Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Μπορούν οι Χριστιανοί να καθαρίσουν την Εκκλησία από την ειδωλολατρία;



Μπορούν οι Χριστιανοί να καθαρίσουν την εκκλησία από τον παγανισμό που μπήκε από τον πρώτο αιώνα; Αυτή η ερώτηση μπορεί να σε εκπλήξει.

Πώς μπορώ να ρωτάω κάτι τέτοιο; Δεν είναι αγνή η εκκλησιαστική διδασκαλία; Δεν είναι άγιες οι γιορτές μας; Σε αυτή την ανάρτηση, θα ήθελα να παρουσιάσω μια επισκόπηση των παγανιστικών διδασκαλιών που έχει υιοθετήσει η εκκλησία και πώς να τις ξεφορτωθεί.

Αυτή η ανάρτηση δεν θα αρέσει σε πολλούς Χριστιανούς που αρνούνται να δουν ειλικρινά τι πιστεύουν και τι γιορτάζουν. Η δουλειά μου δεν είναι να κερδίζω φίλους, αλλά να λέω την αλήθεια με αγάπη (Εφες.δ:15).

 

Παγανισμός στην Εκκλησία

Καταλάβετε ότι αυτή είναι μια απλή επισκόπηση του παγανισμού στην εκκλησία. Δεν παρουσιάζεται σαν πλήρες πρόγραμμα μελέτης ή έρευνας, αλλά υπάρχουν πολλές ώρες έρευνας πίσω από αυτό που πρόκειται να διαβάσετε.

Αν αισθάνεστε άβολα με αυτό που παρουσιάζεται, ή σκέφτεστε «τι σημασία έχει», σας προτρέπω να σκεφτείτε τι σημαίνει για εσάς η έννοια της «αλήθειας».

Εάν είστε χαρούμενοι με το να πιστεύετε αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία του Χριστιανισμού ή αν είστε ευχαριστημένοι γνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο σωστά, αλλά ότι εξακολουθούν να είναι εντάξει με το Θεό, τότε αυτή η θέση δεν θα έχει καμία επίδραση σε εσάς και δεν θα σας επηρεάσει καθόλου.

Ωστόσο, αν αγαπάτε την αλήθεια και θέλετε να την υπερασπιστείτε στις μέρες μας, θα δεχτείτε ότι τα γραφόμενα είναι μια ενθάρρυνση να απαλλαγεί η εκκλησία από τον παγανισμό και να υπερασπιστεί αυτό που λέει ο Θεός ότι είναι αλήθεια. Η επιλογή είναι δική σας.

 

Ειδωλολατρία στην Εκκλησία

Ας δούμε μερικά πράγματα που διδάσκονται και παρατηρούνται στην εκκλησία σήμερα και να δούμε αν είναι ειδωλολατρικά ή όχι. Θα αναφερθώ μόνο σε μερικές από τις καταστροφικές διδασκαλίες που είναι τόσο ενσωματωμένες στη χριστιανική σκέψη σήμερα που μόνο η σφύρα του λόγου του Θεού μπορεί να τις συντρίψει επειδή δεν έχουμε χρόνο σε αυτή την ανάρτηση για να τις καλύψουμε όλες.

Θα αναφέρω μόνο μερικά πράγματα εδώ για σκέψη και περαιτέρω έρευνα. Αν ανέφερα όλη την ειδωλολατρική διδασκαλία στο Χριστιανισμό θα χρειαζόταν ένας ολόκληρος ιστότοπος γεμάτος αναρτήσεις με πολλές, πολλές αναφορές για να γίνει αυτό.

Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου εδώ. Σήμερα θα ήθελα μόνο να αναφέρω μερικά πράγματα για να ξεσηκώσω την περιέργειά σας και να τονώσω περαιτέρω έρευνα και συζήτηση.

 

Από πού ήρθε η παγανιστική σκέψη;

Στην Γέν.ς καταγράφεται η κρίση του κατακλυσμού που προκάλεσε ο Θεός για να απαλλάξει τη γη από τους κακούς ανθρώπους. Η γη ήταν τόσο διεφθαρμένη που ο Θεός έπρεπε να την καθαρίσει, αφήνοντας μόνο μια οικογένεια 8 ατόμων να την εποικίσει ξανά.

Λίγο μετά τον κατακλυσμό, ένας άνδρας ονόματι Νεβρώδ χρησιμοποιήθηκε από τον διάβολο για να αντιταχθεί στο Θεό και στο λαό του Θεού.

Ο Νεβρώδ έπρεπε να ελέγχεται από το διάβολο γιατί με ό,τι έκανε και δίδαξε αντιτάχθηκε στο Θεό. Φοβούμενος ότι ο Θεός θα κατέστρεφε την ανθρωπότητα με ένα άλλο κατακλυσμό (αν και είπε ότι δεν θα το έκανε), ο Νεβρώδ συνωμότησε με τους οπαδούς του για να χτίσει έναν πύργο που «θα έφτανε στον ουρανό» για να είναι πάνω από τα νερά της πλημμύρας αν ερχόταν ξανά.

Στη Γένεση 10 μπορούμε να διαβάσουμε την καταγωγή των εθνών.

Αλλά ο Θεός είχε άλλα σχέδια και κατέστρεψε τον πύργο της Βαβέλ, μπέρδεψε τις γλώσσες των ανθρώπων εισάγοντας νέες γλώσσες και διέλυσε τον λαό στα έθνη-κράτη τους.

Οι άνθρωποι που σχημάτισαν αυτά τα νέα έθνη-κράτη κουβαλούσαν μαζί τους τις παγανιστικές τους πεποιθήσεις. Οι θεοί των Βαβυλώνιων διαιωνίζονταν με διαφορετικά ονόματα, αλλά κρατούσαν τα ίδια δόγματα που εισήχθησαν στη Βαβυλώνα. Ότι η Βαβυλώνα είναι η μητέρα του παγανισμού δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο Θεός το λέει ξεκάθαρα στην Αποκάλυψη:

Αποκ.ιζ:1-6 Και ήλθεν εις εκ των επτά αγγέλων των εχόντων τας επτά φιάλας, και ελάλησε μετ' εμού, λέγων μοι· Ελθέ, θέλω σοι δείξει την κρίσιν της πόρνης της μεγάλης της καθημένης επί των υδάτων των πολλών, μετά της οποίας επόρνευσαν οι βασιλείς της γης και εμεθύσθησαν οι κατοικούντες την γην εκ του οίνου της πορνείας αυτής. Και με έφερεν εν πνεύματι εις έρημον. Και είδον γυναίκα καθημένην επί θηρίον κόκκινον, γέμον ονομάτων βλασφημίας, έχον κεφαλάς επτά και κέρατα δέκα. Και η γυνή ήτο ενδεδυμένη πορφύραν και κόκκινον και κεχρυσωμένη με χρυσόν και λίθους τιμίους και μαργαρίτας, έχουσα εν τη χειρί αυτής χρυσούν ποτήριον γέμον βδελυγμάτων και ακαθαρσίας της πορνείας αυτής, και επί το μέτωπον αυτής ήτο όνομα γεγραμμένον· Μυστήριον, Βαβυλών η μεγάλη, η μήτηρ των πορνών και των βδελυγμάτων της γης. Και είδον την γυναίκα μεθύουσαν εκ του αίματος των αγίων και εκ του αίματος των μαρτύρων του Ιησού. Και ιδών αυτήν, εθαύμασα θαυμασμόν μέγαν.

Ό,τι κι αν δίδασκε η Βαβυλώνα, μπορούμε να δούμε καθαρά ποια είναι η άποψη του Θεού γι' αυτό.  Το αποκαλεί «βδέλυγμα».

Ο Θεός μισεί απόλυτα και κατηγορηματικά τις διδασκαλίες της Βαβυλώνας, της πηγής κάθε παγανισμού στον κόσμο. Καταστρέφει τη Βαβυλώνα κοντά στο τέλος αυτού του αιώνα μια για πάντα. Ας δούμε ποιες ήταν μερικές από αυτές τις διδασκαλίες.

Να, τι λέει η Βικιπαίδεια για τις Βαβυλωνιακές πεποιθήσεις.

Η Βαβυλωνιακή μυθολογία είναι ένα σύνολο ιστοριών που απεικονίζουν τις δραστηριότητες των Βαβυλώνιων θεοτήτων, των ηρώων και των μυθολογικών πλασμάτων. Αυτές οι ιστορίες εξυπηρετούσαν πολλούς κοινωνικούς, πολιτικούς, τελετουργικούς σκοπούς και μερικές φορές προσπαθούσαν να εξηγήσουν φυσικά φαινόμενα. Η θρησκεία των Χαλδαίων επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον πολιτισμό.

 

Το μισοφέγγαρο και το αστέρι

 

Βαβυλωνιακή Επιγραφή

Βλέπεις την ημισέληνο και το αστέρι; Οι Βαβυλώνιοι λάτρευαν πολλούς θεούς (πάνθεον θεών) και οι περισσότεροι από αυτούς αντιπροσωπεύονταν από ουράνια αστέρια και πλανήτες. Οι Βαβυλώνιοι συμμετείχαν στη λατρεία του ήλιου, του φεγγαριού και των άστρων. Πού βλέπουμε την ημισέληνο και το άστρο σήμερα;  Στο Ισλάμ.

Στη Βαβυλώνα, Ένζου ή Σην, ήταν το όνομα του θεού Μου, που απεικονίζεται με την παραπάνω επιγραφή, την ημισέληνο και το αστέρι. Πριν τον Μωάμεθ, ο Αλλάχ ήταν η κύρια θεότητα του θεού φεγγάρι. Ο Αλλάχ παντρεύτηκε το θεό ήλιο και απέκτησε τρία παιδιά (ενώ το Κοράνι λέει ότι ο Αλλάχ δεν είχε ποτέ παιδί!). Ο Μωάμεθ απλά πήρε αυτό τον ειδωλολατρικό θεό και τον εξύψωσε πάνω από όλους τους άλλους θεούς, λέγοντας ότι ήταν ο «μεγαλύτερος» από όλους (Αλλάχ Ακμπάρ).

Δόξα τω Θεώ, αυτό μόνο τώρα κυκλοφορεί σε μερικούς χριστιανικούς κύκλους. Έχετε ακούσει ποτέ για το Χρισλάμ — ένα αποτρόπαιο μείγμα χριστιανισμού και ισλαμικών πεποιθήσεων που έχει προκύψει πρόσφατα στις μέρες μας;

Είναι επίσης ένα βδέλυγμα για τον Θεό. Η Βαβυλώνα είναι η πηγή κάθε παγανισμού, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ. Δεν έχει θέση στο Χριστιανισμό και κανένα τέτοιο μείγμα δεν ευχαριστεί το Θεό. Δεν μπορείς να χριστιανοποιήσεις τον παγανισμό και να περιμένεις από το Θεό να τον δεχτεί ή να τον εγκρίνει.

Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό.

 

Η Τριάδα της Βαβυλώνας

 

Για να εξοικονομήσω χρόνο, θα παραθέσω μια διαδικτυακή αναφορά για τους κύριους θεούς της Βαβυλώνας. Αυτές είναι γνωστές πληροφορίες και βρίσκονται εύκολα από οποιονδήποτε σήμερα.

«Στην κεφαλή της παρέας των θεών μπορεί να οριστεί η μεγάλη τριάδα των θεοτήτων Άνου, Μπελ και Έα, των οποίων οι σφαίρες επιρροής αγκαλιάστηκαν μαζί σε ολόκληρο το σύμπαν.

Ο Άνου ήταν ο θεός των ουρανών, ο Μπελ ο θεός της γης και της ανθρωπότητας, και ο Θεός της άβυσσου του νερού κάτω από τη γη.

Σε μια πολύ πρώιμη περίοδο στην ιστορία της Σουμερίας βρίσκουμε αυτές τις τρεις θεότητες που αναφέρονται σε στενή σχέση μεταξύ τους με τα σουμεριανά ονόματά τους Άννα (Άνου), Ενλίλ (Μπελ) και Ένκι (Έα)."

Μπορείτε να διαβάσετε για τον Μπελ (ή Βάαλ) σε πολλά διαφορετικά μέρη στην Παλαιά Διαθήκη. Το Ισραήλ έπεσε σε ειδωλολατρικές πρακτικές, λατρεύοντας τον Βάαλ «τον οικοδεσπότη των ουρανών» ξανά και ξανά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οδηγήθηκαν στη δουλεία τόσες πολλές φορές σε όλη την ιστορία τους. Αρνήθηκαν το Θεό που τους έβγαλε από την Αίγυπτο και επέστρεψαν στις αποτρόπαιες ειδωλολατρικές πεποιθήσεις και πρακτικές τους. Τι θα γίνει με την εκκλησία σήμερα;

Είναι οι Χριστιανοί σήμερα απρόσβλητοι από την κρίση του Θεού γι' αυτά τα πράγματα; Νομίζω ότι όχι. Πρέπει να «ξυπνήσουμε» και να καθαρίσουμε την εκκλησία από όλα αυτά τα πράγματα.

 

Κρίση στο θάνατο

 

Εδώ είναι ένα άλλο βδέλυγμα: κρίση στο θάνατο. Ενώ η Αγία Γραφή λέει ότι υπάρχει μια «ημέρα κρίσης».

Πράξ.ιζ:31 διότι προσδιώρισεν ημέραν εν ή μέλλει να κρίνη την οικουμένην εν δικαιοσύνη, διά ανδρός τον οποίον διώρισε, και έδωκεν εις πάντας βεβαίωσιν περί τούτου, αναστήσας αυτόν εκ νεκρών.

Σύμφωνα με την Βαβυλωνιακή πίστη, κρίνεσαι όταν πεθαίνεις. Αλλά δεν πεθαίνεις στ' αλήθεια, μόνο το σώμα σου πεθαίνει.

Αυτό μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο και από εκεί στην ελληνική σκέψη. Μόνο τα ονόματα αλλάζουν. Στην ελληνική σκέψη, ο «άδης» είναι ο θεός του κάτω κόσμου όπου βασιλεύουν οι δαίμονες και οι άνθρωποι που κρίνονται ασεβείς βασανίζονται με φωτιά και διάφορα άλλα μέσα για πάντα.

 

Η Αγία Γραφή διδάσκει Ανάσταση

 

Ωστόσο, η Αγία Γραφή διδάσκει ότι μόλις πεθάνει ο άνθρωπος, είναι νεκρός μέχρι την ανάσταση των νεκρών. Η Αγία Γραφή διδάσκει ότι η μόνη διέξοδος από τον τάφο είναι η ανάσταση – ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είναι ο πρώτος από τους νεκρούς.

Α΄Κορ.ιε:20 Αλλά τώρα ο Χριστός ανέστη εκ νεκρών, έγεινεν απαρχή των κεκοιμημένων.


Ειδωλολατρικές γιορτές στο Χριστιανισμό

 

Οι ειδωλολατρικές γιορτές μπήκαν στην εκκλησία ήδη από το 324 μ.Χ.

 

Χριστούγεννα πριν από το Χριστό

Είναι γνωστό ότι τα Χριστούγεννα είναι η χριστιανική εκδοχή του Χειμερινού Ηλιοστάσιου, που γιορταζόταν αιώνες πριν γεννηθεί ο Χριστός. Ενώ ο Χριστός γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο (πολλοί μελετητές πιστεύουν 11 Σεπτεμβρίου, 3 ή 4 π.Χ.), η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία υιοθέτησε μια ειδωλολατρική γιορτή, το χειμερινό ηλιοστάσιο, και γιόρτασε τα γενέθλια του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου.

Δηλαδή, τα Χριστούγεννα τώρα που έχουν «χριστιανοποιηθεί», είναι αποδεκτά; Σε ρωτάω, αλλάζει ο Θεός;

Όλα όσα εμπλέκονται στην παραδοσιακή γιορτή των Χριστουγέννων είναι ειδωλολατρικά, συμπεριλαμβανομένου του χριστουγεννιάτικου δέντρου, των φώτων (χρησιμοποιούσαν κεριά πριν) και η ανταλλαγή δώρων (Santa Clause).

 

Συμπέρασμα

Ήμουν όσο πιο σύντομος μπορούσα, καθώς ήθελα μόνο να ξυπνήσω εκείνους που αγνοούν πόσο έχει εισχωρήσει στον Χριστιανισμό ο παγανισμός.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτό το θέμα από ό, τι έχω παρουσιάσει. Θα μπορούσαν να γραφτούν ολόκληροι τόμοι. Σας προτρέπω να κάνετε τη δική σας έρευνα τώρα που οι πληροφορίες είναι τόσο άφθονα διαθέσιμες και να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις ανάλογα με αυτά που θα βρείτε.

Αυτό που έχω παρουσιάσει δεν είναι καθόλου νέο - οι εργάτες διάφορων εκκλησιών, σε όλες τις γενιές, έχουν προειδοποιηθεί περί του θέματος, αλλά αρνούνται να αλλάξουν δόγματα και πρακτικές. Δεν υπάρχει δικαιολογία για εκείνους που διδάσκουν αυτά τα πράγματα επειδή ο λόγος του Θεού παντού τα αντικρούει.

 

Πώς να καθαρίσετε την Εκκλησία από την ειδωλολατρία

Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από τον παγανισμό στην εκκλησία είναι να ταπεινωθούμε ενώπιον του Θεού και να πιστέψουμε τον γραπτό λόγο Του.

Όλα βρίσκονται εκεί μέσα - όλα όσα χρειαζόμαστε για να πιστέψουμε την αλήθεια και να απορρίψουμε αυτές τις ψεύτικες απόψεις.

Καλύπτοντας διάφορα πράγματα μ’ ένα χριστιανικό μανδύα, δεν καθαρίζουν – δημιουργείται μόνο ένα μείγμα παγανισμού και χριστιανικής αλήθειας με αποτέλεσμα ένα μπερδεμένο χάος μολυσμένων δογμάτων και πρακτικών. Ο Θεός δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό και το λέει μέσα σ’ όλο το λόγο Του.

Αν θέλετε να γιορτάσετε τις χριστεπώνυμες ειδωλολατρικές γιορτές και αν θέλετε να πιστέψετε ψευδοδιδασκαλίες, είναι απόλυτα δικό σας θέμα. Αν νομίζετε ότι είναι ασήμαντο να κάνουμε τέτοια πράγματα, τότε σας προτρέπω να διαβάσετε την άποψη του Θεού επί του θέματος από το λόγο της Ζωής.

Επιστρέφω στην αρχική μου ερώτηση: «Μπορούν οι Χριστιανοί να απαλλάξουν την εκκλησία από τον παγανισμό;» Η απάντηση είναι ναι. Οι Χριστιανοί ΜΠΟΡΟΥΝ να απαλλάξουν την εκκλησία από τον παγανισμό — αλλά θα το κάνουν;

Αυτή είναι μια άλλη ερώτηση που θα την κατευθύνω προσωπικά σ’ εσένα. Θα απαλλαγείς από τις παγανιστικές πεποιθήσεις και πρακτικές που έχουν εισχωρήσει στο Χριστιανισμό που ακολουθείς;

Μόνο όταν μεμονωμένοι Χριστιανοί καθαρίσουν τη ζωή τους θα μπορέσουν να καθαρίσουν την εκκλησία από τα λάθη της επειδή εμείς είμαστε η εκκλησία.

Εσύ τι θα κάνεις;