Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Ν Τ Υ Μ Ε Ν Ο Σ Γ Ι Α Μ Α Χ Η !


Η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί πολύ συχνά στρατιωτικούς όρους για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι πιστοί που ακολουθούν τον Χριστό πρέπει να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις του εχθρού, είτε έρχονται με την μορφή φόβου, πειρασμού, ανομίας, αρρώστιας ή ασθένειας.

Ο απόστολος Παύλος δίνει το γνωστό παράδειγμα στην επιστολή του προς την Εκκλησία στην Έφεσο:

«Το λοιπόν, αδελφοί μου, ενδυναμούσθε εν Κυρίω και εν τω κράτει της ισχύος αυτού. Ενδύθητε την πανοπλίαν του Θεού, διά να δυνηθήτε να σταθήτε εναντίον εις τας μεθοδείας του διαβόλου· διότι δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου· εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις. Διά τούτο αναλάβετε την πανοπλίαν του Θεού, διά να δυνηθήτε να αντισταθήτε εν τη ημέρα τη πονηρά και αφού καταπολεμήσητε τα πάντα, να σταθήτε. Σταθήτε λοιπόν περιεζωσμένοι την οσφύν σας με αλήθειαν και ενδεδυμένοι τον θώρακα της δικαιοσύνης και έχοντες υποδεδημένους τους πόδας με την ετοιμασίαν του ευαγγελίου της ειρήνης· επί πάσι δε αναλάβετε την ασπίδα της πίστεως, διά της οποίας θέλετε δυνηθή να σβέσητε πάντα τα βέλη του πονηρού τα πεπυρωμένα· και λάβετε την περικεφαλαίαν της σωτηρίας και την μάχαιραν του Πνεύματος, ήτις είναι ο λόγος του Θεού, προσευχόμενοι εν παντί καιρώ μετά πάσης προσευχής και δεήσεως διά του Πνεύματος, και εις αυτό τούτο αγρυπνούντες με πάσαν προσκαρτέρησιν και δέησιν υπέρ πάντων των αγίων» (Εφες.ς:10-18).

Στα αρχαία χρόνια, ένας στρατιώτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πριν εμπλακεί σε μάχη με τον εχθρό, έπρεπε να φορέσει όλη την πολεμική στολή του. Ο απόστολος Παύλος εξηγεί ότι με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει κι εμείς να ντυθούμε όλη την πνευματική πανοπλία μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε μάχη. Η πνευματική πανοπλία μας αποτελείται από αμυντικά και επιθετικά μέρη, σχεδιασμένα να προστατεύουν την πνευματική μας ζωή. Κάθε τμήμα αυτής της πανοπλίας εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό και μας εξασφαλίζει την απαιτούμενη προστασία.

Η σωτηρία, η πίστη, η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η ειρήνη είναι κάτι παραπάνω από Χριστιανικές αρετές – είναι μέρη της πνευματικής πανοπλίας μας! Πρέπει να έχουμε αυτές τις αρετές για να είμαστε ταυτόχρονα καλοί μάρτυρες για τον Χριστό, και αποτελεσματικοί στρατιώτες στον στρατό Του.

Είμαστε παιδιά του Θεού της ειρήνης∙ αλλά είμαστε εξίσου δικά Του παιδιά και στον πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε προορισμένοι να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και να νικούμε, διότι ο Θεός είναι ο Πατέρας μας!

Στις Παρ.κδ:10 λέει, «Εάν μικροψυχήσης εν τη ημέρα της συμφοράς, μικρά είναι η δύναμίς σου». Φοράμε την σωτηρία, την πίστη, την αλήθεια και την δικαιοσύνη, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε δυνατοί ενάντια στα όπλα του εχθρού που κατασκευάστηκαν εναντίον μας.

Υπάρχει ένα ακόμα όπλο στο οπλοστάσιό μας, που δίνει το πιο δυνατό κτύπημα στο βασίλειο του σκότους! Είναι το απόλυτο πνευματικό όπλο που έχει η ανθρωπότητα και είναι η μόνη δύναμη που είναι αρκετά ισχυρή για να συντρίψει τον εχθρό, μια για πάντα!

Μπορείς να μαντέψεις ποιο είναι; Είναι το πολύτιμο αίμα του Χριστού! Ο σταυρός Του ήταν το υπερόπλο που έπεσε πάνω στον στρατό της κόλασης. Όταν χύθηκε το αίμα του Ιησού, άλλαξε για πάντα την πορεία κάθε μάχης που δόθηκε και θα δοθεί, και τη μετέτρεψε σε μια ολοκληρωτική νίκη ενάντια στο βασίλειο του σκότους!

Ο Ιησούς έχει νικήσει ήδη την κόλαση και τον θάνατο! Τώρα από μας εξαρτάται αν θα το πιστέψουμε, και αν θα  ευθυγραμμιστούμε μ’ αυτήν την αλήθεια! «Και αυτοί ενίκησαν αυτόν διά το αίμα του Αρνίου και διά τον λόγον της μαρτυρίας αυτών, και δεν ηγάπησαν την ψυχήν αυτών μέχρι θανάτου» (Αποκ.ιβ:11). Οι μόνοι που έχουν λόγο να φοβούνται, είναι αυτοί που πολεμούν μάταια απ’ τη μεριά του σκότους! Εμείς, όμως, στεκόμαστε ντυμένοι και έτοιμοι για κάθε μάχη, γνωρίζοντας ότι έχουμε ήδη ανακηρυχτεί νικητές διαμέσου του παντοδύναμου αίματος του Χριστού!