Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

ΕΞΟΔΟΣ



Ι. Εισαγωγή.


Ο Εβραϊκός τίτλος του βιβλίου είναι Σεμώθ που σημαίνει «ονόματα».

Τον τίτλο «Έξοδος» τον έδωσαν οι Ο' όταν μετέφρασαν την Παλαιά Διαθήκη από τα Εβραϊκά στα Ελληνικά.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του Μωυσή.

Έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια από τις σκηνές του τελευταίου κεφαλαίου της Γένεσης, μέχρι την εισαγωγή της Εξόδου.

Μετά το θάνατο του Ιωσήφ και της γενιάς του, σηκώθηκε ένας βασιλιάς «όστις δεν εγνώριζε τον Ιωσήφ».

Βλέποντας ότι οι υιοί Ισραήλ έχουν πολλαπλασιαστεί υπερβολικά και έχουν γίνει ένα ισχυρό έθνος, ο βασιλιάς δίνει εντολή να θανατώνονται τα αρσενικά παιδιά που γεννιούνται, μήπως οι Ισραηλίτες ενωθούν με τους εχθρούς του βασιλιά σε κάποιο μελλοντικό πόλεμο. Αντί τα εβδομήντα άτομα που κατέβηκαν στην Αίγυπτο, ο Ισραήλ έχει γίνει τώρα ένα μεγάλο πλήθος.

Στην εντολή του Φαραώ να θανατώνονται όλα τα αρσενικά νεογέννητα, μπορούμε να δούμε άλλη μια προσπάθεια του Σατανά να καταστρέψει το σπέρμα της γυναίκας κι έτσι να εμποδίσει το σχέδιο του Θεού για λύτρωση.

Ακολούθησαν πολλές άλλες παρόμοιες προσπάθειες: ο Αμάν που ήθελε να καταστρέψει όλους τους Εβραίους, η σφαγή του Ηρώδη, και τελικά η σταύρωση του Χριστού.

 

ΙΙ. Ο σκοπός

Το βιβλίο της Εξόδου είναι γνωστό σαν το βιβλίο της Απολύτρωσης, γιατί φανερώνει, σε τύπους, το σχέδιο του Θεού για την απολύτρωση των ψυχών μας, καθώς ελευθερώνει τον Ισραήλ από τα δεσμά της Αιγύπτου.

Ο Φαραώ αντιπροσωπεύει το Σατανά που είναι απρόθυμος ν’ αφήσει τους Ισραηλίτες να φύγουν. Η κατάσταση των Ισραηλιτών στην Αίγυπτο αντιπροσωπεύει την κατάσταση που βρίσκεται ο άνθρωπος πριν τη σωτηρία.

Στην πραγματικότητα, μπορούμε ν’ ανακαλύψουμε σε τύπους τον κάθε χαμένο αμαρτωλό - άσχετα από τις περιστάσεις- την αναγνώριση ανάγκης κάποιου που θα τον ελευθερώσει, την απελευθέρωσή του από τα δεσμά του Σατανά, τη ζωή του πριν και μετά την πλήρωση με Άγιο Πνεύμα και μέσα από τις πολλές δοκιμασίες, την προετοιμασία του για τον ουρανό.

Ο Ισραήλ μπαίνει τώρα στην «καπνίζουσα κάμινο» που ο Θεός έδειξε στον Αβραάμ (Γέν.ιε:17 & Δευτ.δ:20). Φαινόταν σαν κίνηση προς την ευδαιμονία όταν πήγαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο, αλλά δεν ήταν αυτός ο τόπος που ο Θεός τους είχε υποσχεθεί σαν κληρονομιά και συνεπώς η ευδαιμονία τους δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Αυτοί που περιφρονούν και απορρίπτουν την αγάπη του Θεού παραμένοντας στον κόσμο, ίσως προς στιγμή να φαίνεται ότι κάνουν καλά κι ότι περνάνε όμορφα, επειδή ο Θεός είναι μακρόθυμος και «βρέχει επί δικαίους και αδίκους». Όμως η περιοχή του Σατανά, θαμπώνει τόσο τα μάτια, που γίνεται επικίνδυνο έδαφος και στον καιρό του θα οδηγήσει τον άνθρωπο σε θλίψεις και βάρη που θα είναι δύσκολο να τα σηκώσει.

 

ΙΙΙ. Γενική διαίρεση

·     Τα πρώτα 12 κεφάλαια περιγράφουν το λαό Ισραήλ στην Αίγυπτο.

·     Τα επόμενα 6 κεφάλαια μιλάνε για τον Ισραήλ στην έρημο.

·     Το υπόλοιπο βιβλίο αναφέρεται στις συνδιαλλαγές του Θεού με τον Ισραήλ στο όρος Σινά.

Η ζωή του Μωυσή μπορεί επίσης να χωριστεί σε τρία στάδια. Τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αίγυπτο, όπου είχε το πλεονέκτημα όλης της εγκόσμιας σοφίας που το βασίλειο μπορούσε να προσφέρει. Τα δεύτερα σαράντα χρόνια κατοικούσε στην πίσω πλευρά της ερήμου στην γη Μαδιάμ, όπως του είχε πει ο Κύριος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διδασκαλίες της μητέρας του έγιναν πιο αληθινές από ποτέ άλλοτε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είχε άφθονο χρόνο για περισυλλογή. Τα τελευταία σαράντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε σαν ηγέτης του Ισραήλ, τους πήρε από τη σκληρή ζωή της δουλείας και τους έφερε μέχρι τα σύνορα της γης της επαγγελίας.