Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Έλεγχος ασθενειών: Βιβλική θεώρηση



Κάποτε θεωρούνταν ότι όλες οι επιδημίες ήταν πράξη κρίσης του Θεού. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο σε ορισμένους πολιτισμούς. Καθώς η γνώση αυξανόταν, οι αιτίες των ασθενειών έγιναν καλύτερα κατανοητές. Αντί μια επιδημία που πάντα θεωρείτο ένα είδος θείας κρίσης, η ιατρική γνώση άρχισε να επικεντρώνεται σε φυσικά αίτια. Μόλις γίνεται κατανοητή μια αιτία, τότε μπορούν να ενεργοποιηθούν συστήματα ελέγχου και θεραπείας. Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική πρόοδος στη διαχείριση ασθενειών, και σαν αποτέλεσμα, καλύτερη υγεία και μακροζωία.


Για παράδειγμα, η λέπρα, η βουβωνική πανώλη και η φυματίωση είναι γνωστές ασθένειες λόγω του αριθμού των θανάτων και της ταλαιπωρίας που έχουν φέρει στην ανθρωπότητα. Τα κοινά στοιχεία που βοήθησαν να τεθούν αυτές οι ασθένειες υπό έλεγχο ήταν τόσο απλές αρχές όπως η καραντίνα των ασθενών και η διατήρηση υψηλών επιπέδων προσωπικής και περιβαλλοντικής υγιεινής. Οι ολέθριες επιπτώσεις αυτών των ασθενειών μειώθηκαν έτσι ώστε σήμερα δεν είναι το πρόβλημα που ήταν κάποτε. Παρά το γεγονός ότι οι αρχές αυτές είναι ευρέως γνωστές, όταν παραμελούνται, υπάρχει αναζωπύρωση αυτών των ασθενειών.

Αυτό που τείνουμε να ξεχνάμε, είναι ότι αυτές οι αρχές είναι καθολικές και διαχρονικές. Καθώς ο λαός του Ισραήλ βγήκε από την Αίγυπτο και ξεκίνησε τα 40 χρόνια περιπλανήσεων, ο Θεός τους έδωσε, μεταξύ άλλων, νόμους υγείας και υγιεινής. Αυτοί οι νόμοι προορίζονταν σαν πρότυπο για όλους τους λαούς.

Για παράδειγμα, στο Λευιτικό ιγ ο Θεός έδωσε οδηγίες σχετικά με τους λεπρούς: έπρεπε να μπουν σε καραντίνα. Άλλες αρχές που αποκάλυψε ο Θεός αφορούσαν την υγιεινή διατροφή (Λευιτικό ια), προσωπική υγιεινή (Λευιτικό ιε) και κοινοτική υγιεινή (Δευτερονόμιο κγ:10-13).

Είναι γενικά αποδεκτό ότι όταν αυτές οι αρχές εφαρμόστηκαν σε λοιμούς, συνέβαλαν στη διάσωση εκατομμυρίων ζωών. Το ίδιο και σήμερα, πολλά εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν απλά με την εφαρμογή αυτών των αρχών.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των θανάτων, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, είναι η βιβλική οδηγία να χρησιμοποιείται τρεχούμενο νερό για το πλύσιμο των σωμάτων, των χεριών και των ενδυμάτων, όταν κάποιος εκτίθεται σε ασθένειες (Αριθ.ιθ:14–19).

Είναι θλιβερή ειρωνεία ότι από τους πολλούς ανθρώπους που πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να γίνουν καλά, πάρα πολλοί θα αρρωστήσουν εκεί σαν αποτέλεσμα της αποτυχίας εκ μέρους του προσωπικού του νοσοκομείου να εφαρμόσει τόσο απλές διαδικασίες.

Πάρα πολλοί θάνατοι ετησίως στα νοσοκομεία αποδίδονται στην κακή υγιεινή. Το διαρκές μήνυμα είναι «τώρα πλύνε τα χέρια σου». Το παλιό γνωστό σαπούνι και το νερό μπορεί να πετύχει εκεί που τα αντιβιοτικά μπορεί να αποτύχουν.

Ο Θεός δεν είχε στην πρόθεση Του, η ανθρωπότητα, το αποκορύφωμα της δημιουργίας Του, να είναι συνεχώς άρρωστη. Έδωσε νόμους και αρχές που - υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν - θα διαφυλάξουν την υγεία μας. Έδωσε σε κάθε έναν από εμάς ένα αξιόλογο ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να αναπτύξει προστατευτικούς μηχανισμούς ενάντια στις πιο μολυσματικές και κακοήθεις ασθένειες. Ωστόσο, σήμερα δίνεται λιγότερη έμφαση στη γνώση και την εφαρμογή σωστών αρχών υγείας παρά για μια γρήγορη λύση. Είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα από το να αλλάξει κανείς τις ελαττωματικές συνήθειες και έναν λάθος τρόπο ζωής.

Πρέπει να ασκήσουμε μεγαλύτερη προσωπική ευθύνη για τις επιλογές τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία μας: τη διατροφή μας, τη συναισθηματική μας κατάσταση, τις σχέσεις μας με τους άλλους, την υγιεινή μας, το περιβάλλον μας. Ο λόγος του Θεού παρέχει καθοδήγηση σε όλους αυτούς τους τομείς. Το ανοσοποιητικό σύστημα που σχεδιάστηκε από τον Θεό θα λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν δίνουμε προσοχή σε όλους αυτούς τους τομείς. Στη συνέχεια, η δύναμη των αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων μπορεί να κρατηθεί για τις περιπτώσεις και τις καταστάσεις που πραγματικά το δικαιολογούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αντιβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσωση ζωών που απειλούνται από σοβαρή μόλυνση. Αλλά ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουμε την επίδραση που έχει η επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε αντιβιοτικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα: μπορεί να του στερήσουν την ευκαιρία να αναπτύξει μια μόνιμη ανοσία σε βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Όσο μπορούμε, γιατί να μην αφήνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα που μας δόθηκε από τον Θεό να κάνει τη δουλειά που είχε σκοπό να κάνει;

Θα έχουμε αποτελέσματα καλής υγείας, προσέχοντας περισσότερο σε όλα όσα ο Θεός έχει δώσει: ένα αξιόλογο ανοσοποιητικό σύστημα για να μας προστατεύσει, και σαφείς, απλές αρχές σχετικά με όλους τους τομείς της υγείας, της υγιεινής, και κοινοτικής διαβίωσης.

Παρ.γ:7,8 Μη φαντάζεσαι σεαυτόν σοφόν· φοβού τον Κύριον και έκκλινον από κακού. Τούτο θέλει είσθαι ίασις εις τα νεύρα σου και μυέλωσις εις τα οστά σου.