Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ


Μαθαίνουμε από την Αγία Γραφή ότι κάποιοι φόβοι είναι καλοί, και κάποιοι φόβοι είναι κακοί. Τα βιβλία των Ψαλμών και των Παροιμιών αναφέρονται δεκατέσσερις φορές στον «φόβο του Κυρίου» σαν μια αρετή!

  •    «Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου» (Ψαλμ.ρια:10)
  •    «Ο φόβος του Κυρίου είναι πηγή ζωής, απομακρύνων από παγίδων θανάτου» (Παρ.ιδ:27)
  •    «Η αμοιβή της ταπεινώσεως και του φόβου του Κυρίου είναι πλούτος και δόξα και ζωή» (Παρ.κβ:4).
  •     Α΄ Ιωάν.δ:18 λέει, «Φόβος δεν είναι εν τη αγάπη, αλλ' η τελεία αγάπη έξω διώκει τον φόβον, διότι ο φόβος έχει κόλασιν· και ο φοβούμενος δεν είναι τετελειωμένος εν τη αγάπη».
  •     Στην Έξοδ.κ:20, βρίσκουμε και τις δύο πτυχές του φόβου: «Μη φοβείσθε· διότι ο Θεός ήλθε διά να σας δοκιμάση, και διά να ήναι ο φόβος αυτού έμπροσθέν σας διά να μη αμαρτάνητε».

Πώς γίνεται ο φόβος να είναι ταυτόχρονα καλός και κακός; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το τι ή ποιον φοβόμαστε. Το να φοβάσαι τον Κύριο είναι μια υγιής στάση ζωής! Όταν όμως, φοβόμαστε τον διάβολο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δε φοβόμαστε τον Θεό, το οποίο σημαίνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τον Θεό.

Στην πραγματικότητα, το να φοβάσαι τον εχθρό, σημαίνει ότι πιστεύεις στην δύναμή του! Και όταν φοβόμαστε τον Κύριο, είναι σαν να λέμε, «Κύριε, τελικά Εσύ έχεις τον έλεγχο. Γι’ αυτό, η ζωή μου είναι στα ικανά χέρια Σου και υποτάσσομαι σε Σένα!»

Απ’ την άλλη, το να φοβάσαι τον σατανά, σημαίνει ότι πιστεύεις ότι αυτός έχει τον έλεγχο, η ζωή σου είναι στα δικά του χέρια και άρα, είσαι υποταγμένος σ’ αυτόν… Εύχομαι να μη σου συμβεί ποτέ αυτό!

Όταν έχεις τον φόβο του Κυρίου μέσα στην καρδιά σου, αυτό εμποδίζει τις άρρωστες ανησυχίες να μεγαλώσουν και να γίνουν τερατώδεις, γιατί σου αποκαλύπτει την ανώτερη θέση που έχει ο Χριστός, σαν Βασιλιάς των Βασιλιάδων και Κύριος των Κυρίων.

Ο φόβος του Κυρίου μας κρατάει σε συμφωνία με την αλήθεια! Τίποτε δε θα χαροποιούσε περισσότερο τον εχθρό από το να πάρει το βλέμμα σου από την υπεροχή του Θεού. Θέλει να πάρεις την προσοχή σου απ’ τον Κύριο και να τη στρέψεις σ’ αυτόν.

Ο διάβολος θα ήθελε πολύ να πιστέψεις ότι αυτός κάνει κουμάντο στην ζωή σου και ότι το μέλλον σου είναι υποκείμενο στα δικά του καταστροφικά πλάνα.

Αλλά ο Χριστός τον νίκησε μια για πάντα πάνω στον σταυρό! Αλληλούια!

Το ολοκληρωμένο έργο του σταυρού δεν είναι απλά το σημάδι της νίκης του Κυρίου πάνω στον εχθρό – είναι και η δική σου νίκη εναντίον του!!

Πάρε κουράγιο! Στις Παρ.ιθ:23 λέει, «Ο φόβος του Κυρίου φέρει ζωήν, και ο φοβούμενος αυτόν θέλει πλαγιάζει κεχορτασμένος· κακόν δεν θέλει συναπαντήσει». Αυτούς που έχουν τον καλό φόβο – τον φόβο του Κυρίου, δεν τους αγγίζει τίποτε!