Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Η χαρά του Κυρίου


 
A’ Θεσ.ε:16 Πάντοτε χαίρετε,

Φιλ.γ:1 Το λοιπόν, αδελφοί μου, χαίρετε εν Κυρίω.

Β’ Κορ.ιγ:11 Λοιπόν, αδελφοί, χαίρετε, τελειοποιείσθε, παραμυθείσθε, φρονείτε το αυτό, ειρηνεύετε·

Ρωμ.ιβ:15 Χαίρετε μετά χαιρόντων και κλαίετε μετά κλαιόντων.

Λουκ.ι:20 Πλην εις τούτο μη χαίρετε, ότι τα πνεύματα υποτάσσονται εις εσάς· αλλά χαίρετε μάλλον ότι τα ονόματά σας εγράφησαν εν τοις ουρανοίς.

Ματθ.ε:12 Χαίρετε και αγαλλιάσθε, διότι ο μισθός σας είναι πολύς εν τοις ουρανοίς·

Α’ Πέτρ.δ:13 αλλά καθότι είσθε κοινωνοί των παθημάτων του Χριστού, χαίρετε, ίνα και όταν η δόξα αυτού φανερωθή χαρήτε αγαλλιώμενοι.

Ησ.ξε:18 Αλλ' ευφραίνεσθε και χαίρετε πάντοτε εις εκείνο το οποίον κτίζω· διότι, ιδού, κτίζω την Ιερουσαλήμ αγαλλίαμα και τον λαόν αυτής ευφροσύνην.

Ιωήλ β:23 Και, τα τέκνα της Σιών, χαίρετε και ευφραίνεσθε εις Κύριον τον Θεόν σας· διότι έδωκεν εις εσάς την πρώϊμον βροχήν εγκαίρως και θέλει βρέξει εις εσάς βροχήν πρώϊμον και όψιμον ως πρότερον.

Ρωμ.ιδ:17 Διότι η βασιλεία του Θεού δεν είναι βρώσις και πόσις, αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω·

Γαλ.ε:22 Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις,

Γράψε τη λέξη «χαρά» σ’ ένα ταμείο της Αγίας Γραφής και δες τα αποτελέσματα!!

Από χαρά λοιπόν πως πάμε. Έχεις την χαρά του Χριστού; Την έχεις αδιάκοπα; Την έχεις έντονη; Την απολαμβάνεις περισσότερο από κάθε τι άλλο;

Το ξέρεις πως η χαρά, είναι ένα σημάδι πνευματικότητας; Είναι ένα από τα στοιχεία που το Άγιο Πνεύμα δίνει στον άνθρωπο. «Αγάπη, χαρά, ειρήνη». Είναι σαν το θερμόμετρο που ελέγχεις την κατάσταση της υγείας σου.

Η ζωή της πίστης είναι ζωή χαράς. Όλα τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Δεν έχεις χαρά, αδιάκοπη χαρά, μόνιμη χαρά, τότε κάτι δεν πάει καλά με σένα στη λειτουργία της πνευματικής σου ζωής. Φυσιολογικά αν ζούσες μια καθαρή ζωή πληρότητας, αν κυρίαρχο στοιχείο της ζωής σου ήτανε ο Χριστός, τότε η ζωή σου θα ήτανε γεμάτη από χαρά.

Χρειάζονται, προηγούνται, πλήθος άλλοι παράγοντες, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη χαρά. Και αυτοί οι παράγοντες είναι πολλοί και σημαντικοί.

Δεν είναι δυνατόν να έχεις χαρά χωρίς αγάπη, χωρίς ειρήνη, χωρίς μακροθυμία. Ο καρπός του Πνεύματος είναι ένας. Εάν δεν αγαπάς δεν είναι δυνατόν να έχεις χαρά. Είναι τόσο στενά δεμένα αυτά.

Ένας άνθρωπος, κλεισμένος στον εγωισμό του, στο άτομό του, δεν είναι δυνατόν να έχει χαρά. Οι ρίζες της χαράς από που θα αντλήσουν δύναμη; Χυμούς; Από τον στείρο εγωισμό;

Η παρουσία και απόλυτη κυριαρχία του Χριστού στην καρδιά μας, διώχνει τα σκοτάδια και κάνει να λάμπει το φως, που τα κάνει όλα άσπρα και όμορφα. Τότε ανθεί και η χαρά.

Όταν μιλάει η Κ. Δ. για χαρά εννοεί μια μόνο χαρά, την χαρά του Χριστού. Την χαρά που είχε Εκείνος από την μόνιμη εξάρτησή Του από τον Πατέρα.

Τα δώρα, τα σπουδαιότερα δώρα του Θεού δεν είναι εξωτερικά, μα εσωτερικά, στην καρδιά. Αν έχεις την χαρά του Χριστού είσαι πολύ πλούσιος. Τα έχεις όλα και ας μην έχεις τίποτα. Όλα τα πουλιά θα ψάλλουν για σένα.

Και ο κόσμος προσφέρει χαρά. Τα πράγματα του κόσμου, προσφέρουν χαρά. Τώρα αν αυτό είναι χαρά ή απόλαυση, ή ηδονή πολλές φορές τα μπερδεύουμε. Η χαρά από ένα ποτήρι μπύρα, από μια θεατρική παράσταση, από κάποιο δώρο δεν έχει καμία σχέση με τη χαρά του Χριστού.

Μερικοί μαζεύουν χαρές, σαν τις μέλισσες από τα πράματα του κόσμου και σαν καλοί χριστιανοί, που νομίζουν πως είναι, λένε «Κύριε σ' ευχαριστώ για αυτά που μου έδωσες». Και τα μεταβάλουν ταχυδακτυλουργικά «εν Κυρίω». Μα γρήγορα αυτά, δεν έχουν διάρκεια, αφήνουν κενό. Το κενό φέρνει δυστυχία. Και η χαρά γίνεται λύπη.

Χαίρετε εν Κυρίω.

Θα πει να έχετε χαρά γιατί έχετε τον Κύριο. Η χαρά σας θα είναι μόνο ο Κύριος. Οι άλλες και αν υπάρχουν, δεν θα βαραίνουν στην καρδιά μας, στη ζωή μας. Η προσοχή μας, το ενδιαφέρον μας, η προσδοκία μας θα είναι μόνο ο Κύριος. Και θα νιώθουμε χαρά γιατί έχουμε και είναι δικός μας ο Κύριος.

Θα σκεπτόμαστε τον Κύριο και θα αγαλλιάζουμε. Θα μας μιλά ο Κύριος και θα πετούμε στα ύψη. Θα διαβάζουμε τα λόγια Του και θα γυαλίζουν τα μάτια μας. Θα ψάλλουμε στ' όνομά Του, και ας είναι, ώρα δουλειάς, και θα λάμπει το πρόσωπό μας.

Ο Κύριος, θα έχει κυριαρχήσει απόλυτα στην ύπαρξή μας. Είναι ο καλός μαργαρίτης. Κάνει πολύ περισσότερο απ' όλα τα άλλα. Είναι η μόνη σταθερή και μόνιμη πηγή χαράς. Θάλεγα δεν υπάρχουν άλλες χαρές. Είναι μικρές, προσωρινές και κρύβουν απύθμενα βάθη λύπης.

Και έχουμε ανάγκη από χαρά. Ομορφαίνει τη ζωή μας. Δίνει δύναμη να πετάμε. Μας παρακολουθεί πάντοτε, ακόμα και αν όλο το κεφάλι μας είναι μπανταρισμένο και αν στην τσέπη μας μόνο τρύπες υπάρχουν.

Και ένα χαρούμενο, γελαστό, ευτυχισμένο πρόσωπο, είναι η καλύτερη βιτρίνα του Χριστού. Τραβά, τους ανθρώπους, τους ταλαίπωρους, σαν τις μύγες. Γουρλώνουν τα μάτια. Και, αναγκάζονται να αναγνωρίσουν και να ομολογήσουν το μεγαλείο του Χριστού.

Είναι όμορφη η ζωή της πίστης με την χαρά του Χριστού. Δεν είναι σχήμα λόγου. Δεν είναι μια εσωτερική αντίδραση. Δεν είναι μια αυθυποβολή. Είναι δώρο του Κυρίου μας. Και Τον ευχαριστούμε.