμετε θυσίαν εις τον Θεόν σας εν ταύτη τη γη».

Δεν τον ενοχλούσε να λατρεύσουν το Θεό τους, αρκεί να το έκαναν στην Αίγυπτο. Ο Σατανάς δεν έχει πρόβλημα όταν ένας «πιστός» νομίζει ότι «έχει γυρίσει καινούρια σελίδα στη ζωή του» ή ότι ο Θεός δέχεται τη λατρεία του, ενώ την ίδια στιγμή αυτός βρίσκεται και συμμερίζεται πράγματα του κόσμου.

Ξέρει ο διάβολος, ότι ένας τέτοιος «πιστός» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίθος προσκόμματος στους άλλους. Πόσο μισεί ο εχθρός της ψυχής μας τον αποχωρισμό! Β’ Κορ.ς:17-18  Αποκ.ιη:4  Α’ Τιμ.ε:6.

Ο ξεχωρισμός τους από την Αίγυπτο, ήταν συνώνυμος με την απολύτρωσή τους. Ο Θεός δεν μπορούσε να τους λυτρώσει από τη δύναμη του Φαραώ αν δεν τους έπαιρνε μακριά απ’ τη χώρα της Αιγύπτου.

Δεύτερη προσπάθεια:

Όταν ο Μωυσής αρνήθηκε σθεναρά, ο Φαραώ έκανε μια άλλη παραχώρηση στην Έξοδ.η:28, που έχει πολύ στενή σχέση με το χαρακτήρα και την τάση της πρώτης:

«Τότε είπεν ο Φαραώ: Εγώ θέλω σας εξαποστείλει, δια να θυσιάσητε εις Κύριον τον Θεόν σας εν τη ερήμω μόνον να μη υπάγετε πολύ μακράν».

Αν επέμεναν να φύγουν απ’ την Αίγυπτο, θα τους είχε τόσο κοντά στα σύνορα της χώρας του, ώστε να μπορεί εύκολα να τους νικήσει μόλις περνούσε και κρύωνε το θρησκευτικό τους πάθος.

Όταν κάποιος επιμένει να μην κρατάει τη σωστή στάση απέναντι στο Θεό, ο Σατανάς θα τον έχει να ζει, να ενεργεί και να μιλά με τέτοιο κοσμικό τρόπο που το φως του να είναι κρυμμένο. Ο μόνος ασφαλής τόπος για το Χριστιανό είναι «μακριά απ’ την Αίγυπτο», ενεργώντας με τέτοιο διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ο κόσμος, ώστε οι άνθρωποι να δουν τα καλά μας έργα και να δοξάσουν τον ουράνιο Πατέρα μας. Αυτός που οδηγεί στην άκρη άκρη του δρόμου χωρίς να προσέχει, συνήθως πέφτει μέσα στο χαντάκι.

Τρίτη προσπάθεια:

Στην Έξοδ.ι:8-11 ο Φαραώ συνεχίζει τις προσπάθειες συμβιβασμού: «Οι άνδρες υπάγετε τώρα», αλλά προσπαθεί να τους πείσει ν’ αφήσουν πίσω τα παιδιά. Ο Σατανάς θα ψιθυρίσει στους νέους ότι η λατρεία του Θεού δεν είναι γι’ αυτούς. Αν καταφέρει τη νεολαία να περάσει τα καλύτερα χρόνια της στην αμαρτία, σίγουρα θα είναι πολύ πιο δύσκολα να σωθούν όταν μεγαλώσουν - αν ζήσουν για να φτάσουν σ’ αυτή την ηλικία.

Πολλοί νέοι που σχεδίαζαν να σωθούν κάποια μέρα, όταν μεγάλωσαν τόσο που δεν μπορούσαν πια ν’ απολαμβάνουν τις απολαύσεις του κόσμου, βγήκαν έξω απ’ τον κόσμο ξαφνικά, αλλά ήταν απροετοίμαστοι να συναντήσουν τον Κύριο.

Γονείς! Ποτέ μην αμελείτε την πνευματική φροντίδα των παιδιών σας, μήπως όταν ο Κύριος έρθει, αυτά μείνουν κάτω.

Τέταρτη προσπάθεια:

Όταν όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί απέτυχαν, ο Φαραώ κάνει την τελευταία του προσπάθεια να κρατήσει τουλάχιστον κάτι απ’ τους Ισραηλίτες.

Έξοδ.ι:24 «Υπάγετε λατρεύσατε τον Κύριον μόνον τα πρόβατά σας και οι βόες σας ας μείνωσι».

Ο Σατανάς θέλει να νομίζουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να λατρεύσουν το Θεό μόνο με την καρδιά τους, χωρίς τα υπάρχοντά τους, αλλά ο Θεός έχει πει «Τίμα τον Κύριον από των υπαρχόντων σου και από των απαρχών των γεννημάτων σου» (Παρ.γ:9).

Μερικοί προσπαθούν να παραμείνουν σωσμένοι αφήνοντας τον Κύριο έξω από τα οικονομικά τους, αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι αδύνατο. Όχι, τα πρόβατα και οι βόες πρέπει να φύγουν μαζί τους!

Αν ο Φαραώ κρατούσε τα κοπάδια, μπορούσε να είναι δικαιολογημένα σίγουρος ότι οι Ισραηλίτες θα επέστρεφαν. Ο Σατανάς δεν θέλει να δίνουμε χρήματα για το έργο του ευαγγελίου, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι όπου είναι ο θησαυρός μας εκεί θα είναι και η καρδιά μας.