Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Αποφυγή λαθών που κοστίζουν ακριβά!



     · Μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

     · Πιστεύω στη συγχώρεση.

Ωστόσο, ορισμένα λάθη μπορεί να κοστίσουν ακριβά και καλύτερα να αποφευχθούν.

Ο λόγος του Θεού έχει πολλές ιστορίες ανθρώπων των οποίων τα λάθη κόστισαν. Ο Αδάμ και η Εύα, ο Ηλεί και οι γιοι του, οι βασιλιάδες Σαούλ και Δαβίδ, ο απόστολος Πέτρος, ο Ιούδας ο Ισκαριώτης και ούτω καθεξής.

Για το μήνυμά μου, όμως, επέλεξα ένα περιστατικό από τη ζωή του αποστόλου Παύλου.

Πράξ.κζ:10-14 λέγων προς αυτούς· Άνδρες, βλέπω ότι ο πλούς μέλλει να γείνη με κακοπάθειαν και πολλήν ζημίαν ουχί μόνον του φορτίου και του πλοίου, αλλά και των ψυχών ημών. Αλλ' ο εκατόνταρχος επείθετο μάλλον εις τον κυβερνήτην και εις τον ναύκληρον παρά εις τα υπό του Παύλου λεγόμενα. Και επειδή ο λιμήν δεν ήτο επιτήδειος εις παραχειμασίαν, οι πλειότεροι εγνωμοδότησαν να σηκωθώσι και εκείθεν, ώστε φθάσαντες αν ηδύναντο εις Φοίνικα, λιμένα της Κρήτης βλέποντα προς τον λίβα άνεμον και προς τον χώρον, να παραχειμάσωσιν εκεί. Και ότε έπνευσεν ολίγον νότος, νομίσαντες ότι επέτυχον του σκοπού, ανέσυραν την άγκυραν και παρέπλεον πλησίον την Κρήτην. Πλην μετ' ολίγον προσέβαλε κατ' αυτής άνεμος τυφωνικός ο λεγόμενος Ευροκλύδων.

 

 

Αποφύγετε τις φτηνές συμβουλές - αποφύγετε δαπανηρά λάθη

 

Πράξ.κζ:9,10 Επειδή δε παρήλθεν ικανός καιρός και ο πλούς ήτο ήδη επικίνδυνος, διότι και η νηστεία είχεν ήδη παρέλθει, συνεβούλευεν ο Παύλος, λέγων προς αυτούς· Άνδρες, βλέπω ότι ο πλούς μέλλει να γείνη με κακοπάθειαν και πολλήν ζημίαν ουχί μόνον του φορτίου και του πλοίου, αλλά και των ψυχών ημών.

Ο Λουκάς καταγράφει μια σύγκρουση απόψεων. Ενώ ο Παύλος προειδοποίησε να μην σαλπάρουν για τον Φοίνικα, ο καπετάνιος και ο ιδιοκτήτης του πλοίου επέμειναν διαφορετικά.

Ο Παύλος χρησιμοποίησε την κοινή λογική εδώ. Σαν συχνός ταξιδιώτης (Β ́ Κορ.ια:25) γνώριζε ότι η ομίχλη και οι χειμερινές καταιγίδες έκαναν τα θαλάσσια ταξίδια ιδιαίτερα επικίνδυνα κατά τη διάρκεια του «Γιομ Κιπούρ» (Οκτώβριος).

Παρόλα αυτά, ο καπετάνιος και ο ιδιοκτήτης του πλοίου αποφάσισαν να αποπλεύσουν για τον Φοίνικα επειδή οι Καλοί Λιμένες δεν ήταν ασφαλείς για το τεράστιο φορτίο σιτηρών που μετέφερε το πλοίο στη Ρώμη.

Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος, είχε υποσχεθεί επιπλέον αποζημίωση στους εμπόρους για την προμήθεια σιτηρών ακόμη και στο καταχείμωνο, επειδή υπήρχε έλλειψη σιτηρών στη Ρώμη. Γι’ αυτό επέμεναν να αποπλεύσουν, όχι επειδή εκτιμούσαν τις ζωές στο πλοίο.

Ακόμη και ο εκατόνταρχος γνώριζε τους κινδύνους. Είχε την εξουσία να κρατήσει δεμένο το πλοίο. Ωστόσο, έκανε το δαπανηρό λάθος να αγνοήσει τον Παύλο και να εμπιστευτεί φτηνές συμβουλές από τον καπετάνιο και τον πλοιοκτήτη.

Κάνουμε δαπανηρά λάθη επειδή ακούμε φτηνές συμβουλές. Όταν λέω «φτηνές» δεν υπονοώ ανώριμες ή ανίκανες, αλλά συμβουλές χειραγώγησης.

Σ’ αυτό το περιστατικό, ο καπετάνιος και ο ιδιοκτήτης του πλοίου χειραγώγησαν τον εκατόνταρχο για να τους αφήσει να σαλπάρουν. Υποκινούνταν από εγωιστική επιθυμία. Στο λόγο του Θεού, βρίσκουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα συμβουλών χειραγώγησης.

Η ιστορία δύο προφητών στην Α ́ Βας.ιγ:11-24 και η αφήγηση για τον Αχιτόφελ και τον Αβεσσαλώμ στη Β ́ Σαμ.ιε:12 είναι εξέχουσες ανάμεσά τους.

Μεγαλώνοντας, έχω κάνει τέτοια λάθη, να απορρίπτω τις θεοσεβείς συμβουλές και να δέχομαι τις φτηνές συμβουλές. Πώς διακρίνεις τέτοιες συμβουλές; Θα βοηθούσε αν είχες θεϊκή σοφία. Είναι η λύδια λίθος των συμβουλών. Τι είναι σοφία; Είναι η σωστή εφαρμογή της γνώσης.

Σήμερα πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην ψευδοσοφία για γνήσιες συμβουλές. Συμβουλεύονται μάντεις, προγνώστες, αστρολόγους, μάγους γιατρούς και ψευδοπροφήτες.

Μπορώ να αναφέρω ένα πλήθος τέτοιας σοφίας, αλλά υπάρχει μόνο μία πηγή γνήσιας σοφίας. Ο παντογνώστης Θεός! Ο λόγος του Θεού λέει ότι ο φόβος του Θεού είναι η αρχή της σοφίας (Παρ.θ:10).

Μπορεί να έχεις βαθιά γνώση των Γραφών, αλλά αν δεν έχεις «φόβο Θεού» δεν έχεις σοφία.

Χωρίς αυτό, δεν θα ξεχωρίζεις τις θεϊκές συμβουλές από τις συμβουλές χειραγώγησης.

Ωστόσο, όταν έχεις σοφία, μπορείς να εξετάζεις εξονυχιστικά κάθε οδηγία και γνώμη κάτω από το μικροσκόπιο του λόγου του Θεού.

 

Αποφύγετε την πλειοψηφία - αποφύγετε δαπανηρά λάθη


Πράξ.κζ:12 Και επειδή ο λιμήν δεν ήτο επιτήδειος εις παραχειμασίαν, οι πλειότεροι εγνωμοδότησαν να σηκωθώσι και εκείθεν, ώστε φθάσαντες αν ηδύναντο εις Φοίνικα, λιμένα της Κρήτης βλέποντα προς τον λίβα άνεμον και προς τον χώρον, να παραχειμάσωσιν εκεί.

Προχωρώντας, παρατηρούμε ότι ο πλοιοκτήτης και ο καπετάνιος κατάφεραν να πείσουν την πλειοψηφία του πληρώματος του πλοίου να σαλπάρει. Ίσως ψήφισαν επειδή ο Λουκάς λέει ότι η πλειοψηφία αποφάσισε να πλεύσουν, ελπίζοντας να φτάσουν στη Φοινίκη και να περάσουν το χειμώνα εκεί. Εξάλλου, ο Φοίνικας ήταν μόλις 128 χιλιόμετρα μακριά από τους Καλούς Λιμένες.

Η πλειοψηφία του πληρώματος ψήφισε εναντίον του Παύλου χωρίς να γνωρίζει όλα τα γεγονότα. Ο καλός καιρός και η αρκετά μικρή απόσταση έκαναν το ταξίδι να μοιάζει με βόλτα στο πάρκο, παιχνιδάκι, ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε.

Στο κάτω – κάτω της γραφής, ο εκατόνταρχος αισθάνθηκε ασφαλής επειδή η πλειοψηφία αισθάνθηκε ότι ο Φοίνικας είναι ένα «ασφαλές καταφύγιο» σε σύγκριση με τους Καλούς Λιμένες!

Έχουμε μια φυσική τάση να ακολουθούμε την πλειοψηφία επειδή πιστεύουμε ότι αν το κάνουν άλλοι άνθρωποι, αυτό σημαίνει ότι είναι σωστό. Δεν είναι έτσι. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους ακολουθούμε την πλειοψηφία και γιατί δεν πρέπει.

 

Η πλειοψηφία έχει πάντα δίκιο

Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία έχει πάντα δίκιο. Η πλειοψηφία δεν έχει πάντοτε δίκιο. Πάρτε για παράδειγμα τις εκλογές. Οι υποψήφιοι που εμείς σαν πλειοψηφία εκλέγουμε για το αξίωμα συχνά αποδεικνύονται εθνικές απογοητεύσεις, αν όχι εθνικές καταστροφές!

Στη Βίβλο, η πλειοψηφία ζήτησε τον Σαούλ σαν βασιλιά και λίγα χρόνια αργότερα πρόδωσε ολόκληρο το έθνος! (Α ́ Σαμ.η:4-6). Μην ακολουθείτε την πλειοψηφία επειδή η πλειοψηφία δεν έχει πάντα δίκιο.

 

Υπάρχει δύναμη στους αριθμούς

Μερικές φορές ακολουθούμε την πλειοψηφία από απελπισία, επειδή πιστεύουμε ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής μας. Είναι μια ψεύτικη πεποίθηση. Αν η πλειοψηφία κάνει λάθος, τις περισσότερες φορές, οι πιθανότητες επιβίωσής μας με την πλειοψηφία είναι μηδενικές.

Ο Ιησούς προειδοποίησε επίσης να μην ακολουθήσουμε την πλειοψηφία στην παραβολή της πλατιάς και στενής πύλης (Ματθ.ιζ:13-14).

 

Φόβος απόρριψης και δίωξης

Μερικές φορές ακολουθούμε την πλειοψηφία όχι επειδή το θέλουμε, αλλά επειδή πρέπει. Υποκύπτουμε στο φόβο της δίωξης από την πλειοψηφία. Ίσως μερικοί άνθρωποι ψήφισαν εναντίον του Παύλου από φόβο απόρριψης και δίωξης. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Στους Αριθ.ιδ:10 η πλειοψηφία απείλησε να λιθοβολήσει τον Ιησού του Ναυή και τον Χάλεβ επειδή διαφωνούσαν με τους άλλους κατασκόπους.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους τείνουμε να ακολουθούμε την πλειοψηφία, αλλά αυτοί που ανέφερα παραπάνω είναι οι πιο συνηθισμένοι. Μην διστάζετε να αρνηθείτε να ακολουθήσετε την πλειοψηφία. Το αρχικό κόστος της άρνησης μπορεί να είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν αξίζει το τίμημα να τους ακολουθήσετε.

 

Αποφύγετε υποθέσεις – αποφύγετε δαπανηρά λάθη


Πράξ.κζ:13,14 Και ότε έπνευσεν ολίγον νότος, νομίσαντες ότι επέτυχον του σκοπού, ανέσυραν την άγκυραν και παρέπλεον πλησίον την Κρήτην. Πλην μετ' ολίγον προσέβαλε κατ' αυτής άνεμος τυφωνικός ο λεγόμενος Ευροκλύδων.

Ο καπετάνιος, ο ιδιοκτήτης του πλοίου και ο εκατόνταρχος σφράγισαν τη μοίρα όλων στο πλοίο. Όταν ένας απαλός νότιος άνεμος άρχισε να φυσάει, είδαν την ευκαιρία τους και έφυγαν από τους Καλούς Λιμένες.

Δυστυχώς, όμως, σύντομα, ένας δυνατός τυφώνας που ονομάζεται Ευροκλύδων φύσηξε κάτω από το νησί. Ο Παύλος πήρε την απόφασή του βασιζόμενος σε γεγονότα, ενώ ο εκατόνταρχος αποφάσισε βασιζόμενος σε υποθέσεις.

Στην Έξοδ.λβ:1-4, οι Ισραηλίτες υπέθεσαν ότι ο Μωυσής ήταν νεκρός. Τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν μια τραγωδία. Κάνουμε δαπανηρά λάθη επειδή παίρνουμε κρίσιμες αποφάσεις βάσει υποθέσεων, περιστάσεων και ευσεβών πόθων αντί για συγκεκριμένα γεγονότα.

Ο εκατόνταρχος ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της κρίσιμης αποστολής της μεταφοράς του Παύλου στη Ρώμη για να δικαστεί ενώπιον του Αγρίππα.

Η ζωή του εκατόνταρχου εξαρτιόταν από αυτό. Παρόλα αυτά, πήρε μια πολύ αδέξια απόφαση. Όταν ο απαλός νότιος άνεμος άρχισε να φυσάει, υπέθεσε ότι όλα θα ήταν καλά. Όλα δεν ήταν εντάξει. Λίγο μετά την αναχώρησή τους από τους Καλούς Λιμένες, μπήκαν σε έναν θανατηφόρο τυφώνα.

Είναι ανοησία να βασίζουμε κρίσιμες αποφάσεις σε υποθέσεις και περιστάσεις. Οι περιστάσεις μπορεί να είναι πολύ ελκυστικές. Ακόμη και οι φίλοι και οι συνάδελφοι θα σας ενθαρρύνουν να κάνετε μια κίνηση υποσχόμενοι την υποστήριξή τους. Όταν τα κάνεις θάλασσα, όμως, οι ίδιοι άνθρωποι θα σε κατηγορήσουν και θα σε εγκαταλείψουν. Μην βασίζετε τις αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή σας σε υποθέσεις. Δεν έχει σημασία πόσο ελπιδοφόρες είναι οι περιστάσεις ή τι θα σας πουν οι άνθρωποι.

 

Συμπέρασμα

Εξετάσαμε τρία κοινά λάθη που κοστίζουν ακριβά και πώς να τα αποφύγουμε.

Μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοια λάθη διακρίνοντας τις θεοσεβείς συμβουλές από τις φτηνές. Για να το κάνουμε αυτό, όμως, χρειαζόμαστε θεϊκή σοφία.

Ο λόγος του Θεού λέει, θα δώσει σοφία σε όλους όσους ζητούν χωρίς δισταγμό, (Ιακ.α:5).

Συχνά κάνουμε δαπανηρά λάθη επειδή επιλέγουμε να ακολουθήσουμε την πλειοψηφία. Ακολουθώντας την πλειοψηφία μπορεί να είναι καλό στην αρχή. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να κοστίσει ακριβά. Ποτέ μην διστάζετε να αρνηθείτε να περπατήσετε με την πλειοψηφία. Ο Ιησούς είπε ότι η πλειοψηφία θα μας καταδιώξει επειδή τους αρνηθήκαμε, αλλά θα το κάνουμε γιατί Αυτός έχει νικήσει τον κόσμο (Ιωάν.ις:33).

Τέλος, δεν πρέπει να βασίζουμε κρίσιμες αποφάσεις σε υποθέσεις ή περιστάσεις, αλλά σε γεγονότα. Αν όχι, γεγονότα, παίρνουμε αποφάσεις βασιζόμενοι στην ενημερωμένη πίστη, όχι στην τυφλή πίστη. Πρέπει να αφιερώσουμε τα σχέδιά μας στον Θεό. Όταν το κάνουμε, θα ευλογήσει τα μονοπάτια μας (Παρ.γ:5-6).