Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Αυταπάρνηση



Αυτή η σύντομη μελέτη εξηγεί γιατί η αυταπάρνηση είναι μια αδιαπραγμάτευτη πτυχή της χριστιανικής πίστης. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε τον Χριστό και την κουλτούρα.

Όσοι ζούμε σε χώρες με καλό βιοτικό επίπεδο, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την αυταπάρνηση. Θεωρούμε το ζεστό νερό και την θέρμανση «απαραίτητα», αλλά για πολλούς ανθρώπους αυτά είναι «πολυτέλειες».

Αλλά τα αισθήματά μας γι’ αυτό το δικαίωμα, ξεπερνούν την φυσική άνεση. Περιμένουμε να είμαστε και συναισθηματικά άνετοι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί που αυτοαποκαλούνται Χριστιανοί υποχωρούν από τις βιβλικές αλήθειες, επαναπροσδιορίζουν την χριστιανική πίστη έτσι ώστε να ταιριάζει στην κουλτούρα τους ή απολογούνται για την προηγούμενη πίστη τους στα βιβλικά πρότυπα.

Εσύ τι θα κάνεις, αγαπητέ αναγνώστη; Τι γίνεται αν οι φίλοι, η οικογένεια ή οι συνάδελφοί σου σε αποκαλούν «ομοφοβικό» επειδή ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ να αποδείξεις στους ομοφυλόφιλους ότι αυτή η συμπεριφορά τους βλάπτει τις ψυχές τους; Τι θα πεις όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι μια γυναίκα έχει το δικαίωμα να σκοτώσει το αγέννητο παιδί της; Πώς θα αντιδράσεις αν ένας ποιμένας ή δάσκαλος λέει ότι η Αγία Γραφή δεν είναι αλάνθαστη; Κι αν κάποιος λέει ότι η Βίβλος είναι ρατσιστική, σοβινιστική και ξεπερασμένη;

Τι γίνεται αν μπορείς να επωφεληθείς υλικά ή συναισθηματικά παραμένοντας σιωπηλός όταν οι αλήθειες του Θεού χλευάζονται και διασύρονται; Αν δεν έχει ήδη συμβεί, θα σου ζητηθεί να κάνεις αυτές τις επιλογές. Θα αρνηθείς την άνεση και την δημοτικότητά σου ή θα αρνηθείς το Ευαγγέλιο;

Τα παρακάτω αποσπάσματα μας ενθαρρύνουν να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Όταν αγαπάμε τον Ιησού και καταλαβαίνουμε τι έχει κάνει για εμάς, δεν μπορούμε παρά να αρνηθούμε τους εγωιστικούς μας στόχους.

Λουκ.θ:23-26 Έλεγε δε προς πάντας· Εάν τις θέλη να έλθη οπίσω μου, ας απαρνηθή εαυτόν και ας σηκώση τον σταυρόν αυτού καθ' ημέραν και ας με ακολουθή. Διότι όστις θέλει να σώση την ζωήν αυτού, θέλει απολέσει αυτήν· και όστις απολέση την ζωήν αυτού ένεκεν ομού, ούτος θέλει σώσει αυτήν. Επειδή τι ωφελείται ο άνθρωπος, εάν κερδήση τον κόσμον όλον, εαυτόν δε απολέση ή ζημιωθή; Διότι όστις επαισχυνθή δι' εμέ και τους λόγους μου, διά τούτον ο Υιός του ανθρώπου θέλει επαισχυνθή, όταν έλθη εν τη δόξη αυτού και του Πατρός και των αγίων αγγέλων.

Αν έχεις ακούσει την ψευδοδιδασκαλία ότι οι Χριστιανοί μπορούν να σωθούν χωρίς να είναι μαθητές, σε παρακαλώ μην το πιστεύεις. Το τελευταίο μήνυμα του Χριστού προς εμάς ήταν να κάνουμε μαθητές, όχι απρόθυμους πιστούς.

Στην πραγματικότητα, μας διέταξε να κάνουμε μαθητές και να τους διδάξουμε να «φυλάττωσι πάντα όσα παρήγγειλα εις εσάς» (Ματθ.κη:19-20).

Τίτ.β:11-14 Διότι εφανερώθη η χάρις του Θεού η σωτήριος εις πάντας ανθρώπους, διδάσκουσα ημάς να αρνηθώμεν την ασέβειαν και τας κοσμικάς επιθυμίας και να ζήσωμεν σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς εν τω παρόντι αιώνι, προσμένοντες την μακαρίαν ελπίδα και επιφάνειαν της δόξης του μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όστις έδωκεν εαυτόν υπέρ ημών, διά να μας λυτρώση από πάσης ανομίας και να μας καθαρίση εις εαυτόν λαόν εκλεκτόν, ζηλωτήν καλών έργων.

Ο Ιησούς δεν εκπλήσσεται από αυτές τις δύσκολες επιλογές. Μας προειδοποίησε γι' αυτές:

Ματθ.ι:22 και θέλετε είσθαι μισούμενοι υπό πάντων διά το όνομά μου· ο δε υπομείνας έως τέλους, ούτος θέλει σωθή.

Πρέπει να είμαστε σταθεροί αλλιώς θα χάσουμε την χριστιανική μαρτυρία μας.

Ιωάν.ιε:5,6 Εγώ είμαι η άμπελος, σεις τα κλήματα. Ο μένων εν εμοί και εγώ εν αυτώ, ούτος φέρει καρπόν πολύν, διότι χωρίς εμού δεν δύνασθε να κάμητε ουδέν. Εάν τις δεν μείνη εν εμοί, ρίπτεται έξω ως το κλήμα και ξηραίνεται, και συνάγουσιν αυτά και ρίπτουσιν εις το πυρ, και καίονται

.