Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (17)

 


Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Ή

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 

Ενώ ο Ιησούς είχε πάει στον ουρανό, δύο άντρες στα λευκά φανερώθηκαν στους μαθητές Του. Τους υποσχέθηκαν ότι κάποια μέρα ο Ιησούς θα επέστρεφε έτσι όπως έφυγε (Πραξ.α:10-11).

Υπακούοντας την εντολή του Κυρίου τους που τώρα πια είχε φύγει, οι μαθητές έμειναν ομοθυμαδόν στην προσευχή και τη δέηση, μαζί με τις γυναίκες, τη Μαρία, τη μητέρα του Ιησού και τους αδελφούς Του. Πραξ.α:12-15 και Λουκ.κδ:49-53.

Την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν η ομάδα αυτή βρισκόταν μαζεμένη ομοθυμαδόν στον ίδιο τόπο, ήρθε ένας ήχος απ’ τον ουρανό σαν δυνατός άνεμος και γέμισε όλο το σπίτι που βρισκόταν. Τότε φάνηκαν σ’ αυτούς διαμεριζόμενες γλώσσες σαν φωτιάς και όλοι γέμισαν με το Άγιο Πνεύμα. Λέξεις που ποτέ δεν είχαν ξαναπεί ερχόταν τώρα στα χείλη τους, καθώς το Πνεύμα έδινε στον καθένα, λέξεις σε άγνωστες γλώσσες (Πραξ.β:1-4  Ιωαν.γ:7-8  Ματθ.γ:11-12).

Μετά, ένα μεγάλο πλήθος απ’ όλη την Ιερουσαλήμ μαζεύτηκε. Άκουσαν τους Γαλιλαίους αυτούς να μιλάνε σε γλώσσες που πολλοί μπορούσαν να καταλάβουν. Όταν ρωτήθηκαν, ο Πέτρος σηκώθηκε. Γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα, κήρυξε με δύναμη και παρρησία. Εξήγησε ότι όλα αυτά τα θαυμάσια ήταν η εκπλήρωση της παλιάς προφητείας του Ιωήλ.

Είπε ακόμα στο πλήθος ότι είχαν σταυρώσει και θανατώσει τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, Αυτόν που έστειλε ο Θεός για να τους ευλογήσει. Ξεκαθάρισε όμως ότι «Τούτον τον Ιησούν ανέστησεν ο Θεός......κι ότι .......ο Θεός Κύριον και Χριστόν έκαμεν αυτόν τούτον τον Ιησούν» (Πραξ.β:32 & 36). Τώρα, ο αναστημένος Ιησούς έχει στείλει το Άγιο Πνεύμα της υπόσχεσης (Πραξ.β:5-36 και Ιωήλ β:28-32).

Πολλές καρδιές από το πλήθος ήρθαν σε κατάνυξη. Άρχισαν να αισθάνονται τύψεις για τις αμαρτίες που είχαν κάνει. Έκραξαν, «Τί πρέπει να κάμωμεν, άνδρες αδελφοί;»

Ο Πέτρος τους είπε να μετανοήσουν, να βαπτιστούν στο όνομα του Ιησού Χριστού και τους υποσχέθηκε να λάβουν το δώρο του Αγίου Πνεύματος. Τους είπε ότι αυτή η υπόσχεση είναι γι’ αυτούς, για τα παιδιά τους και για όλους «τους εις μακράν όσους αν προσκαλέση Κύριος ο Θεός ημών». Πραξ.β:38,39

Αυτή τη μέρα, περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι βαπτίστηκαν κι έγιναν μάρτυρες του αναστημένου Ιησού. Μια εκκλησία προσευχής, δοξολογίας και δύναμης είχε ιδρυθεί. Θαύματα και σημεία ακολούθησαν στ’ όνομα του Ιησού.

Από την Ιερουσαλήμ, το ευαγγέλιο μεταφέρθηκε από εκλεγμένους άντρες του Θεού σε διάφορα μέρη του κόσμου.