Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (9)

 


ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

 

Έρχεται η ώρα ενός παγκόσμιου πολέμου, απερίγραπτη απελπισία, θλίψεις και συμφορές απειλούν όλο τον κόσμο. Οι διάφορες χώρες κάνουν πυρετωδώς πολεμικές ετοιμασίες, σημάδι που φανερώνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Ενώ το πρόβλημα του εμπορίου, των φόρων και της ανεργίας είναι τόσο οξύ, τα κράτη αφιερώνουν όλη την ενέργειά τους σ’ ένα τρελό συναγωνισμό εξοπλισμών. Η αμαρτία έχει πέσει σαν μια βαριά φθοροποιός δύναμη πάνω σ’ όλα τα έθνη κι η σκιά της θλίψης μακραίνει πιο πολύ.

Βαριές κοσμικές κρίσεις έχουν έρθει σε διάφορες εκκλησίες. Οι Τούρκοι σφάζουν πάνω από 1.000.000 Αρμένιους (χριστιανικός λαός) κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου. Η κομουνιστική επανάσταση του 1917-1918 διαλύει τη δύναμη της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας στη Ρωσία, αυτής της εθνικής εκκλησίας που έχει γίνει πάρα πολύ πλούσια και διεφθαρμένη.

Η επιχείρηση του Μουσολίνι στην Αιθιοπία (1935-1936) κάνει την παλιά εκκλησία αυτής της χώρας αντικείμενο της δύναμής του. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας διεκδικεί την καταγωγή του απ’ το βασιλιά Σολομώντα και τη βασίλισσα του Σεβά (Β’ Χρον.θ & Α’ Βασ.ι). Αυτός και η οικογένειά του αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα που για τόσο διάστημα κυβερνούσαν οι βασιλικοί πρόγονοί του (Ιεζ.λ:1-9).

Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στην Ισπανία (Ιανουάριος 1939) έχει φέρει βάσανα τόσο στην Καθολική όσο και στη Διαμαρτυρόμενη εκκλησία. Η Καθολική εκκλησία για μεγάλο διάστημα διοικούσε απολυταρχικά και αυστηρά αυτή τη χώρα. Οι μάζες του κόσμου παρέμεναν φτωχοί και αγράμματοι. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ένας αριθμός Καθολικών εκκλησιών καταστράφηκαν και πολλοί καλόγεροι και καλόγριες σκοτώθηκαν. Τα εθνικιστικά στρατεύματα του στρατηγού Φράνκο έσφαξαν ένα αριθμό Διαμαρτυρόμενων εργατών για εκδίκηση.

Οι Εβραίοι μισούνται και διώκονται από διάφορα κράτη απ’ το 70 μ.Χ. και μετά. Τον καιρό του Παύλου είχαν εξαναγκαστεί να φύγουν απ’ τη Ρώμη (Πραξ.ιη:2). Η Ρωσία, η Ρουμανία και η Πολωνία είναι υπόλογες για πολλά εγκλήματα κατά των υιών του Αβραάμ, αν κι η Ρωσία όχι τόσο προς το παρών (1939). Η Ισπανία μεταχειρίστηκε τους Εβραίους με πολύ θηριωδία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η Γερμανία υπό τον Χίτλερ, έχει ξεκινήσει κύμα διωγμών. Οι Άραβες, αν κι έχουν σχέση με τους Εβραίους μέσω του Αβραάμ, είναι οι αιώνιοι αντίπαλοί τους (Ιερεμ.κθ:16-19).

Μια αξιοπρόσεκτη απομάκρυνση απ’ τη χριστιανική πίστη παρατηρείται ανάμεσα στους Εθνικούς Ρωμ.ια:21. Ο Μοντερνισμός και η αθεΐα έχουν εισβάλει μέσα στις εκκλησίες, ενώ πολλοί εργάτες δεν πιστεύουν πια στα θαύματα του Ιησού και στον εξιλασμό του αίματός Του. Απ’ την άλλη μεριά, ο Θεός έχει αποφασίσει να εκχέει το Πνεύμα Του κατά ένα θαυμαστό τρόπο από το 1900, σαν μια προετοιμασία του ερχομού του Χριστού (Ιωήλ β:32 & Αποκ.κβ:17).

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ανασυνταγμένη απ’ το Μουσολίνι το 1936, αυξάνει σταθερά σε δύναμη και γόητρο. Η Ιταλία πήρε τη Λιβύη στη Βόρεια Αφρική απ’ τους Τούρκους το 1912. Αμφισβητούμενες περιοχές επαναποκτούνται απ’ την Αυστρία το 1918. Η Αιθιοπία έχει κατακτηθεί (1935-1936) και γίνεται το θεμέλιο της Νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Ιταλική προπαγάνδα δημιουργεί δυσαρέσκεια ανάμεσα στους Μουσουλμάνους της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης.

Ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος (1936-1939) είναι μια μικρή παγκόσμια σύγκρουση. Ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ ανοικτά υποστηρίζουν το στρατηγό Φράνκο στον πόλεμο κατά της νόμιμης κυβέρνησης. Οι Νομιμόφρονες πήραν κάποια βοήθεια απ’ τη Ρωσία και τη Γαλλία, ενώ η Αγγλία προσπαθεί να μείνει ουδέτερη.

Η Ισπανία ήταν διηρημένη πριν τον πόλεμο σε μεγάλες ιδιοκτησίες που ανήκαν σε πλούσιους γαιοκτήμονες, στους ευγενείς και την εκκλησία. Οι μικροί αγρότες κι εργάτες δούλευαν σ’ αυτά τα τσιφλίκια ίσα - ίσα για να ζουν. Η αποθάρρυνση που ήρθε μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, έφερε χαμηλότερες τιμές κι ακόμα πιο δύσκολους καιρούς. Η νόμιμη κυβέρνηση προσπάθησε να μοιράσει μέρος της γης στους απλούς ανθρώπους. Ο τακτικός στρατός υπό τον στρατηγό Φράνκο, με τη βοήθεια του Μοχάμεντ Μούρ απ’ την Αφρική, επαναστάτησε (Ιουλ.1936) κι έτσι ξεκίνησε ένας φοβερά αιμοσταγής πόλεμος σ’ αυτή τη δυστυχισμένη χώρα (Ιαν.1939).

Ο Μουσολίνι υποστήριξε το στρατηγό Φράνκο στον πόλεμό του εναντίον των «Κόκκινων». Έλεγαν ότι η Ισπανία πρέπει να σωθεί απ’ τον Κομουνισμό. Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση πήρε κάποια βοήθεια απ’ τη Ρωσία. Ο όχλος κατέστρεψε κάποιες Καθολικές εκκλησίες και δολοφόνησε ιερείς. Αυτό έγινε εξαιτίας της σκληρής συμπεριφοράς της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και της αντιπαθητικής στάσης της προς τους φτωχούς. Πραγματικά, ο σίδηρος και ο πηλός δεν μπορούσαν ν’ αναμειχθούν στην Ισπανία. Δαν.β:41-44

Μια δύναμη που βρίσκεται στη Ρώμη, θα ξεριζώσει τρία έθνη στις έσχατες μέρες, όπως φαίνεται στο Δαν.ζ:8 & 23-26. Αυτές οι τρεις χώρες βρίσκονται κάπου μέσα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Ιταλία, χωρίς αμφιβολία, είναι ένα απ’ αυτά τα έθνη. Ίσως αποδειχτεί, ότι η Ισπανία είναι ένα άλλο.