Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

- Η ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΙΔΕΑΣ -

 

Παρατηρείστε γύρω σας, με πόση περισσή τέχνη εμφυτεύονται στο κεφάλι μας ιδέες, αντιλήψεις, νοοτροπίες, τρόποι ενδυμασίας, ζωής, ακόμα και λέξεις.

Είναι τόσο έντονο και συχνό φαινόμενο στην εποχή μας που είναι δύσκολο πια να ξεχωρίσεις ποια κομμάτια σου είναι αποκλειστικά δικά σου και ποια σου εμφύτευσε ο κοινωνικός περίγυρος, η ... εποχή.

Η τέχνη της διαφήμισης, του marketing, της προπαγάνδας, είναι ουσιαστικά η τέχνη της εμφύτευσης μιας ιδέας.

Μέσα από αυτήν μαθαίνουμε ποια προϊόντα πρέπει να μας αρέσουν, ποιον τρόπο ζωής πρέπει να ακολουθήσουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι, ποιες μάρκες παπουτσιών ή κινητών θα κάνουν τους άλλους να μας προσέξουν, πως πρέπει να είναι το σπίτι των ονείρων μας σε ποια περίπτωση πρέπει να πάθουμε κρίση πανικού, πότε να επισκεφθούμε τον ψυχαναλυτή, πόσο πρέπει να μας πονέσει η κατσάδα του μπαμπά.

Η εμφύτευση μιας ιδέας λειτουργεί τόσο άψογα, που ακόμα και οι άνθρωποι που κατανοούν με ποιο τρόπο παίζει το σύστημα με το μυαλό τους, δεν καταφέρνουν να αναγνωρίσουν όλες τις ιδέες που εμφυτεύθηκαν μέσα τους.

Είστε σίγουροι για τα πράγματα που αγαπάτε, για την θρησκεία που επιλέξατε, για τον τρόπο διατροφής σας, για τον τρόπο που περνάτε την μέρα σας;

Είστε σίγουροι ότι το δισάκι που κουβαλάτε στον ώμο έχει πράγματα που μόνοι σας επιλέξατε?