Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

ΕΞΟΔΟΣ Κεφ.ζ - ια

 


ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ

 

Ι. Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ.

Εννοείται ότι ο ίδιος σκλήρυνε την καρδιά του. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Θεός στέλνει 10 φοβερές πληγές προκειμένου να ελευθερώσει το λαό Του.

Μερικοί αντιδρούν λέγοντας ότι ο Θεός προόρισε την καρδιά του Φαραώ να σκληρύνει κι ότι ο βασιλιάς δεν είχε καμιά ευθύνη για τις πράξεις του.

Αν όμως εξετάσουμε σφαιρικά τις Γραφές, βλέπουμε ότι το ελεύθερο θέλω του ανθρώπου είναι η αιτία της πτώσης του ή της σωτηρίας του (Β’ Θεσ.β:10-12).

Φυσικά, ο Θεός σαν Πάνσοφος, γνωρίζει το τέλος απ’ την αρχή. Όμως, αυτή η πρόγνωση του Θεού, σχετικά με την αντίδραση του ανθρώπου στον αγγελιοφόρο Του, δεν αναγκάζει τον άνθρωπο να πάρει αποφάσεις αντίθετες με το θέλω του.

Ο ίδιος ήλιος που λιώνει το κερί σκληραίνει τον πηλό. Η διαφορά είναι στο υλικό κι όχι στον ήλιο. Το μήνυμα της σωτηρίας του Ευαγγελίου άλλους τους σκληραίνει και άλλους τους μαλακώνει. Αυτών που αποφασίζουν ν’ αντισταθούν σκληραίνει η καρδιά τους, ενώ όσοι το αποδέχονται μαλακώνουν (Έξοδ.ζ:13  η:19  η:15).

Ότι ο Φαραώ ήταν υπεύθυνος για τις πράξεις του, φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι δύο φορές ομολόγησε ότι είναι αμαρτωλός (Έξοδ.θ:27 & ι:16). Έδειχνε ότι o Θεός του Μωυσή είναι ο αληθινός Θεός κι ότι αυτός ήταν ένας παραβάτης των εντολών του Θεού, αλλά συνέχιζε ν’ αρνείται να υποταχτεί.

 

II. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ.

Οι δέκα διαφορετικές πληγές που στάλθηκαν ήταν:

1.     Αίμα

5. Θανατικό στα κτήνη

9. Σκοτάδι

2.     Βατράχια

6. Ελκώδη εξανθήματα

10. Θάνατος

3.     Σκνίπες

7. Χαλάζι

 

4.     Κυνόμυια

8. Ακρίδες

 

 

Καθώς μελετάμε τα ήθη και τα έθιμα του λαού της Αιγύπτου, βρίσκουμε ότι αυτά που επλήγησαν, ήταν αντικείμενα λατρείας γι’ αυτούς.

Ο Νείλος για παράδειγμα, ήταν ο προστάτης θεός τους. Είχαν θεό που απεικονιζόταν με κεφάλι βατράχου. Το βόδι και η αγελάδα ήταν αντικείμενα δεισιδαιμονιών και σε ορισμένα μέρη υπήρχαν ναοί προς τιμή τους.

Ο Θεός ήθελε να μάθουν ότι Αυτός έχει εξουσία πάνω στο βόδι και την αγελάδα. Επειδή η βροχή και το χαλάζι, ο κεραυνός και η αστραπή ήταν πολύ σπάνια φαινόμενα, μπορούσαν να δουν ότι ο Γιάχβε είναι Αυτός που έχει εξουσία πάνω σ’ όλη τη φύση, επειδή λάτρευαν το θεό της Φύσης.

Το θαύμα γίνεται ακόμα πιο θαυμαστό, απ’ το γεγονός ότι κανένα ίχνος αυτού του γεγονότος δεν βρέθηκε στη Γεσέν. Πίστευαν οι Αιγύπτιοι ότι ο ήλιος έχει δύναμη και πρέπει να τον λατρεύουν; Ο Θεός σκότισε τον ήλιο, αποδεικνύοντας την ανώτατη κυριαρχία Του.

Ακόμα και σήμερα, ο Θεός ίσως χρειαστεί να απομακρύνει αντικείμενα ή ανθρώπους στους οποίους επικεντρώνουμε την αγάπη μας, για να δείξει ότι αν εμπιστευόμαστε οτιδήποτε άλλο εκτός τη δύναμή Του, εμπιστευόμαστε τη ματαιότητα.

Μόνο οι τρεις πρώτες πληγές επηρέασαν τον Ισραήλ. Μετά, ο Θεός έβαλε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο λαό Του και τους Αιγυπτίους (Έξοδ.η:22-23).

Κατά τον ίδιο τρόπο, σ’ αυτές τις τελευταίες μέρες, η εκκλησία του Ιησού Χριστού θα επηρεαστεί μεν λίγο από την ερχόμενη θλίψη, αλλά η αρπαγή θα τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σ’ αυτήν και τον κόσμο.