Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΕΚΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (4)

 


Αποκ.ς:14  Και ο ουρανός απεχωρίσθη ως βιβλίον τετυλιγμένον, και πάν όρος και νήσος εκινήθησαν εκ των τόπων αυτών.

 

Συνεχίζει ο λόγος του Θεού να μας αναφέρει γεγονότα που συμβαίνουν όταν ανοίγεται η 6η σφραγίδα. Το άνοιγμα της 6ης σφραγίδας συμβαίνει στο τέλος των πρώτων 3 ½ χρόνων της Μεγ. Θλίψης.

 

Και ο ουρανός απεχωρίσθη ως βιβλίον τετυλιγμένον

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να σημαίνει το τέλος του κόσμου, γιατί πρόκειται να εκχυθούν οι 7 πληγές πάνω στην γη. Δεν έχει καμία σχέση με την περικοπή που διαβάσαμε λίγο παραπάνω στην Β’ Πέτρ.γ:10-12 για τους ουρανούς και τη γη που θα παρέλθουν και θα διαλυθούν. Ξέρουμε ότι πρόκειται να συμβούν ακόμη πολλά τρομακτικά γεγονότα πάνω στη γη. Θα δούμε εδάφια παρακάτω που αναφέρονται και πάλι οι ουρανοί. Συνεπώς εδώ πρέπει ν’ αναφέρεται στα σημεία που θα συμβούν στον ουρανό στην 6η σφραγίδα.

·     Ο Ιωάννης βλέπει αυτά τα γεγονότα μέσα σε όραση και του φάνηκε σαν τυλιγμένο βιβλίο.

·     Στην Αποκ.η:12-13, όταν σαλπίζει ο 4ος άγγελος, μας λέει ότι είδε έναν άγγελο που πετούσε στο μεσουράνημα. Ο άγγελος πετούσε στο μεσουράνημα, αλλά ο Ιωάννης έβλεπε τον ουρανό. Αυτός είναι ο πρώτος ουρανός, όπως αποκαλείται, η ατμόσφαιρα που περιβάλλει τη γη. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ουρανός εξακολουθεί να υπάρχει και μετά το άνοιγμα της 6ης σφραγίδας, καθώς βλέπουμε και στο θ:1

·     Εκείνο που είδε ο Ιωάννης ήταν ένα σημείο στον ουρανό το οποίο ήταν τρομακτικό και ορατό από τους κατοίκους της γης.

 

και πάν όρος και νήσος εκινήθησαν εκ των τόπων αυτών.

Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός σε ένταση και μεγάλος σε διάρκεια, ώστε πολλά πράγματα πάνω στη γη μετατοπίστηκαν, και όλη η γη αισθάνθηκε την επίδραση αυτού του μεγάλου σεισμού.

Ίσως όμως να είναι και υπερβολή για να περιγράψει το φοβερό μέγεθος του σεισμού. Δεν θέλει να μας πει ότι όλα τα στοιχεία μετατοπίστηκαν, ώστε αν σχεδιάσουμε ένα χάρτη θα διαπιστώσουμε ότι το κάθε τι βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θέση απ’ ότι ήταν πριν, αλλά ότι πράγματι συνέβη μια τέτοια μετατόπιση των πάντων, ώστε όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη την αισθάνθηκαν και τους προκάλεσε φόβο και αγωνία.

Βλέπουμε ποια θα είναι η αντίδραση των ανθρώπων σ’ αυτά τα τρομερά γεγονότα που θα συμβούν πάνω στη γη. Θα τους προξενήσουν φόβο και τρόμο και θα θέλουν να κρυφτούν από το πρόσωπο του Θεού για να μην τους βρει η οργή Του.

 

Αποκ.ς:16,17 και λέγουσι πρός τα όρη και πρός τας πέτρας, Πέσετε εφ ημάς, και κρύψατε ημάς από προσώπου του καθημένου επί του θρόνου, και από της οργής του Αρνίου, διότι ήλθεν η ημέρα η μεγάλη της οργής αυτού, και τις δύναται να σταθή;

 

Πραγματικά, η μεγάλη ημέρα της οργής Αυτού έρχεται και θα δούμε στα κεφ.ζ & η τα τρομερά γεγονότα που θα συμβούν πάνω στη γη. Θα είναι μια τρομερή κρίση από το Θεό όλα αυτά τα γεγονότα. Οι άνθρωποι θα γνωρίζουν τι έχουν κάνει στο λαό του Θεού και θα είναι βέβαιοι ότι όλα αυτά είναι ενέργεια του Θεού και όχι φυσικά φαινόμενα. Θα αισθανθούν τρομερό φόβο και θ’ αναγνωρίσουν ότι όλα αυτά είναι κρίση από το Θεό, γιατί έμειναν σκληροί, αμετανόητοι και δεν έδωσαν τη δόξα σ’ Αυτόν.

Όμως δεν ζητάνε από το Θεό να τους συγχωρέσει, αλλά προσεύχονται στις πέτρες και τα όρη να πέσουν και να τους πλακώσουν. Δεν μπορούν να μετανοήσουν, γιατί έχουν αρνηθεί το Πνεύμα του Θεού, έχουν σκοτώσει τους αγίους, κι έτσι το Πνεύμα του Θεού δεν υπάρχει πλέον ανάμεσά τους (παρά μόνο στους 144.000 Ισραηλίτες).

Η αντίδραση των ανθρώπων που έχουν απομείνει στη γη, δείχνει ότι βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλου φόβου και κράζουν. Ο φόβος αυτός θα καταλάβει ακόμη και αυτούς που θεωρούνται μεγάλοι και πλούσιοι, γιατί μας λέει ότι οι βασιλείς της γης, οι μεγιστάνες, οι δυνατοί και οι πλούσιοι προσπάθησαν να κρυφτούν από το πρόσωπο του Θεού. Όμως ένας τρομερός φόβος αρχίζει να τους καταλαμβάνει και να μπαίνει στην καρδιά τους, γιατί γνωρίζουν τι τους περιμένει, και ότι ήρθε η ώρα της κρίσης του Θεού.

 

διότι ήλθε η ημέρα η μεγάλη της οργής αυτού, και τις δύναται να σταθή;

Γνωρίζουμε ότι αναφέρεται στην 7η σφραγίδα με τις 7 κρίσεις του Θεού πάνω στη γη. Οι κρίσεις αυτές ή πληγές ή φιάλες του θυμού του Θεού εκχέονται πάνω στη γη μετά το άνοιγμα της 7ης σφραγίδας, όπως διαβάζουμε στην Αποκ.η:1

Όταν άνοιξε την 7η σφραγίδα έγινε σιωπή στον ουρανό για ½ ώρα, πριν αρχίσουν να εκχέονται οι 7 πληγές.

Οι άνθρωποι βλέπουν τα τρομερά σημεία που συμβαίνουν στη φύση και την καταστροφή που προκαλείται, αλλά όμως πώς γνωρίζουν και συμφωνούν ότι αυτή είναι η ημέρα της οργής του Θεού και του Αρνίου;

Η απάντηση βρίσκεται στην Αποκ.ια:11-13. Μόλις έχουν δει τους αγίους της θλίψης που θανάτωσαν να ανασταίνονται και ν’ αρπάζονται στον ουρανό. Στο τέλος του εδ.13 μας λέει ότι οι άνθρωποι έδωσαν δόξα στο Θεό του ουρανού γι’ αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν στην 6η σφραγίδα. Γνωρίζουν ότι είναι ο Θεός που ενεργεί αυτά τα πράγματα κάνοντας κρίση και Του δίνουν δόξα εξαιτίας του φόβου που αισθάνονται. Γι’ αυτό γνωρίζουν ότι είναι η ημέρα η μεγάλη της οργής του Θεού και του Αρνίου.

Ενδιαφέρον είναι ότι στην Αποκ.ιγ:4 λέει ότι όλη η γη προσκύνησε το θηρίο και είπαν: τις όμοιος με το θηρίον; τις δύναται να πολεμήσει αυτό; Και μέσα σε 3,5 χρόνια ανακαλύπτουν ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να πολεμήσει το θηρίο και να το νικήσει κι Αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός. Ενώ έλεγαν, ποιος μπορεί να πολεμήσει το θηρίο, εδώ λένε, ποιος μπορεί να σταθεί στην μεγάλη ημέρα της οργής του Θεού και του Aρνίου.

Είναι ο Ιησούς Χριστός εκείνος στον οποίο δόθηκε όλη η εξουσία για να κάνει κρίση γιατί είναι Υιός ανθρώπου (Ιωάνν.ε:22, 27). Ο Θεός έδωσε στον Υιό πάσαν την κρίσιν. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος που έχει εξουσία να κάνει κρίση και να εκχέει τις πληγές πάνω στην γη. Είναι το Αρνίο που νίκησε τα πάντα. Έτσι, αυτή η ημέρα θα είναι η μεγάλη ημέρα της οργής του Θεού και του Αρνίου.