Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ανακατεύοντας τη φωλιά (2)


Πλήρης εμπιστοσύνη στον Θεό

Δεύτερον, χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τις αμφιβολίες με πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό.

Αυτά τα εδάφια φανερώνουν την τέλεια πρόνοια του Θεού. Αυτό δεν είναι απλή γνώση ότι ο Θεός υπάρχει, αλλά είναι πεποίθηση ότι ο Θεός ξέρει τι κάνει, ότι είναι πιστός στις υποσχέσεις Του και ότι πράγματι μας αγαπά.

Χρειαζόμαστε την πεποίθηση να γνωρίζουμε ότι όταν προσφέρουμε το σώμα μας σαν ζωντανή θυσία στον Θεό, θα ανακαλύψουμε πράγματι ποιο είναι αυτό το αγαθό, ευάρεστο και τέλειο θέλημά Του.

Προσέξτε αυτά τα επίθετα στην Ρωμ.ιβ:2. Το θέλημά Του είναι αγαθό, ευάρεστο και τέλειο.

Έχοντας εμπιστοσύνη ότι αυτό είναι αλήθεια, θα μπορέσουμε να αντλήσουμε διδάγματα από τις διαταραχές μας αντί να διαμαρτυρόμαστε γι' αυτές.

Β’ Κορ.δ:18 επειδή ημείς δεν ενατενίζομεν εις τα βλεπόμενα, αλλ' εις τα μη βλεπόμενα· διότι τα βλεπόμενα είναι πρόσκαιρα, τα δε μη βλεπόμενα αιώνια.

Β’ Κορ.ε:7 διότι περιπατούμεν διά πίστεως, ουχί διά της όψεως·

Βαδίζοντας με πίστη και όχι με την όψη, μοιάζει πολύ με έναν νεαρό αετό που μαθαίνει να πετάει.

Έχουμε την οδηγία του λόγου του Θεού που μας καλεί στο καθήκον, αλλά μέχρι να ξεκινήσουμε με πίστη και να δοκιμάσουμε τον Θεό, δεν θα Τον βιώσουμε να μας σηκώνει με φτερά αετού.

Ο Παύλος το ονομάζει αυτό υπακοή πίστης.

 

Απόλυτη αγάπη προς τον Θεό

Η τρίτη ανταπόκριση είναι η απόλυτη αγάπη για τον Θεό. Το υπόλοιπο του Δευτ.λβ συνεχίζει να αφηγείται πώς, παρά τις καλές προμήθειες του Θεού για τον Ισραήλ, αυτοί δεν ήταν ευγνώμονες.

Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να ελπίζει ένας γονέας, είναι ότι το παιδί θα μεγαλώσει, θα αγαπήσει και θα εκτιμήσει όλα όσα έχει κάνει ο γονέας γι’ αυτό.

Αν μάθουμε καλά το μάθημά μας για την αναστάτωση, θα ευχαριστήσουμε τον Θεό και θα εκφράσουμε την αγάπη μας γι' Αυτόν που δεν μας έδωσε την εύκολη λύση, αλλά μας έδωσε τον δρόμο για το καλύτερο. Αυτό μας φέρνει στο τελευταίο σημείο.

 

Είμαι συνέχεια χαρούμενος με τα μαθήματα αναστάτωσης του Θεού;

Αυτό είναι στην πραγματικότητα το δυσκολότερο από τα τρία μαθήματα.

Το κεφάλαιο από το οποίο προέρχεται αυτό το εδάφιο είναι στην πραγματικότητα ένας μακρύς ύμνος του Μωυσή.

Ο Μωυσής είχε μάθει να χαίρεται με τις αναταράξεις του Θεού αντί να τις βλέπει σαν συμφορές.

Αλλά έψαλε αυτό τον ύμνο για να διδάξει τον Ισραήλ να ψάλει και να χαίρεται.

Μπορούμε να χαιρόμαστε διαρκώς όταν βλέπουμε αυτά τα πράγματα σαν δείκτες (1) του προσωπικού σχεδίου του Θεού, (2) της ισχυρής παρουσίας Του και (3) της επιδέξιας προστασίας Του.

Αυτά τα τρία πράγματα μας κάνουν να προσεγγίζουμε τις διαταραχές μας περισσότερο σαν τρενάκι του λούνα παρκ παρά σαν πτώση από γκρεμό.

Αν και η αδρεναλίνη εξακολουθεί να ρέει σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ, ξέρουμε ότι είναι ένα παιχνίδι, θα το ξεπεράσουμε και μπορούμε να χαρούμε. Ας δούμε λοιπόν καθένα από αυτά τα τρία πράγματα.

 

Το προσωπικό σχέδιο του Θεού

Πρώτον, ο Θεός έχει ένα προσωπικό σχέδιο για σένα. Αυτό το σχέδιο, μπορεί να φανεί σε ένα παρόμοιο εδάφιο που ασχολείται πάλι με τον αετό, όπου ο Θεός είπε:

Έξοδ.ιθ:4 Σεις είδετε όσα έκαμα εις τους Αιγυπτίους, και σας εσήκωσα ως επί πτερύγων αετού και σας έφερα προς εμαυτόν·

Στη διαθήκη του Θεού δεν είμαστε χαμένοι μέσα στο πλήθος.

Λέει: «σας εσήκωσα ως επί πτερύγων αετού και σας έφερα προς εμαυτόν».

Το σχέδιο του Θεού είναι προσωπικό. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο υπολογιστή που δεν ενδιαφέρεται για τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις φιλοδοξίες μας.

Το σχέδιο του Θεού είναι απόλυτα προσωπικό, με τρόπο που δείχνει φροντίδα και ενδιαφέρον.

Η αετομάννα δεν θα νοιαζόταν πραγματικά για το αετόπουλο, αν το άφηνε να ζει όπως θέλει μέσα στη φωλιά. Πόσο μάλλον ο Θεός, ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος και μας αγαπά πολύ περισσότερο.

 

Η δυναμική παρουσία του

Ο Θεός όχι μόνο νοιάζεται για εμάς, αλλά έχει τη δύναμη να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά Του σχέδια για τον καθένα μας μπορούν να πραγματοποιηθούν πλήρως και όμορφα.

Η αετομάννα δεν πέταξε το αετόπουλο έξω και μετά το άφησε να φροντίσει τον εαυτό του.

Η μητέρα εξυπηρετούσε τέλεια τις ανάγκες του μικρού με τέτοιο τρόπο ώστε να εγγυάται ότι έμαθε να πετάει.

Εφόσον ο Θεός είναι ο δημιουργός των πάντων, έχει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευσή μας πραγματοποιείται.

Δεν θα σας ζητήσει να κάνετε κάτι στο οποίο δεν σας δίνει επίσης τη χάρη να θριαμβεύσετε μέσω αυτού. Η χάρη και η δύναμή Του συνοδεύουν τα αιτήματά Του να βγούμε από τη φωλιά.

 

Η επιδέξια προστασία του

Ο Θεός όχι μόνο έχει ένα στοργικό και πολύ προσωπικό σχέδιο για εμάς, και τη δύναμη να μας καταστήσει ικανούς να βιώσουμε αυτά τα σχέδια, αλλά επίσης μας προστατεύει από πνευματική καταστροφή.

Η μητέρα αετός, βουτώντας από κάτω, πιάνει τον αετό στην πλατιά πλάτη της και τον μεταφέρει στην ασφάλεια και το καταφύγιο της υφαλοράχης.

Και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι ο αετός να μάθει να πετάει.

Και μπορούμε να πούμε με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο Θεός δεν θα επιτρέψει ποτέ να συντριβούμε στο έδαφος και να πεθάνουμε πνευματικά.

Ο Παύλος είπε:

Φιλ.α:6 βέβαιος ων εις αυτό τούτο, ότι εκείνος όστις ήρχισεν εις εσάς καλόν έργον θέλει επιτελέσει αυτό μέχρι της ημέρας του Ιησού Χριστού,

Ο Παύλος στα τελευταία εδάφια της Ρωμ.η εγγυάται ότι δεν υπάρχει τίποτα σε όλο αυτό το σύμπαν που να μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού που είναι εν Χριστώ Ιησού του Κυρίου μας.

Αν έχεις την τάση να αμφιβάλλεις για τη σωτηρία σου και βλέπεις ότι έχεις πιάσει πάτο σε όλα, κράτα αυτή την αλήθεια, ότι ο Θεός είναι εκεί δίπλα σου γρήγορος σαν την αετίνα, για να σε σηκώσει σε μια στιγμή.

Θέλει να μάθεις ότι δεν χρειάζεται να φοβάσαι τα ύψη. Δεν χρειάζεται να είσαι συναισθηματικά στενοχωρημένος. Μπορείς να αναπαυθείς με εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις Του προς εσένα.

Μην επικεντρώνεσαι στο έδαφος που ορμά καταπάνω σου με εκπληκτική ταχύτητα. Επικεντρώσου στις υποσχέσεις ενός Θεού που δεν μπορεί να πει ψέματα και επιδίωξε να υπακούσεις στο λόγο Του, ακόμα κι αν αυτό φαίνεται αδύνατο.

Αν βγεις έξω με πίστη, δεν θα σε απογοητεύσει. Και ξέρεις τι σε καλεί να κάνεις. Δεν χρειάζεται να το εξηγήσω. Έχεις το Πνεύμα Του για να σου πει.

Στην πραγματικότητα, το εδάφιο πριν από αυτό στο Δευτ.λβ, λέει περίπου το ίδιο.

Δευτ.λβ:10 Εν γη ερήμω εύρηκεν αυτόν, και εν ερημία φρίκης και ολολυγμού· περιωδήγησεν αυτόν, επαιδαγώγησεν αυτόν, εφύλαξεν αυτόν ως κόρην οφθαλμού αυτού.

Είμαστε πολύ προστατευτικοί όταν πρόκειται για τα μάτια μας, επειδή είναι τόσο ευαίσθητα. Το να λέει λοιπόν ο Θεός ότι σου φέρεται σαν να ήσουν η κόρη του οφθαλμού αυτού είναι εκπληκτικό. Ολόκληρο αυτό το εδάφιο μιλάει για την επιδέξια προστασία Του προς εμάς.

Τώρα, μάλλον θα πρέπει να σας δώσω μια προειδοποίηση: Μην βγαίνεις από μια φωλιά όταν δεν σε έχει καλέσει ο Θεός να το κάνεις - όταν δεν μπορείς να το υποστηρίξεις Γραφικά.

Ορισμένες ανοιχτές πόρτες οδηγούν σε φρεάτια ανελκυστήρων. Πρέπει να έχουμε σοφία. Δεν μιλάμε για εικασίες. Ακολουθούμε την καθαρή φωνή του Θεού όπως αποκαλύπτεται στην αλάθητη Βίβλο.

Οι αετοί είναι γνωστό ότι αν πηδήξουν από τη φωλιά πρόωρα, όταν η μητέρα δεν είναι εκεί, θα σκοτωθούν από την πτώση.

Με τον ίδιο τρόπο, όταν πηδάμε σε πράγματα που ο Θεός δεν μας έχει καλέσει να κάνουμε, ο Θεός μας αφήνει να πληγωθούμε από την αλαζονεία μας. Χρειάζεται να ακούμε τις Γραφές.

Το εδάφιο 10 λέει ότι ο Θεός δίδαξε τον Ισραήλ και το εδάφιο 12 λέει ότι οδήγησε τον Ισραήλ. Δεν μιλάμε για ένα παράλογο άλμα από τη φωλιά.

Ο Θεός τους δίδαξε και τους οδήγησε μέσω των Γραφών.

Ο Θεός μας καλεί να δώσουμε δέκατα στον Μαλαχία 3, και φοβούμενοι τις οικονομικές δυσκολίες φτερουγίζουμε τα φτερά μας και κάνουμε χλιαρές προσπάθειες να δώσουμε 2% ή 3%. Και ο Θεός λέει, όχι,

Μαλ.γ:10 Φέρετε πάντα τα δέκατα εις την αποθήκην, διά να ήναι τροφή εις τον οίκόν μου· και δοκιμάσατέ με τώρα εις τούτο, λέγει ο Κύριος των δυνάμεων, εάν δεν σας ανοίξω τους καταρράκτας του ουρανού και εκχέω την ευλογίαν εις εσάς, ώστε να μη αρκή τόπος δι' αυτήν.

Και βλέπουμε άλλους να πετούν και λαχταρούμε να το κάνουμε, αλλά ο φόβος των οικονομικών υψών φαίνεται πάρα πολύς για εμάς.

Αν συνεχίσεις να παρακούς την παρότρυνση του Θεού για δέκατα, η μαμά αετίνα (ο Θεός) θα σου αφαιρέσει εντελώς την οικονομική σου ασφάλεια από κάτω σου, ώστε να σε διδάξει να Τον εμπιστεύεσαι οικονομικά.

Είναι πιο εύκολο να το κάνεις αμέσως. Μην μαθαίνετε αργά και μην αναγκάζετε τον Θεό να χτυπήσει την οικονομική σας φωλιά κάτω από τα πόδια σας.

Επομένως, δεν μιλάμε για άλμα από τη φωλιά σε κάποιο μυστικιστικό κάλεσμα. Μιλάμε για το τρενάκι του λούνα παρκ των κλήσεων της Γραφής για υπακοή. Αυτά πράγματι δοκιμάζουν την πίστη μας.

Ένα άλλο παράδειγμα: Ο Θεός καλεί τον καθένα μας να ομολογήσουμε με το στόμα μας ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος.

Αυτό με τρόμαζε όταν ήμουν νέος στην πίστη. Και ο Θεός έπρεπε να ασχοληθεί μαζί μου.

Όταν ανοίγεται μια ευκαιρία για μαρτυρία και φοβάσαι να πηδήξεις έξω από τη φωλιά, πάρε τον λόγο του Θεού και ανακάλυψε ότι όσο περισσότερες φορές πηδάς, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ευκολία με την οποία μπορείς να πετάξεις. Ο Θεός θα έρθει για σένα και θα σε βοηθήσει να ομολογήσεις.

Ένα άλλο παράδειγμα. Ας πούμε ότι έχεις κλέψει κάτι από την εταιρεία σου στο παρελθόν και έχεις ζητήσει τη συγχώρεση του Θεού, αλλά είσαι σίγουρος ότι αν ομολογήσεις στο αφεντικό σου και επιστρέψεις το κλεμμένο στην εταιρεία, θα απολυθείς και δεν θα είσαι πλέον σε θέση να στηρίξεις την οικογένεια.

Οι Γραφές δείχνουν ότι πρέπει να επιστρέψεις ό,τι έκλεψες και να ζητήσεις συγχώρεση. Ακόμα κι αν είσαι σίγουρος ότι θα σε απολύσουν, προχώρα. Περπατήστε με πίστη. Και δες τον Θεό να έρχεται για σένα.

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε εκατοντάδες παραδείγματα εντολών του Θεού που είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε.

Θέλουμε να το κάνουμε και φτερουγίζουμε γύρω από τη φωλιά κάνοντας δειλές προσπάθειες να υπακούσουμε στον Θεό.

Αλλά αν δεν πηδήξουμε με τόλμη στον αέρα με πιστή υπακοή στην μητέρα αετίνα που μας πείθει από την άκρη της φωλιάς, τότε ο Θεός θα φέρει μεγαλύτερη αναστάτωση στη ζωή μας για να μας διδάξει να περπατάμε με πίστη και όχι με όψη.

Ας ελπίσουμε ότι θα μάθουμε γρήγορα αυτό το μάθημα της θείας πρόνοιας, έτσι ώστε ο Κύριος να μην χρειαστεί να το επαναλάβει πολλές φορές. Είθε να εμπιστευόμαστε τον Θεό να είναι ένας τέλειος δάσκαλος - μια τέλεια μητέρα-αετός. Αμήν.