Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΓΗ – «ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ»

Το αντίθετο του φόβου είναι η πίστη. 

Αλλά τι είναι αληθινή πίστη; 

Αληθινή πίστη είναι η πλήρης εμπιστοσύνη, με όλη την καρδιά, στον Ιησού Χριστό. 

Εμπιστευόμαστε τον Χριστό μ’ έναν τρόπο πολύ πιο βαθύ από την εμπιστοσύνη που δείχνουμε σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλον. 

Αυτό σημαίνει παραδίδομαι, αφήνω τον Θεό να αναλάβει τα πάντα – όχι ένα μόνο κομμάτι της ζωής μου, αλλά όλη τη ζωή μου.

Ο Πέτρος έδειξε αυτό το είδος πίστης προς τον Κύριο, όταν βγήκε έξω απ’ τη βάρκα για να περπατήσει πάνω στα νερά (Ματθ.ιδ:22-23).

Κάποια στιγμή, ο Πέτρος δέχεται ένα άσχημο χτύπημα, και αφήνει τον φόβο των κυμάτων να κλονίσει την απόφασή του, αλλά οι υπόλοιποι μαθητές ούτε καν προσπάθησαν να βγουν έξω απ’ τη βάρκα!

Ο Πέτρος είχε πίστη στο ποιος ήταν ο Χριστός, και εξαιτίας αυτής της στενής σχέσης μαζί Του, τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα! 

Αλλά, μόλις πήρε τα μάτια του από τον Ιησού, και είδε τον άνεμο και τα κύματα να έρχονται πάνω του, φοβήθηκε και φώναξε, «Κύριε, σώσε με!» Αμέσως ο Ιησούς άπλωσε το χέρι Του και τον έπιασε.

Αν θέλεις ο Κύριος να κρατήσει το κεφάλι σου πάνω απ’ τα νερά, θα πρέπει να σε κρατάει γερά. Αυτό ήθελε ο απόστολος Παύλος για κάθε καινούργιο πιστό στον Χριστό:

«Αυτός δε ο Θεός της ειρήνης είθε να σας αγιάση ολοκλήρως, και να διατηρηθή ολόκληρον το πνεύμά σας και η ψυχή και το σώμα αμέμπτως εν τη παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Α΄ Θες.ε:23).


Ο Ιησούς μπορεί να σώσει μόνο ό,τι Του δίνουμε. 

Πρέπει να παραδώσουμε τα πάντα σ’ Αυτόν – ολοκληρωτικά, σώμα, ψυχή και πνεύμα – να δώσουμε τους εαυτούς μας για πάντα, στη δική Του απόλυτη φροντίδα για μας. 

Αυτό σημαίνει ολοκληρωτική εμπιστοσύνη στο ποιος Εκείνος είναι. 

Βλέπετε, το να πιστεύεις σε κάποιον, συνεπάγεται μια σχέση μ’ αυτόν. Και δεν είναι μια σχέση μακρινής συγγένειας με τη θεία της θείας τάδε, την οποία δεν έχεις συναντήσει ποτέ. 

Η σχέση μας με τον Χριστό είναι ζωντανή και συνεχώς δυναμώνει! 

Δίνουμε τους εαυτούς μας σ’ Αυτόν, κι Εκείνος δίνει τον Εαυτό Του σ’ εμάς. Γινόμαστε «μέτοχοι θείας φύσης» (Β΄ Πέτρ.α:4).

Ο απόστολος Παύλος χρησιμοποιεί μια θαυμάσια έκφραση για να περιγράψει αυτή τη σχέση – «εν Χριστώ». 

Για παράδειγμα, «αν κάποιος είναι εν Χριστώ, είναι νέο κτίσμα»  (Β’ Κορ.ε:17), και «δεν υπάρχει, λοιπόν, τώρα καμιά κατάκριση για εκείνους που είναι εν Χριστώ Ιησού» (Ρωμ.η:1).

Ακόμα και η πιο απλή πίστη στον Χριστό, έχει αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα. 

Η αληθινή πίστη είναι πάντα απλή, έτσι κι αλλιώς. 

Ακόμη κι ένα μικρό παιδί  μπορεί να την αρπάξει! Δεν είναι κάποιο μαθηματικό πρόβλημα άλγεβρας, όπου πρέπει να βρεις την τιμή του άγνωστου Χ.

Ο πιο απλός άνθρωπος μπορεί να πιστέψει και να απολαμβάνει τα ίδια αποτελέσματα με κάποιον εξυπνότερο. 

Ο Ιησούς άκουσε όλη τη θρησκευτική επιχειρηματολογία των Γραμματέων, την οποία οι καθημερινοί άνθρωποι δεν εκτιμούσαν. 

Αυτοί οι απλοί άνθρωποι, όμως, άκουγαν με ευχαρίστηση τον Ιησού. 

Τους μιλούσε για πίστη, αλλά την εξηγούσε με άλλους τρόπους. 

«Ελάτε σε Μένα». «Αγαπήστε Με». «Μείνετε μαζί Μου». «Ακολουθήστε Με». 

Η πίστη δεν είναι μια μεμονωμένη θρησκευτική πράξη. Είναι η ολοκληρωτική μετάθεση της ευθύνης της ζωής μας στα χέρια του Θεού, όταν οι δικές μας δυνατότητες δεν επαρκούν. 

Πίστη είναι η πνευματική ένωση που μας κάνει ένα με τον Χριστό!