Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ


Ο σκοπός είναι ένα δυνατό όπλο ενάντια στον φόβο. Ζούμε γεμάτοι κουράγιο, όταν ζούμε με έναν σημαντικό σκοπό μπροστά μας. Αν μπορούμε να θυμόμαστε ότι ο χρόνος κυλάει και ότι σαν παιδιά Του, ο Θεός μας εμπιστεύθηκε μια ουράνια αποστολή – να κερδίσουμε τους χαμένους και να ελευθερώσουμε τους αιχμαλώτους – αυτός ο σκοπός θα μας γεμίσει δύναμη.

«Παιδία, εσχάτη ώρα είναι» (Α’ Ιωάν.β:18).

Ξέρω πως φαίνεται ότι αυτή η ώρα κράτησε παραπάνω από ώρα. Ο Ιωάννης το έγραψε πριν από δεκαεννιά αιώνες. Αλλά μην το αφήσεις να σε μπερδέψει. Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι – αν ήταν έσχατη ώρα τότε, σίγουρα είναι πολύ περισσότερο τώρα!

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν λες και αυτή η ζωή θα υπάρχει πάντα. Πολλές φορές, το μόνο  που τους ξυπνάει και συνειδητοποιούν ότι οι μέρες της ζωής είναι μετρημένες, είναι η αντιμετώπιση μιας κρίσης ή συμφοράς.

Ιώβ ιδ:5 Επειδή αι ημέραι αυτού είναι προσδιωρισμέναι, ο αριθμός των μηνών αυτού ευρίσκεται παρά σοι, και συ έθεσας τα όρια αυτού, και δεν δύναται να υπερβή αυτά

Οι μέρες μας είναι μετρημένες. Η αλήθεια είναι, ότι υπάρχει χρόνος μόνο για τα απολύτως σημαντικά πράγματα. Σκέφτομαι συγκεκριμένα την Εκκλησία του Ιησού Χριστού. Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι η ζωή αποτελείται από χιλιάδες λεπτομέρειες, αλλά ποτέ δε θα πρέπει το ασήμαντο να ζυγίζει περισσότερο από το σημαντικό. Η Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με έναν σκοπό – να ζει ένθερμα για τον Χριστό και να ψάχνει για χαμένες ψυχές. Όταν η Αγία Γραφή διακηρύττει ότι, «είναι έσχατη ώρα», αυτή είναι η αλήθεια. Για το μήνυμα του Ευαγγελίου, πάντα είναι έσχατη ώρα. Αυτό το μοναδικό, ξεχωριστό μήνυμα της Βίβλου, ονομάζεται «ετοιμότητα».

Πολλοί κάθονται και χαλαρώνουν, σκεπτόμενοι ότι έχουμε ακόμα τέσσερεις μήνες μέχρι τον θερισμό (Ιωάν.δ:35). Εάν θέλεις να μάθεις πώς ένας άνθρωπος σαν τον απόστολο Παύλο, κατόρθωσε τόσα πράγματα μόνος του, διάβασε την ανοιχτή επιστολή που έστειλε στους Κορίνθιους.

Ζούσε, λες και πλησίαζε το τέλος του κόσμου, λες και η τελευταία κουρτίνα ήταν έτοιμη να τραβηχτεί:

«Λέγω δε τούτο, αδελφοί, ότι ο επίλοιπος καιρός είναι σύντομος, ώστε και οι έχοντες γυναίκας να ήναι ως μη έχοντες, και οι κλαίοντες ως μη κλαίοντες, και οι χαίροντες ως μη χαίροντες, και οι αγοράζοντες ως μη έχοντες κατοχήν, και οι μεταχειριζόμενοι τον κόσμον τούτον ως μηδόλως μεταχειριζόμενοι· διότι το σχήμα του κόσμου τούτου παρέρχεται» (Α’ Κορ.ζ:29-31).

Το Ευαγγέλιο είναι αιώνιο, αλλά εμείς δεν έχουμε στην διάθεσή μας την αιωνιότητα για να το κηρύξουμε. Νομίζουμε ότι έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας, επειδή βλέπουμε τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους η Εκκλησία κηρύττει το Ευαγγέλιο. Αλλά, ο μόνος χρόνος που έχουμε στην διάθεσή μας, είναι ο χρόνος που ζούμε, για να αγγίξουμε αυτούς που θα ζουν όσο ζούμε εμείς.

Σήμερα, ζούνε στον πλανήτη μας πάνω από έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι. Δεν ξέρουμε αν και πόσο θα ζήσουν σε μια μελλοντική εποχή, για να ακούσουν το ευαγγέλιο τότε, αλλά ξέρουμε ότι σίγουρα ζουν στο παρόν, αυτή την στιγμή, πάνω στην γη. Γι’ αυτούς είναι, πραγματικά, η έσχατη ώρα.

Λουκ.κα:11 «και θέλουσι γείνει κατά τόπους σεισμοί μεγάλοι και πείναι και λοιμοί, και θέλουσιν είσθαι φόβητρα και σημεία μεγάλα από του ουρανού».

Τι θα κάνουμε, λοιπόν, καθώς το ρολόι πλησιάζει στο τέλος και το χάος, ο τρόμος, η πείνα, οι πληγές αυξάνονται πάνω στην γη; Μπορούμε να απασχολούμαστε με τον φόβο που μας πουλάνε οι ειδήσεις, να κοιτάμε τον εαυτό μας προσπαθώντας μανιωδώς να προστατεύσουμε εμάς και τα συμφέροντά μας, ή μπορούμε να είμαστε απασχολημένοι με την μεγάλη αποστολή, εστιάζοντας έξω από εμάς, ξεχνώντας τις ζωές μας και τα συμφέροντά μας για χάρη του κηρύγματος του Ευαγγελίου σε όλη την γη! Μπορούμε να επιλέξουμε να παραλύσουμε από φόβο, ή να εργαζόμαστε στο έργο του Πατέρα μας με πιστότητα, προωθώντας την Βασιλεία Του με όποιον τρόπο μπορούμε.

Αυτή τη στιγμή, ίσως να μη θεωρείς ότι μπορείς να κάνεις πολλά για τον Κύριο. Αλλά αυτό θέλει ο εχθρός της ψυχής σου να πιστεύεις! Ο διάβολος θέλει να κάνει την Εκκλησία να πιστέψει ότι το κήρυγμα του Ευαγγελίου και η διακονία του Ιησού Χριστού έχουν σταματήσει τώρα που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα! Ο Χριστός είναι πάντα δυο βήματα μπροστά από τον εχθρό.

Στις μέρες μας έχουμε πολύ πιο στενή σύνδεση με τις οικογένειές μας και μ’ εκείνους που αγαπάμε, με την βοήθεια της τεχνολογίας. Αυτήν την περίοδο, πολύς κόσμος έχει ακυρώσει το πρόγραμμά του, και έτσι έχουμε περισσότερο χρόνο για διαπροσωπική επικοινωνία και γι’ αυτό που μετράει περισσότερο για εμάς και τον Κύριο: για τους ανθρώπους.

Τα χωράφια είναι έτοιμα για θερισμό! Σε ενθαρρύνω να ρωτήσεις τον Κύριο πώς μπορείς να υπηρετήσεις ενεργά στον στρατό του Ευαγγελίου σήμερα. Ίσως είναι κάποιος μέσα στο σπίτι σου, που έχει ανάγκη να μάθει για την αγάπη του Ιησού. Μπορεί να υπάρχει κάποιος φίλος ή συγγενής που ποτέ δεν είχες τον χρόνο να του μιλήσεις, επειδή είχες πολύ γεμάτο πρόγραμμα – τώρα είναι η ώρα γι’ αυτό το τηλεφώνημα! Σήμερα είναι ημέρα σωτηρίας!

Όταν δίνεις στο έργο του Θεού, θερίζεις τον ίδιο καρπό με τον γεωργό, γιατί βοηθάς τον σπόρο του να απλωθεί πολύ περισσότερο απ’ ότι θα εξαπλωνόταν χωρίς την δική σου βοήθεια. Και το τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, είναι ότι μπορείς να προσεύχεσαι! Τι όμορφη ευκαιρία να μπορείς να μείνεις μόνος με τον Κύριο και να αφιερώσεις χρόνο στο να εκζητήσεις το πρόσωπό Του! Μπορείς να προσευχηθείς για τον θερισμό… «παρακαλέσατε λοιπόν τον κύριον του θερισμού, διά να αποστείλη εργάτας εις τον θερισμόν αυτού» (Ματθ.θ:38).

Ξέρω ότι το Άγιο Πνεύμα θέλει να μας ενθαρρύνει μ’ αυτή την σκέψη: Αυτά που είναι σημαντικά στον ουρανό, δεν θα βρεθούν ποτέ τελευταία στην λίστα του. Εύχομαι να βρεθούμε γεμάτοι πίστη και όχι γεμάτοι φόβο, για να λάβει το Αρνίο την ανταμοιβή των παθών Του.