Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Οι 4 ιππείς της Αποκάλυψης και γιατί έχουν σημασία


Οι αναβάτες της καταστροφής θα φέρουν αδιανόητο θάνατο και καταστροφή κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 ½ χρόνων της Θλίψης.

Αποκ.ε:1 Και είδον εν τη δεξιά του καθημένου επί του θρόνου βιβλίον γεγραμμένον έσωθεν και όπισθεν, κατεσφραγισμένον με σφραγίδας επτά.

Όταν ο Ιησούς ανοίγει τις σφραγίδες, πυροδοτεί την αλληλουχία των γεγονότων που θα συμβούν στις έσχατες μέρες.

Η Δεύτερη Έλευση του Χριστού ολοκληρώνει τις επτά σφραγίδες.

Οι πρώτες τέσσερις σφραγίδες αναφέρονται σαν οι τέσσερις ιππείς της Αποκάλυψης. Κάθε ιππέας είναι προάγγελος θανάτου, καταστροφής και ακαταστασίας που θα συμβεί τις έσχατες μέρες.

Τα γεγονότα των πρώτων τεσσάρων σφραγίδων θα συμβούν λίγο πριν από τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια αυτής της περιόδου.

Μερικοί ερμηνεύουν τη σημασία των τεσσάρων καβαλάρηδων σαν γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τότε που δόθηκε αυτή η προφητεία, αλλά θα ενταθούν πριν από την Αρπαγή.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι έσχατοι καιροί είναι ήδη σε εξέλιξη λόγω του επιπέδου βίας, ανηθικότητας και αναταραχής στον κόσμο σήμερα.

Είμαστε στα τέλη; Ας ρίξουμε μια ματιά πώς εξελίσσονται τα πράγματα από τους τέσσερις καβαλάρηδες, καθώς οι τέσσερις σφραγίδες ανοίγονται από τον Ιησού.

 

Λευκό Άλογο: Σύμβολο του Αντίχριστου

Το λευκό αντιπροσωπεύει την αγνότητα, το φως, την αγιότητα και τη δικαιοσύνη μέσα στον Χριστιανισμό. Αλλά ο λευκός καβαλάρης που περιγράφεται στην Αποκ.ς:2 δεν είναι τίποτα από αυτά.

 

Ο λευκός καβαλάρης της Αποκάλυψης είναι ο πρώτος που εμφανίζεται. Πολλοί παρερμηνεύουν το λευκό άλογο σαν τον ερχομό του Χριστού, αλλά μην εξαπατώνται. Κάτω από αυτόν τον ανυποψίαστο μανδύα θα είναι ο Αντίχριστος, ένας πλαστός Χριστός που θα είναι αόρατος στα ανυποψίαστα μάτια. 

Ουσιαστικά, αυτός ο πρώτος καβαλάρης που θα εμφανιστεί θα λειτουργήσει σαν «δούρειος ίππος» – θα διεισδύσει κρυφά στον κόσμο μας πριν τον εξουσιάσει. Η ταυτότητα του αναβάτη είναι θέμα πολλών συζητήσεων και μεγάλης διαμάχης.

Η αποκάλυψη αναφέρει: «Και είδον, και ιδού, ίππος λευκός· και ο καθήμενος επ' αυτόν είχε τόξον· και εδόθη εις αυτόν στέφανος, και εξήλθε νικών και διά να νικήση» (ς:1).

Επειδή εμφανίζεται με τόξο, αλλά χωρίς βέλη, πιστεύεται ότι δεν θα κατακτήσει με τη βία αλλά με άλλα μέσα.

 

Κόκκινο άλογο: Σύμβολο πολέμου

Όταν ανοίξει η δεύτερη σφραγίδα, θα εμφανιστεί ένα κόκκινο άλογο με αναβάτη που κρατάει μάχαιρα μεγάλη. Η αποστολή του θα είναι να σηκώσει την ειρήνη από ολόκληρη τη Γη. 

Αποκ.ς:4 Και εξήλθεν άλλος ίππος κόκκινος, και εις τον καθήμενον επ' αυτόν εδόθη να σηκώση την ειρήνην από της γης, και να σφάξωσιν αλλήλους, και εδόθη εις αυτόν μάχαιρα μεγάλη.

Μόνο τον 20ο αιώνα, 180 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν σε πολέμους. Φαίνεται ότι κάθε μέρα φέρνει πιο φρικτά νέα για μαζικές δολοφονίες, τρομοκρατία και συγκρούσεις που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. 

 

Μαύρο Άλογο: Σύμβολο πείνας

Οι περισσότερες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει καταστροφικούς λιμούς σε κάποιο σημείο της ιστορίας.

Όσοι από εμάς είμαστε τυχεροί από γεωγραφική ή οικονομική άποψη δεν χρειάζεται να ανησυχούμε από που θα έρθει το επόμενο γεύμα μας. Αλλά όταν έρθει το μαύρο άλογο της Αποκάλυψης, η πείνα θα γίνει πραγματικότητα ακόμα και για τα πλουσιότερα και πολυμήχανα έθνη του κόσμου.

Αποκ.ς:5,6 Και ότε ήνοιξε την τρίτην σφραγίδα, ήκουσα το τρίτον ζώον λέγον· Έρχου και βλέπε. Και είδον, και ιδού, ίππος μέλας, και ο καθήμενος επ' αυτόν είχε ζυγαρίαν εν τη χειρί αυτού. Και ήκουσα φωνήν εν μέσω των τεσσάρων ζώων λέγουσαν· Μία χοίνιξ σίτου δι' εν δηνάριον και τρεις χοίνικες κριθής δι' εν δηνάριον, και το έλαιον και τον οίνον μη βλάψης.

Γνωρίζουμε ότι αυτός ο καβαλάρης θα φέρει λιμό λόγω της ζυγαριάς που κουβαλάει, που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο το ψωμί ζυγιζόταν σε περιόδους έλλειψης στην αρχαιότητα.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον μαύρο καβαλάρη είναι ότι είναι ο μόνος του οποίου η εμφάνιση συνοδεύεται από μια φωνή που μιλάει για τις τιμές του σιταριού και του κριθαριού.

Λέει ακόμα «και το έλαιον και τον οίνον μη βλάψης». Αυτή η δήλωση μπορεί να προμηνύει μια εποχή κατά την οποία η βασική ή ελάχιστη ποσότητα τροφής, θα κοστίσει ένα ολόκληρο μεροκάματο. Θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ότι αυτός ο λιμός δεν θα επηρεάσει τους πλούσιους, καθώς το κρασί και το λάδι θεωρούντο είδη πολυτελείας όταν γράφτηκε αυτή η προφητεία.

Η έλλειψη τροφίμων και ο πληθωρισμός των τιμών των αγαθών συχνά ακολουθούν τον πόλεμο, οπότε είναι λογικό ότι αυτός ο καβαλάρης έρχεται τρίτος στη σειρά. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν παράγοντες όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η ξηρασία θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο στη δημιουργία αυτού του ευρέως διαδεδομένου λιμού.

 

Χλωρό άλογο: Σύμβολο θανάτου

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι τρεις πρώτες σφραγίδες, πολλές ζωές θα έχουν χαθεί λόγω του πολέμου και της πείνας που έχει σαρώσει τον κόσμο. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί μόνο όταν εμφανιστεί ο τέταρτος και τελευταίος καβαλάρης της Αποκάλυψης.

Ο μόνος καβαλάρης με όνομα –που ονομάζεται εύστοχα «Θάνατος» – καβαλάει ένα ωχρό, πρασινωπό άλογο που μοιάζει με το αρρωστημένο χρώμα ενός πτώματος. Είναι ο μόνος καβαλάρης που δεν κουβαλά όπλο ή κάτι άλλο όταν εμφανίζεται. Ωστόσο, τον ακολουθεί ο Άδης – ο τόπος ανάπαυσης των νεκρών. Ο Άδης ακολουθεί τον τέταρτο καβαλάρη όπου κι αν πάει, καθώς προσπαθεί να πάρει ζωές.  Καθώς ο καβαλάρης διασχίζει τη Γη, θα έχει την εξουσία να διεκδικήσει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αποκ.ς:7,8 Και ότε ήνοιξε την σφραγίδα την τετάρτην, ήκουσα φωνήν του τετάρτου ζώου λέγουσαν· Έρχου και βλέπε. Και είδον, και ιδού, ίππος ωχρός, και ο καθήμενος επάνω αυτού ωνομάζετο θάνατος, και ο Άδης ηκολούθει μετ' αυτού· και εδόθη εις αυτούς εξουσία επί το τέταρτον της γης, να θανατώσωσι με ρομφαίαν και με πείναν και με θάνατον και με τα θηρία της γης.

Όταν τελειώσει η δουλειά τους, ο Θάνατος και ο Άδης τελικά ρίχνονται στην λίμνη του πυρός. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή – το πέρας των τεσσάρων καβαλάρηδων φέρνει την αποκορύφωση της οργής του Θεού πριν ο Ιησούς Χριστός επιστρέψει στη Γη.  

 

Οι Τέσσερις Καβαλάρηδες είναι μόνο η αρχή.

Οι τέσσερις προφητείες των καβαλάρηδων είναι απογοητευτικές όσο αφορά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος – και πόσο χειρότερα μπορούν και θα γίνουν τα πράγματα.

Στους έσχατες καιρούς, η ανθρωπότητα θα χωριστεί σε δύο ομάδες – στους σωσμένους και στους μη σωσμένους.

Αν και το θέμα δεν είναι να ανησυχείς πολύ για το πότε θα έρθουν οι έσχατες μέρες, οι Χριστιανοί μπορούν να περάσουν τον καιρό τους στη Γη σαν καλοί και πιστοί υπηρέτες.