Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται ομοφυλόφιλοι;

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται ομοφυλόφιλοι. Ισχύει αυτό;

Χριστιανοί γονείς έχουν κάνει αυτή την ερώτηση. Έχουν ένα παιδί που πρόσφατα «φανερώθηκε» και προσπαθούν να παλέψουν με αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Αυτοί οι γονείς έχουν διδάξει στοργικά στα παιδιά τους την Αγία Γραφή, τα πήγαιναν στην εκκλησία όσο ήταν μικρά και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς τα παιδιά τους θα μπορούσαν να επιλέξουν αυτή την αμαρτωλή σεξουαλική συμπεριφορά.

Νομίζουν ότι η βιολογία μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί αυτό που παλεύουν να εξηγήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Όμως, μπορεί;

Και αν η βιολογία μπορεί να το εξηγήσει, είναι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά ακόμα αμαρτωλή αν ο Θεός τους έκανε έτσι;

 

Ένα εξελικτικό αδιέξοδο

Από εξελικτική άποψη, πραγματικά δε θα είχε νόημα για την ομοφυλοφιλία να έχει βιολογική βάση. Ένα από τα σημαντικότερα δόγματα της εξέλιξης είναι η αναπαραγωγή και η μεταβίβαση των γονιδίων στην επόμενη γενιά.

Όπως το έθεσε ένας συγγραφέας, «Η ομοφυλοφιλία είναι ένα βαθύ εξελικτικό μυστήριο, αφού η αποτυχία να μεταβιβάσετε τα γονίδιά σας σημαίνει ότι η γενετική σας καταλληλότητα είναι ένα ηχηρό μηδέν».

Και αν η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά έχει γενετική συνιστώσα, πώς θα μπορούσε ακόμη και να περάσει στις μελλοντικές γενιές; Από πολλές απόψεις, είναι ένα εξελικτικό αδιέξοδο. Μερικοί εξελικτικοί προσπάθησαν να το εξηγήσουν με την ιδέα της επιλογής συγγενών.

Παρόλο που οι ομοφυλόφιλοι δε θα μεταβιβάσουν τα γονίδιά τους, βοηθούν στην ανατροφή ανιψιών που θα έχουν κάποιες από τις γενετικές τους πληροφορίες.

Ωστόσο, μελέτες δεν έχουν δείξει καμία διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα ομοφυλόφιλα και ετεροφυλόφιλα άτομα αντιμετωπίζουν τις στενές σχέσεις τους, επομένως αυτή η λύση φαίνεται να μη μετράει.

 

Μια σειρά από ασαφείς μελέτες

Ιστορικά μιλώντας, η αναζήτηση μιας βιολογικής εξήγησης για την ομοφυλοφιλία ήταν ανεπιτυχής ή τουλάχιστον ασαφής. Δύο εξέχουσες μελέτες ήταν του γενετιστή Dean Hamer και του νευροεπιστήμονα Simon LeVay στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Χάμερ προσπάθησε να δείξει ότι μια περιοχή στο χρωμόσωμα Χ συνδεόταν με την ομοφυλοφιλία.

Πρότεινε ότι υπήρχε ένα γονίδιο ή γονίδια σε εκείνη την περιοχή που είχαν παραλλαγές που συνδέονταν συχνότερα με την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Ωστόσο, αργότερα, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν αυτή τη σύνδεση.

Ο LeVay προσπάθησε να δει αν υπήρχαν διαφορές στον υποθάλαμο στον εγκέφαλο των ομοφυλόφιλων έναντι των ετεροφυλόφιλων. Ανέφερε ότι μια συγκεκριμένη δομή στον υποθάλαμο (γνωστή ως INAH-3) ήταν μικρότερη στους ομοφυλόφιλους άνδρες.

Ωστόσο, υπήρχαν αρκετά προβλήματα με τη μελέτη. Το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό και το μέγεθος αυτής της περιοχής του εγκεφάλου ήταν στο ίδιο εύρος τόσο για τους ομοφυλόφιλους όσο και για τους ετεροφυλόφιλους άνδρες.

Δύο πρόσφατες μελέτες έφεραν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο πιθανές βιολογικές αιτίες για την ομοφυλοφιλία, αλλά με ακόμη πολύ ασαφή αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι και οι δύο μελέτες υπέθεσαν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός έχει τουλάχιστον κάποιο μέτρο βιολογικής αιτιότητας, κάτι που μπορεί να ισχύει αλλά και να μην ισχύει.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες παραλλαγές (γνωστές ως μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί – SNPs) σε περιοχές που σχετίζονται με δύο γονίδια, SLITRK6 στο χρωμόσωμα 13 και TSHR στο χρωμόσωμα 14, βρέθηκαν συχνότερα σε ομοφυλόφιλους άνδρες.

Οι πρωτεΐνες που παράγονται από αυτά τα γονίδια εμπλέκονται στην ανάπτυξη του μεταβολισμού του εγκεφάλου και των θυρεοειδικών κυττάρων, αντίστοιχα.

Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν αυτές οι πρωτεΐνες παίζουν κάποιο ρόλο στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ακόμη και οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα παραδέχτηκαν ότι υπήρχαν προβλήματα με τη μελέτη.

Για παράδειγμα, όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από μια προγονική ομάδα (ευρωπαϊκή), οπότε τίθεται το ερώτημα εάν αυτές οι παραλλαγές (SNPs) είναι απλώς φυσιολογικές παραλλαγές σε άτομα με αυτή την καταγωγή και δε σχετίζονται με την ομοφυλοφιλία. Παραδέχονται επίσης ότι έχουν μικρό μέγεθος δείγματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε μια πιθανή βιολογική αιτία για ένα υποτιθέμενο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών, γνωστό ως φαινόμενο της αδελφικής σειράς γέννησης.

Συνοπτικά, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες τείνουν να έχουν περισσότερους μεγαλύτερους αδελφούς από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μερικοί επιστήμονες πρότειναν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας αναπτύσσει αντισώματα έναντι μιας πρωτεΐνης σημαντικής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του αρσενικού μωρού της, ενώ βρίσκεται στην κοιλιά της.

Εάν το σώμα της μητέρας αναπτύξει την ικανότητα να παράγει αντισώματα έναντι αυτής της πρωτεΐνης όταν είναι έγκυος στον πρώτο γιο της, όταν μένει έγκυος στους επόμενους γιους, τα αντισώματα θα παραχθούν και θα αναστείλουν τις δράσεις αυτών των πρωτεϊνών, καθιστώντας πιο πιθανό ότι αυτοί οι γιοι θα παρουσιάσουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι μητέρες είχαν, πράγματι, υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που επιτίθενται σε αυτή την πρωτεΐνη (NLGN4Y).

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι μητέρες των ομοφυλόφιλων γιων χωρίς μεγαλύτερους αδελφούς είχαν επίσης υψηλά επίπεδα αυτών των αντισωμάτων, οπότε το αποτέλεσμα φαίνεται ασαφές στην καλύτερη περίπτωση. Το μέγεθος του δείγματος ήταν επίσης μικρό.

Ακόμη και οι ίδιοι οι συγγραφείς παραδέχτηκαν ότι δε γνωρίζουν πώς αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να έχει ρόλο στον καθορισμό της συμπεριφοράς.

Δήλωσαν, "Δεν είναι βέβαιο πώς το NLGN4Y θα μπορούσε να λειτουργήσει σε κυτταρικό επίπεδο στη νευροψυχολογία του σεξουαλικού προσανατολισμού των ανδρών" και "ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι σαφώς ένα περίπλοκο φαινόμενο με πιθανώς πολλούς παράγοντες να το επηρεάζουν".

Τόσο οι προηγούμενες όσο και οι τρέχουσες επιστημονικές μελέτες δεν έχουν δείξει πειστικά στοιχεία ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι βιολογική.

Ακόμη και αν υπάρχει βιολογική βάση, οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι πιθανότατα θα έχει σχετικά μικρή συμβολή (λιγότερο από το ένα τρίτο ή καθόλου, με το περιβάλλον και άλλους πολιτιστικούς παράγοντες να έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή).

 

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η βιολογία

Με πολλούς τρόπους, η προσπάθεια να συνδεθεί η συμπεριφορά με τη βιολογία είναι μια προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η αμαρτία και να αφαιρεθεί η ευθύνη για τα συναισθήματα και τις πράξεις των ανθρώπων.

Η ιδέα του γενετικού ντετερμινισμού είναι αχαλίνωτη και σημαντική στην εξελικτική σκέψη, καθώς οι άνθρωποι δε θα έπρεπε να είναι τίποτα περισσότερο από «ύλη σε κίνηση» χωρίς ψυχή και απλώς το προγραμματισμένο προϊόν των γονιδίων τους.

Ξεκινώντας με τη βιβλική κοσμοθεωρία, γνωρίζουμε ότι:

Είμαστε πλασμένοι κατ' εικόνα του Θεού (Γέν.α:27) και έχουμε ψυχή (Ματθ.ις:26, κβ:37).

Είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των γονιδίων μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε θέληση και μπορούμε να κάνουμε επιλογές υπέρ ή κατά του Θεού (Ι. Ναυή κδ:15, Ματθ.ιβ:30).

Ο λόγος του Θεού καθιστά σαφές ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι αμαρτωλή (Ρωμ.α:26–28, Α ́ Τιμ.α:9–11, Α ́ Κορ.ς:9–11), αλλά το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα πράγματα όπως ο αλκοολισμός, ο εθισμός στα ναρκωτικά, η ασυδοσία, το ψέμα, η εξαπάτηση, η κλοπή και πολλές άλλες αμαρτίες.

Αν βρεθεί ένα γονίδιο που δυσκολεύει τους ανθρώπους να μη διαπράξουν μοιχεία, αυτό θα δικαιολογούσε τους μοιχούς που γεννήθηκαν τέτοιοι;

Από τότε που στασίασε ο Αδάμ, όλοι μας γεννιόμαστε αμαρτωλοί (Ψαλμ.να:5), και όλοι μας παλεύουμε με την αμαρτία, αλλά πρέπει να θυμόμαστε:

Α’ Κορ.ι:13 Πειρασμός δεν σας κατέλαβεν ειμή ανθρώπινος· πιστός όμως είναι ο Θεός, όστις δεν θέλει σας αφήσει να πειρασθήτε υπέρ την δύναμίν σας, αλλά μετά του πειρασμού θέλει κάμει και την έκβασιν, ώστε να δύνασθε να υποφέρητε.

Η αληθινή ελπίδα για όσους αγωνίζονται με την ομοφυλοφιλία βρίσκεται μόνο στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού.

Ρωμ.γ:4 Μη γένοιτο. Αλλ' έστω ο Θεός αληθής, πας δε άνθρωπος ψεύστης, καθώς είναι γεγραμμένον· Διά να δικαιωθής εν τοις λόγοις σου και να νικήσης, όταν κρίνησαι.

Α’ Κορ.ς:9,10 Η δεν εξεύρετε ότι οι άδικοι δεν θέλουσι κληρονομήσει την βασιλείαν του Θεού; Μη πλανάσθε· ούτε πόρνοι ούτε ειδωλολάτραι ούτε μοιχοί ούτε μαλακοί ούτε αρσενοκοίται ούτε κλέπται ούτε πλεονέκται ούτε μέθυσοι ούτε λοίδοροι ούτε άρπαγες θέλουσι κληρονομήσει την βασιλείαν του Θεού.

Δεν μπορεί ο Θεός να καταδικάζει κάποιον σε αιώνια κόλαση επειδή γεννήθηκε έτσι!