Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Η χρονιά της Μάσκας

 


Το 2020 μας ανάγκασε όλους να κάνουμε κάτι που σπάνια έχουμε κάνει στο παρελθόν: να φοράμε μάσκες. Και μάθαμε ότι οι μάσκες παρουσιάζουν μερικές μοναδικές προκλήσεις.

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε πάντα να καθορίσουμε την έκφραση ενός ατόμου, και μας λείπουν ιδιαίτερα τα χαμόγελα.

Οι άνθρωποι μπορούν να «καλύψουν τα συναισθήματά τους» όταν δεν φορούν μάσκες, αλλά ο covid μας έχει αναγκάσει όλους να καλύπτουμε τα συναισθήματά μας.

Είναι θαυμαστό το πώς ο Θεός σχεδίασε το χαμόγελο! Ένας τρόπος να εκφράσουμε τη χαρά μας χωρίς να πούμε λέξη. Ακόμα καλύτερα- τα χαμόγελα διαπερνούν όλα τα πολιτιστικά και γλωσσικά εμπόδια.

Στις Παρ.ιε:13 διαβάζουμε ότι ένα ειλικρινές χαμόγελο προέρχεται από μια ευτυχισμένη καρδιά: «Καρδία ευφραινομένη ιλαρύνει το πρόσωπον».

Ο Ψαλμ.λδ:5 εξηγεί ότι ένα χριστιανικό χαμόγελο προέρχεται από την χαρά του Κυρίου: «Απέβλεψαν προς αυτόν και εφωτίσθησαν, και τα πρόσωπα αυτών δεν κατησχύνθησαν..»

Οι Παρ.ιζ:22 μας λένε ότι τα χαμόγελα έχουν συναισθηματικά οφέλη: «Η ευφραινομένη καρδία δίδει ευεξίαν ως ιατρικόν».

Η «χρονιά της μάσκας» μας δίδαξε άλλο ένα λόγο (Ρωμ.η:28) για να χαιρόμαστε: μάθαμε να εκτιμούμε καλύτερα το δώρο του Θεού, το χαμόγελο.