Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (7)

 


ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

 

Το 1076 ένας βάρβαρος λαός απ’ την Ασία που ονομαζόταν Σελτζούκοι Τούρκοι κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ απ’ του Άραβες. Αυτοί οι Τούρκοι ήταν πάρα πολύ φανατικοί Μουσουλμάνοι. Ο πάπας και οι ευγενείς στη Δυτική Ευρώπη θέλανε και ευχόταν να ξαναπάρουν τους Αγίους τόπους απ’ αυτούς. Εκατό χιλιάδες ιππότες από διάφορα μέρη της Ευρώπης εκστράτευσαν και κατάφεραν μετά από πολλές ταλαιπωρίες και πολλούς νεκρούς να ξανακερδίσουν την πόλη της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, οι σταυροφόροι, δεν μπόρεσαν να κρατήσουν σταθερά την Παλαιστίνη, αν και κατά καιρούς στελλόταν κι άλλος στρατός. Οι σταυροφορίες κράτησαν περίπου 200 χρόνια (1100-1300 μ.Χ.).

Όταν οι σταυροφόροι διέσχιζαν τη Μικρά Ασία, τη Συρία και την Αίγυπτο, βρήκαν ένα πολιτισμό που τους εξέπληξε σε σχέση με το δικό τους σε πολλά σημεία. Άφησαν κάστρα και άξεστα χωριά για να βρουν μεγάλες πόλεις, μαρμάρινα παλάτια, και πιο πολιτισμένους ανθρώπους με καλλίτερους τρόπους. Είχαν καταφρονήσει τους Ασιάτες σαν άπιστους, αλλά βρήκαν πολλούς απ’ αυτούς άξιους κάθε τιμής. Αυτοί και οι οικογένειές τους έμαθαν ν’ απολαμβάνουν τα προϊόντα της ανατολής, όπως το μετάξι, τ’ αρώματα, τα μπαχαρικά και τους πολύτιμους λίθους. Εμπορικοί δρόμοι ξαναδημιουργήθηκαν ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.

Το 1227, μια μικρή φυλή Οθωμανών Τούρκων έκανε την εμφάνισή της στη Μ. Ασία. Κινήθηκαν προς τα Δυτικά με τη βοήθεια των Μογγόλων. Πριν από αρκετό καιρό κρατούσαν τα καλλίτερα μέρη της Μικράς Ασίας. Πέρασαν στην Ευρώπη και κατέκτησαν τις Βαλκανικές χώρες που βρισκόταν Νότια του Δούναβη ποταμού. Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε το 1453 απ’ τις ισχυρές δυνάμεις των Τούρκων. Ο Έλληνας βασιλιάς, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ανατολικής Αυτοκρατορίας, πέθανε υπερασπιζόμενος το βασίλειό του μέχρι τέλους.

Με την κατάκτηση της Κωνστ/λης σταμάτησαν οι προμήθειες απ’ την Ινδία. Ο Κολόμβος αποφάσισε να φτάσει στην Ινδία ταξιδεύοντας Δυτικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι αυτό τον καιρό πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη. Ταξιδεύοντας Δυτικά με τρία μικρά πλοία, ο Κολόμβος και το Ισπανικό πλήρωμα, συνάντησαν γη στις 2 Οκτωβρίου του 1492. Το ταξίδι κράτησε δύο μήνες και φτάσανε σ’ ένα νησί, στις Δυτικές Ινδίες. Η Ισπανία και η Πορτογαλία πήραν τη Νότια Αμερική, ενώ η Αγγλία, η Ολλανδία και η Γαλλία εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Αμερική. Έτσι, οι μελλοντικές Η.Π.Α. και ο Καναδάς έγιναν καταφύγιο των καταπιεσμένων ανθρώπων της Ευρώπης.

Γύρω στο 450 μ.Χ. εφευρέθηκε η τυπογραφία στη Γερμανία. Η πρώτες Γραφές τυπώθηκαν στα Λατινικά. Ο προηγούμενος τρόπος γραφής ήταν πάνω σε περγαμηνές, τώρα όμως, με την τυπογραφία, έγινε δυνατό και στους απλούς ανθρώπους να διαβάσουν τη Βίβλο.

Η Διαμαρτυρόμενη θρησκευτική Μεταρρύθμιση ξεκίνησε στην Ευρώπη, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν πολλές λανθασμένες διδασκαλίες και πρακτικές στην παπική εκκλησία. Ο Μαρτίνος Λούθηρος (1483-1546), ενώ προσπαθούσε με διάφορες πράξεις να τιμωρήσει το σώμα του για τις αμαρτίες του, άκουσε μια φωνή μέσα του που έλεγε: «Ο δίκαιος θέλει ζήσει εκ πίστεως». Δέχτηκε τη σωτηρία δια του αίματος του Ιησού Χριστού και  σταμάτησε να προσπαθεί να κερδίσει τη χάρη του Θεού με τα έργα. Κατήγγειλε τα συγχωροχάρτια που πουλούσαν οι αντιπρόσωποι του πάπα. Μ’ αυτά τα συγχωροχάρτια ήθελαν να κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ασφαλίζουν τη συγχώρεση των αμαρτιών τους πληρώνοντας ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων. Ησ.νβ:3  Α’ Πετρ.α:18,19  Τιτ.β:11-14.

 

Ο πάπας με τη σειρά του κατήγγειλε και καταδίκασε το Λούθηρο, αλλά η ζωή του προστατεύτηκε απ’ τον κυβερνήτη της Σαξονίας. Χιλιάδες ανθρώπων ακολούθησαν το φως της διδασκαλίας του Λούθηρου. Μέσα σ’ ένα αιώνα (1500-1600), η μισή Ευρώπη έγινε Διαμαρτυρόμενη. Ησ.νβ:11 και Β’ Κορ.ς:14-18.

Οι λαοί της Ευρώπης άρχισαν ν’ αναπτύσσουν δυνατή εθνική συνείδηση. Δημιουργήθηκαν σύνορα είτε με πολέμους, είτε με συμφωνίες, είτε απ’ τη φύση. Άρχισε ν’ αυξάνει σε μεγάλο βαθμό η αγάπη για την πατρίδα.

Μηχανήματα που ελάττωναν τη χρησιμοποίηση εργατικών χεριών άρχισαν να χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ. Ανάμεσα στα μηχανήματα που εφευρέθηκαν ανάμεσα στο 1750 και το 1800 ήταν: νηματουργίας και ύφανσης, συλλογής βαμβακιού, ατμομηχανές. Το ατμόπλοιο και ο σιδηρόδρομος ακολούθησαν γύρω στο 1800-1850. Ανακαλύφτηκαν καλλίτερες μέθοδοι χαλυβουργίας, γεωργικά μηχανήματα, ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, η ασύρματη τηλεγραφία και τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Μεγάλες πόλεις άρχισαν να ξεφυτρώνουν, πολλοί άνθρωποι άφηναν τα χωριά και τα χωράφια τους για να βρουν δουλειά σε εργοστάσια και ορυχεία. Ακολούθησε μια μεγάλη γκάμα παραγωγής. Όλα αυτά δημιούργησαν και έκαναν δυνατή για τους πολλούς μια υψηλότερη στάθμη ζωής.