Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Νέα εποχή (2)


 

Τα σχολεία της Νέας Εποχής

Στα σχολεία της Νέας Εποχής, όπου διδάσκεται η Νέα Τάξη, προβάλλονται και καλλιεργούνται όλες αυτές «οι αξίες» της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης: ο εγωισμός, η φιλαυτία, η κακία, το προσωπικό συμφέρον, η αλαζονεία, η προσωπική προβολή και ανάδειξη. 

Στα σχολεία της Νέας Εποχής θρέφονται και θεριεύουν οι επιθυμίες της ψυχής του ανθρώπου. Ποια είναι τα σχολεία αυτά;

·        Η μουσική

·        Η τέχνη

·        Η φιλοσοφία

·        Η τεχνολογία

·        Η διαφήμιση / ο καταναλωτικός κόσμος

·        Τα ΜΜΕ.

Κοιτάξτε για παράδειγμα την τέχνη. Ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, το θέατρο, η μουσική. Οπωσδήποτε δεν λένε αυτό που φαίνεται ούτε εννοούν μόνον αυτό που αντιλαμβανόμαστε με την πρώτη μας επαφή. 

Υπάρχουν πολλά μηνύματα, που δεν φαίνονται, δεν ακούγονται, δεν γράφονται, δεν διαβάζονται, δεν γίνονται αντιληπτά, που όμως περνούν υποσυνείδητα στην ψυχή, την ποτίζουν και αθροίζονται. Δεν τα αντιλαμβανόμαστε, αλλά βρίσκουν τους κατάλληλους υποδοχείς στην αμαρτωλή φύση μας και μετατρέπονται σε ζωή και τα βιώνουμε.

Ο κόσμος της ροκ μουσικής είναι ένα τέτοιο, πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η δομή της ροκ μουσικής, το στήσιμό της, το περιεχόμενο των στίχων υπαγορεύουν συνειδητά αλλά κυρίως ασυνείδητα στους δέκτες ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, αντίδρασης και θεώρησης της ζωής.

Είναι βεβαιωμένο και χιλιοδιασταυρωμένο πλέον ότι δεν μιλάμε για ροκ μουσική, αλλά για ροκ ζωή, για ροκ τρόπο ζωής, που εκτός από μουσική είναι και βιώματα, πιστεύω, θέσεις, αντιδράσεις, προσέγγιση συγκεκριμένη της ζωής και των ανθρώπων.

Παρατηρώ το μεγάλο σχολείο, και πολύ αποκαλυπτικό συνάμα, της διαφήμισης, στο οποίο φοιτούμε όλοι μας καθημερινά θέλοντας και μη, ιδιαίτερα με τις γιγαντοαφίσες και τις περίτεχνα διεισδυτικές διαφημίσεις στα δελτία ειδήσεων ή στην εφημερίδα που ξεφυλλίζουμε. Υπάρχει ένας σοφά και πονηρά συνάμα στημένος κόσμος μηνυμάτων πέρα από αυτά που φαίνονται ή διαβάζονται με την πρώτη ή τη δεύτερη έστω ματιά. Ένα πραγματικό σχολείο, που προάγει με στρεβλό και πονηρό τρόπο όλες τις αρχές, τις αξίες και τις δομές του ανθρώπου, της ψυχής του, της φύσης του:

Δύναμη: «θα είσαι δυνατός, θα μπορείς».

Απελευθέρωση: «δεν έχεις κανέναν ανάγκη...»

Πλούτος: «εύκολα και γρήγορα λεφτά, να ξοδεύεις και να αναδεικνύεσαι μέσ' απ' αυτά, να ξεχωρίζεις».

Ισότητα: μία γυναίκα με 4 άντρες γύρω της να την ακούνε, να την κοιτάζουν, να την επιθυμούν...

Ανεξαρτησία, μοναχικότητα και μοναδικότητα: «είσαι ξεχωριστός, είσαι όμορφος, θα κουβεντιάζουν για σένα, είσαι διαφορετικός, είσαι αλλιώτικος»...

Σεξ: εύκολες σχέσεις, γρήγορες εναλλαγές, ποικιλία, καμιά αναστολή, καμιά στέρηση, χωρίς περιορισμούς και χωρίς αρχές...

Απόλαυση, απόλαυση, απόλαυση: με οποιοδήποτε τρόπο, με κάθε μέσο, θεμιτό ή ανήθικο.

Εύκολη ζωή: «Θα έχεις, θα είσαι, θα μπορείς».

Ανάδειξη: τάισμα του εγωισμού και της φιλαυτίας στο έπακρο.

Πίσω από τις γιγαντοαφίσες στους δρόμους, στο μετρό, υπάρχει, προάγεται και εκτρέφεται: Η μαγκιά, το άρρωστο αντριλίκι σε γυναίκες και άντρες... Η απείθεια.... Η ασέβεια... Το εύκολο... Το γρήγορο.... το επιφανειακό... Το ροκ στυλ... Η άνεση... Η επανάσταση / το γκρέμισμα... Το χάσμα... Η περιπέτεια και γιατί όχι η επικράτηση του χαλαρού.... του αναρχικού... του ανατρεπτικού... του αρρωστημένα διαφορετικού... του ανήθικου... του παράνομου...

Αν προσέξετε, ίσως θα διαπιστώσετε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο: το τσιγάρο στη γωνιά των χειλιών, το στόμα χαλαρό, με βλέμμα αόριστο, συνδυασμένο με ύφος μάλλον ανέμελο, με αρχές ανύπαρκτες, με ενδιαφέροντα μάλλον χαμηλά, αξύριστος, αδιάφορος αλλά σφόδρα σεξουαλικός και επιθυμητός. Η μηχανή, το αυτοκίνητο, η περιπέτεια, το οριακό... το επικίνδυνο, το απίθανο, το ασυνήθιστο... το ακριβό... όλα αυτά δεμένα μεταξύ τους με τα ισχυρότερα δεσμά του μοντέρνου του σύγχρονου του in... Ελάχιστα περιθώρια έχουν οι άνθρωποι να αντιδράσουν σ' αυτά τα δεσμά.

 

Πίσω από το φαινόμενο

Ο σατανάς στις μέρες μας δουλεύει όσο ποτέ άλλοτε επικίνδυνα, ύπουλα, υποσυνείδητα, υπόγεια. Θέλει να επιβάλει με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο την αντίχριστη Νέα Εποχή του και χρησιμοποιεί την αποστασία του ανθρώπου, τον εγωισμό του, την ανοησία του και το σκοτάδι της ψυχής του.

Ας μη γελαστεί κανείς και νομίσει ότι το κακό σταματά ή περιορίζεται εδώ. Αυτός ο νέος τύπος ανθρώπου, ο άνετος και απελευθερωμένος, θα χτυπήσει την πόρτα της εκκλησίας του Ιησού Χριστού. Θα θελήσει να μπει και να εγκατασταθεί ανάμεσα στους πιστούς του Χριστού για να μεταδώσει το μόλυσμα, να αλλάξει τα δεδομένα και να παρασύρει όσο μπορεί περισσότερους στον αντίχριστο και άθεο κόσμο της Νέας Εποχής.

Το παρατηρούμε με πόνο και έκπληξη στις μέρες μας ανάμεσα στους νέους και στα παιδιά. Ο στόχος της ζωής τους είναι: να μην ανήκουν, να μην περιορίζονται, να μη σέβονται, να μη δεσμεύονται. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που επικαλούνται το χάσμα μεταξύ των γενεών, την απόσταση από τους γονείς και τους μεγάλους, την αδυναμία συνεννόησης και συμπόρευσης με τους μεγάλους.

Δύο βλέπω πως είναι τα κύρια γνωρίσματα των αντιδράσεων των νέων μας σήμερα: ασέβεια και αγάπη για τον κόσμο. Θέλουν να απολαύσουν τον κόσμο, να τον ζήσουν, να ζήσουν κοσμικά, να μην υστερούν, να μην υπολείπονται, ενώ ταυτόχρονα νιώθουν ότι το Ευαγγέλιο, η ζωή του Ιησού Χριστού τους στενεύει, τους στερεί.

Ο τύπος του άνετου, που εύκολα ανακατεύει τα πάντα, που δε βρίσκει κακό πουθενά και σε κανέναν, άνετος με την αμαρτία, άνετος και με τη χάρη του Θεού, άνετος με το Ευαγγέλιο, άνετος και με τον κόσμο, προωθείται και προβάλλεται συστηματικά. Το χειρότερο είναι ότι υποθάλπεται και εκτρέφεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι από τους αδύναμους και αφοπλισμένους γονείς του. Θα καταλήξει να γίνει ένας «άνετος χριστιανός», ανατρεπτικός, ισοπεδωτικός, ασεβής και βέβαια συμβιβασμένος και συμβιβαστικός.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το τραγικό τους λάθος. Θα ταλαιπωρήσουν ίσως πολύ ή λίγο την εκκλησία του Χριστού, θα παρασύρουν, θα μολύνουν κάποιους, όμως τα λόγια του Κυρίου είναι καθοριστικά και οι νόμοι του Κυρίου δεν αλλοιώνονται και δεν υποχωρούν μπροστά σε κανέναν και σε τίποτα.

Μπροστά στον άγιο και δίκαιο Κύριο θα γκρεμιστούν, θα αφοπλιστούν, θα ανατραπούν και, αλίμονο, ίσως και να είναι αιώνιες οι συνέπειες και οι προεκτάσεις, εάν δεν μετανοήσουν με ταπείνωση και ειλικρίνεια. 

Ο ΝεοΕποχήτικος τύπος πιστού που προωθείται στις μέρες μας, θα σκοντάψει επικίνδυνα επάνω στο Ευαγγέλιο της Αλήθειας του Θεού:

Η φαρδιά οδός, κάθε φαρδιά και ευρύχωρη οδός της άνεσης, της κοσμικότητας, της ισοπέδωσης οδηγεί στην απώλεια (Ματθαίος ζ;13)

Κάθε φυτεία που δεν έχει φυτέψει και δεν αναγνωρίζει ο Θεός θα ξεριζωθεί. (Ματθαίος ιε:13)

Κάθε κλήμα φυτεμένο στο αμπέλι του Κυρίου που δεν κάνει καρπό θα το κόψει, θα ξεραθεί και θα το ρίξει στη φωτιά (Ιωάννης ιε:2, 6)

Το χτισμένο στην άμμο της ασέβειας και της ανυπακοής θα πέσει οπωσδήποτε με πτώση που θα είναι μεγάλη. (Ματθαίος ζ:26, 27)

Η Νέα Εποχή παίζει και ο σατανάς παίζει παιχνίδια με τα άγια και αληθινά, τους νόμους της σοφίας και αγάπης του Θεού. Ο Θεός όμως δεν παίζει. Θα έρθει η ώρα να εμφανιστούμε μπροστά στο βήμα Του, να απαντήσουμε, να δικαιολογήσουμε τη ζωή μας, τις επιλογές μας. Και είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Θεός δεν εμπαίζεται και τα όσα λέει, ζητάει και υπόσχεται ούτε ελαστικότητα έχουν ούτε αλλοίωση επιδέχονται.

Πόσο σοφός και αληθινός ο λόγος του Θεού, πόσο ακριβής, σύγχρονος και ενημερωμένος όταν γράφει: «απίστων όντων, ο θεός του κόσμου τούτου ετύφλωσε τον νουν, διά να μη επιλάμψη εις αυτούς ο φωτισμός του ευαγγελίου της δόξης του Χριστού, όστις είναι εικών του Θεού». (Β΄ Κορινθίους δ:4)

Αυτοί οι τυφλωμένοι άνθρωποι, τα θύματα του καταναλωτισμού και της απληστίας, τυφλωμένοι από ανοησία και εγωισμό, θα γίνουν το υπόστρωμα για να εκτραφεί, να αναδειχθεί και να επικρατήσει ο αντίχριστος και τα όργανά του στον κόσμο μας. Οι εξελίξεις και τα επόμενα βήματα είναι γνωστά. Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε με ψέμα, παραποίηση της αλήθειας, διαστρέβλωση και παραπλάνηση. Αυτός είναι ο κόσμος του σατανά, ο «θαυμαστός καινούριος κόσμος του Αντίχριστου». Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι στην εποχή μας αναδεικνύονται σε αξία και ιδανικά, σε περιεχόμενο ζωής: το φτηνό το εύκολο το γρήγορο (το fast) το παράνομο το επιπόλαιο το πονηρό.

Αυτά είναι τα πρότυπα των ημερών μας, αυτά υμνεί η τέχνη, αυτά προωθούν και προβάλλουν τα ΜΜΕ. Οι αμέριμνοι, οι καλοταϊσμένοι, οι απροβλημάτιστοι, οι γεμάτοι πάθη και είδωλα αποκοιμισμένοι της εποχής μας αφήνουν τη σκέψη τους, την ψυχή τους, την καρδιά τους εκτεθειμένη στα μηνύματα του εχθρού, που τους τυφλώνει, τους δηλητηριάζει και τους εκμαυλίζει κάθε μέρα περισσότερο και τους βυθίζει στο σκοτάδι της ψυχής. 

Πρόσφατα είδαμε μια διαφήμιση γυναικείας μόδας, σεμνή και κλασική κατά τα άλλα, μόνο που οι δύο κοπέλες της αφίσας, ντυμένες με τα ταγιεράκια τους, φιλούσε η μια την άλλη στο στόμα. 

Γιατί; λέμε εμείς. Γιατί όχι; λένε οι άλλοι. Άνετοι, απελευθερωμένοι, προχωρημένοι.

Θα σας φανεί παράξενο, όμως δεν φταίει ο σατανάς, ούτε οι μέρες μας, η εποχή μας, τα συστήματα.

Αυτά είναι εύκολο καταφύγιο, εύκολη δικαιολογία, που όμως δεν αντέχει. Η πραγματική αιτία κατοικεί μέσα στον άνθρωπο και είναι η καρδιά του. 

Καμιά διαφήμιση, καμιά πλεκτάνη, καμιά μουσική και καμιά σύνθεση δεν μπορεί να μας επιβληθεί και να μας επηρεάσει, εάν δεν ανοίξουμε εμείς την καρδιά μας, εάν δεν πούμε εμείς το ναι. 

Ένα ναι που θα το πει η αγάπη μας, η πίστη μας, η πρόκρισή μας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Να γιατί ο Κύριος της σοφίας και της αγάπης με τόσο αγαθό τρόπο μας συμβουλεύει για το καλό μας. 

«Μη αγαπάτε τον κόσμον μηδέ τα εν τω κόσμω' εάν τις αγαπά τον κόσμον, η αγάπη του Πατρός δεν είναι εν αυτώ' διότι παν το εν τω κόσμω, η επιθυμία της σαρκός, και η επιθυμία των οφθαλμών, και η αλαζονεία του βίου, δεν είναι εκ του Πατρός, αλλ' είναι εκ του κόσμου.Και ο κόσμος παρέρχεται και η επιθυμία αυτού' όστις όμως πράττει το θέλημα του Θεού, μένει εις τον αιώνα». (Α΄ Ιωάν.β:15-17)

Μην αγαπάτε τον κόσμο, γιατί περνάει μηνύματα, γιατί ταΐζει τον εγωισμό, γιατί είναι ο σατανάς πίσω και μέσα στον κόσμο και μαγεύει, γοητεύει, υπνωτίζει, μαγνητίζει, εκπέμπει διαστρέβλωση, πονηριά, ψέμα, σκοτάδι και αιχμαλωτίζει την ψυχή για να την σκοτώσει αιώνια. 

Δεν είναι το μοντέρνο κοσμικό ντύσιμο το πρόβλημα, ούτε το ακριβό τριζάτο σπορ αυτοκίνητο, ούτε το καλτσόν, το σαμπουάν, το ινστιτούτο αισθητικής, το ακριβό ρούχο. Δεν είναι αυτός ο πραγματικός κίνδυνος. Πίσω απ' αυτά όλα, μέσα απ' αυτά όλα ο σατανάς δουλεύει και δένει σιγά-σιγά και σαγηνευτικά την ψυχή με τα γλυκά, ελκυστικά σαρκικά του μηνύματα: «Θα είσαι.... Θα μπορείς.... Θα έχεις...»

Ο κινηματογράφος, το θέατρο, η μουσική τους, το video, η λογοτεχνία τους έχουν δηλητήριο παραπλάνησης και αθεΐας. Θυμήσου: ένα ποτήρι δροσερό νεράκι με μια σταγόνα δηλητήριο είναι όλο δηλητήριο! Δεν είναι το πρόβλημα το έργο που θα πας να δεις, ούτε το video που θα θηλάζεις 2-3 ώρες. 

Όταν θα σηκωθείς από εκεί, θα έχει εισβάλει πιο πολύ ο σατανάς με τα δικά του μηνύματα στην ψυχή σου και θα έχεις χαλαρώσει λίγο περισσότερο από τον σταυρωμένο και αναστημένο Ιησού Χριστό. Θα αρχίσεις να αμβλύνεσαι, να χαλαρώνεις: «δεν εννοεί αυτό η Αγία Γραφή... δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα.... δεν είναι κακό αυτό... και οι άλλοι έτσι το κάνουν...»

Όλα όσα υπάρχουν στην Αγία Γραφή είναι δοσμένα με σοφία και αγάπη Θεού για το καλό μας. Ο Κύριος γνωρίζει κινδύνους που δεν τους γνωρίζουμε εμείς, βλέπει και αντιλαμβάνεται καταστάσεις που εμείς δεν μπορούμε να συλλάβουμε. 

Ας μην παίζουμε με την αμαρτία, γιατί η αμαρτία σκοτώνει αιώνια. Γύρω μας ετοιμάζονται πυρετωδώς πολύ σκληρές καταστάσεις. 

Ας αγκαλιάσουμε με πίστη τα δώρα της αγάπης του Θεού. 

Ας μείνουμε απόλυτα προσηλωμένοι σε όσα μας χαρίζει για το καλό μας ο Κύριος, σε όσα μας οδηγεί με το Άγιο Πνεύμα Του. 

Μόνον Εκείνος βλέπει τους πραγματικούς κινδύνους και μπορεί να μας διαφυλάξει. 

Μόνον Εκείνος ξέρει ποιο είναι το καλό μας, το συμφέρον μας, το αγαθό μας. 

Μόνον Εκείνος μπορεί να μας κρατήσει πιστούς μέχρι Τέλους