Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Η ειρήνη είναι μια σπουδαία υπόσχεση!


Είναι όμως και η πιο παρεξηγημένη και καταπιεσμένη ελπίδα της ανθρωπότητας. Μοιάζει με ένα απόμακρο, άπιαστο όνειρο. Όσες προσπάθειες έχουν γίνει ή γίνονται στον κόσμο για την ειρήνη καταλήγουν σε μια μορφή ειρήνης που μόνο ειρήνη δεν είναι.

Είναι όμως υπαρκτή η πραγματική ειρήνη;

Σε μια πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή μια ακροάτρια, αναστατωμένη προφανώς από την... ντόπια επικαιρότητα σχολίασε με απορία:

Πέστε μου σας παρακαλώ:

·        Μάνα μαστροπός, γυμνασιάρχης βιαστής, ιερέας εραστής!

·        Δικαιοσύνη τυφλή;

Και πρόσθεσε:

·        Στη σημερινή διεφθαρμένη εποχή, μια υγιής μάνα πρέπει να σκέπτεται διεφθαρμένα για να προφυλάξει τα παιδιά της!

Πώς μπορεί αυτή η κυρία να βιώσει την ειρήνη μέσα της και γύρω της;

Με αφορμή το κτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, ξέσπασε αυτό που πολλοί, όχι άδικα ίσως, αποκαλούν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Μερικές μέρες αργότερα, μια φίλη μου με πήρε στο τηλέφωνο αναστατωμένη και μου έλεγε πράγματα που προέρχονταν από έναν ταραγμένο νου. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν ήρθε τόσο έντονα στο μυαλό μου η υπόσχεση του απόστολου Παύλου στους Φιλιππησίους ότι "η ειρήνη του Θεού η υπερέχουσα πάντα νουν θέλει διαφυλάξει τας καρδίας σας και τα διανοήματά σας διά του Ιησού Χριστού".

Επί τέλους, για ποια ειρήνη μιλάμε; Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνη στη γη μας

Ας δούμε τι λέει η Αγία Γραφή για την ειρήνη.

1.     Στην Παλαιά Διαθήκη στο βιβλίο του Ησαΐα (θ:6) διαβάζουμε:

Διότι παιδίον εγεννήθη εις ημάς, υιός εδόθη εις ημάς· και η εξουσία θέλει είσθαι επί τον ώμον αυτού· και το όνομα αυτού θέλει καλεσθή Θαυμαστός, Σύμβουλος, Θεός ισχυρός, Πατήρ του μέλλοντος αιώνος, Άρχων ειρήνης.

Η ειρήνη θα είναι ατέλειωτη Μιλάει εδώ ο προφήτης για κάτι μόνιμο, σταθερό, ατέλειωτο.

2.     Στο βιβλίο του Ησαΐα και πάλι (λγ:20) διαβάζουμε:

…..οι οφθαλμοί σου θέλουσιν ιδεί την Ιερουσαλήμ ήσυχον κατοικίαν, σκηνήν ήτις δεν θέλει καταβιβασθή· οι πάσσαλοι αυτής δεν θέλουσι μετακινηθή εις τον αιώνα και ουδέν εκ των σχοινίων αυτής θέλει κοπή....

Ειρήνη θα επικρατήσει ακόμα και στην Ιερουσαλήμ! Αν είναι δυνατόν!

3.     Ο προφήτης Ζαχαρίας με τη σειρά του (θ:9-10)προφητεύει την είσοδο του βασιλιά της ειρήνης στην Ιερουσαλήμ και λέει:

Χαίρε σφόδρα, θύγατερ Σιών· αλάλαζε, θύγατερ Ιερουσαλήμ· ιδού, ο βασιλεύς σου έρχεται προς σέ· αυτός είναι δίκαιος και σώζων· πραΰς και καθήμενος επί όνου και επί πώλου υιού υποζυγίου. Και θέλω εξολοθρεύσει την άμαξαν από του Εφραΐμ και τον ίππον από της Ιερουσαλήμ και θέλει εξολοθρευθή το τόξον το πολεμικόν, και αυτός θέλει λαλήσει ειρήνην προς τα έθνη, και η εξουσία αυτού θέλει είσθαι από θαλάσσης έως θαλάσσης και από ποταμού έως των περάτων της γης.

Στην Καινή Διαθήκη

1.     Το μήνυμα των αγγέλων ήταν "καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη" (Λουκ.β:14).

Τα λόγια των αγγέλων δεν ήταν απλά μια ευχή αλλά μια πραγματικότητα. Ο χαιρετισμός των Εβραίων "σαλόμ" άλλωστε, σημαίνει ειρήνη, που για το έθνος των Εβραίων ισοδυναμεί με την έννοια της σωτηρίας.

2.     Όταν οι γονείς του Ιησού παρουσίασαν το παιδί στο ναό, ο Συμεών πήρε το παιδί στην αγκαλιά του, δόξασε το Θεό και είπε:

Νυν απολύεις τον δούλον σου, δέσποτα, κατά το ρήμα σου, εν ειρήνη· διότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, το οποίον ητοίμασας ενώπιον πάντων των λαών, φως εις φωτισμόν των εθνών και δόξαν του λαού σου Ισραήλ (Λουκ.β:25-32).

Υπήρχε ένας τουλάχιστον άνθρωπος που ένιωσε την ειρήνη με τον ερχομό του Χριστού

3.     Η διδασκαλία του Χριστού

Ματθ.ε:9 Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, διότι αυτοί θέλουσιν ονομασθή υιοί Θεού.

Αυτοί που πιστεύουν στο Χριστό θα απολαύσουν εσωτερική ειρήνη.

Ας δούμε λοιπόν τρεις μορφές ειρήνης που θα πρέπει να βιώσουμε σαν άτομα, έτσι ώστε αυτή η πολυπόθητη ειρήνη να γίνει πραγματικότητα για την κάθε μια μας.

Ι. Ειρήνη με το Θεό

Εφεσ.β:11-14 Διά τούτο ενθυμείσθε ότι σεις οι ποτέ εθνικοί κατά σάρκα, οι λεγόμενοι ακροβυστία υπό της λεγομένης περιτομής της χειροποιήτου εν τη σαρκί, ότι ήσθε εν τω καιρώ εκείνω χωρίς Χριστού, απηλλοτριωμένοι από της πολιτείας του Ισραήλ και ξένοι των διαθηκών της επαγγελίας, ελπίδα μη έχοντες και όντες εν τω κόσμω χωρίς Θεού. Τώρα όμως διά του Ιησού Χριστού σεις οι ποτέ όντες μακράν εγείνετε πλησίον διά του αίματος του Χριστού. Διότι αυτός είναι η ειρήνη ημών, όστις έκαμε τα δύο εν και έλυσε το μεσότοιχον του φραγμού,

Ο απόστολος Παύλος λέει ότι ο Χριστός είναι η πηγή της ειρήνης ανάμεσα στο Θεό και μας.

Μ' άλλα λόγια ο Παύλος λέει: Οι αμαρτίες μας μας απομάκρυναν από το Θεό. Συνεπώς δεν είχαμε δικαίωμα σε καμιά υπόσχεση. Δεν είχαμε ελπίδα. Οι αμαρτίες μας είχαν δημιουργήσει ένα τείχος που μας χώριζε από το Θεό. Ο Θεός είναι άγιος, δίκαιος και καθαρός. Και μας έφτιαξε "κατ' εικόνα και ομοίωσή Του".

Αυτό σημαίνει ότι μας έδωσε τη δυνατότητα να ζούμε άγια, δίκαια και καθαρά. Μας έδωσε όμως και την ελευθερία να διαλέξουμε και όσοι έχουμε την ανάλογη ηλικία για να καταλάβουμε τη διαφορά του καλού από το κακό, κάποτε στη ζωή μας επιλέξαμε αυτό που ξέραμε ότι ήταν κακό. Αν και φτιαγμένοι "κατ' εικόνα του", καταστρέψαμε αυτή την εικόνα.

Όλοι μας έχουμε αμαρτήσει μπροστά στο Θεό. Ο Θεός όμως εξακολουθεί να μας αγαπά, έκανε το πρώτο βήμα και έστειλε τον Γιό του ώστε μέσο αυτού να καταρρεύσει το τείχος, ο φραγμός και εμείς να επιστρέψουμε στο Θεό.

Η Αγία Γραφή είναι σαφής. Έχουμε ειρήνη με το Θεό όταν ο Ιησούς Χριστός, ο Άρχων της ειρήνης, γίνεται Σωτήρας μας.

ΙΙ. Ειρήνη μεταξύ μας

Εφεσ.β:17-19 Και ελθών εκήρυξεν ευαγγέλιον ειρήνης εις εσάς τους μακράν και εις τους πλησίον, διότι δι' αυτού έχομεν αμφότεροι την είσοδον προς τον Πατέρα δι' ενός Πνεύματος. Άρα λοιπόν δεν είσθε πλέον ξένοι και πάροικοι αλλά συμπολίται των αγίων και οικείοι του Θεού,

Ο απόστολος Παύλος μιλώντας στους Ιουδαίους και τους Εθνικούς τους λέει ότι ο Χριστός φέρνει ειρήνη, ενότητα, αδελφοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους, στα έθνη, στις φυλές.

Για χρόνια ολόκληρα ένα τεράστιο ασημένιο αστέρι στόλιζε την κορφή του Ναού της Γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ που ανήκει τόσο στην Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και στη Ρωμαιοκαθολική.

Κάποτε, γύρω στο 1800 μ.Χ. η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποφάσισε να αντικαταστήσει το ασημένιο αστέρι με ένα άλλο δικό της αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν το επέτρεψε.

Την εποχή εκείνη η Παλαιστίνη ήταν κάτω από Τούρκικη κατοχή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε με το μέρος της τη Ρωσία και η Ρωμαιοκαθολική τη Γαλλία. Όταν με αφορμή το αστέρι η Τουρκική διοίκηση πήρε το μέρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία. Η Γαλλία και η Αγγλία συμμάχησαν με την Τουρκία με αποτέλεσμα τον γνωστό πόλεμο το 1853 της Κριμαίας που κράτησε 3 χρόνια. Στο τέλος του πολέμου το περίφημο εκείνο αστέρι αφαιρέθηκε από την κορφή της Εκκλησίας!

Όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα αστέρι. Δεν είναι τραγικό και συνάμα ειρωνικό ότι στην πόλη που γεννήθηκε ο Άρχων της Ειρήνης, υπάρχει ακόμα ένταση και διαμάχες;

Στη γραπτή ιστορία της ανθρωπότητας, μόνο το 8% του χρόνου είναι καταχωρημένο σαν περίοδος ειρήνης.

Τι έχουν να μας προσφέρουν οι αναρίθμητες συνθήκες ειρήνης που υπογράφονται κατά καιρούς σε διάφορα μέρη του κόσμου; Μας παρέχουν κάποια ασφάλεια;

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας. Τα δικαστήρια είναι γεμάτα από ανθρώπους που καταφεύγουν σ' αυτά γιατί δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους και ζητούν κάποιον τρίτο να τους τα βρει. Οι άνθρωποι κριτικάρουμε και κάνουμε το δάσκαλο ο ένας στον άλλο, δυσκολευόμαστε εμείς οι ίδιοι να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά με τους άλλους.

Ο Παύλος λέει στους πιστούς της Εφέσου:  (β:19) Άρα λοιπόν δεν είσθε πλέον ξένοι και πάροικοι αλλά συμπολίται των αγίων και οικείοι του Θεού,

Μ' άλλα λόγια, τους λέει ότι βρισκόμενοι μέσα στην εκκλησία του Χριστού βρίσκονται σε μια όαση ειρήνης. Στην Εκκλησία βέβαια έρχονται άνθρωποι από διάφορες χώρες και φυλές και έθνη, δεν έρχονται όμως οι χώρες, οι φυλές, τα έθνη. Η σχέση του ανθρώπου με την εκκλησία και τον ιδρυτή της είναι προσωπική.

Αν αισθάνεσαι σήμερα ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα σου δημιουργούν φόβο, άγχος, αγωνία, ανυπομονησία, δεν σε αφήνουν να συνυπάρξεις με τους γύρω σου, αν δεν μπορείς ν' αντέξεις την πίεση και το στρες, άδειασε την καρδιά σου και ζήτα απ' τον Άρχοντα της ειρήνης να σε γεμίσει με την παρουσία Του και να σου χαρίσει την ειρήνη Του.

Αρχίνα με το να κάνεις ειρήνη με το Θεό μέσα στην καρδιά σου.

Σου προσφέρει το καλύτερο δώρο - τη σωτηρία.

Σωτηρία από το φόβο, την ενοχή, την απογοήτευση.

ΙΙΙ. Ειρήνη μέσα μας

Εφεσ.α:13,14 εις τον οποίον και σεις ηλπίσατε, ακούσαντες τον λόγον της αληθείας, το ευαγγέλιον της σωτηρίας σας, εις τον οποίον και πιστεύσαντες εσφραγίσθητε με το Πνεύμα το Άγιον της επαγγελίας, όστις είναι ο αρραβών της κληρονομίας ημών, μέχρι της απολυτρώσεως του αποκτηθέντος λαού αυτού, εις έπαινον της δόξης αυτού.

Το βιβλίο του προφήτη Αβακούμ τελειώνει μ' έναν υπέροχο ύμνο δοξολογίας και αισιοδοξίας:

Αββ.γ:17-19 Αν και η συκή δεν θέλει βλαστήσει, μηδέ θέλει είσθαι καρπός εν ταις αμπέλοις· ο κόπος της ελαίας θέλει ματαιωθή, και οι αγροί δεν θέλουσι δώσει τροφήν· το ποίμνιον θέλει εξολοθρευθή από της μάνδρας, και δεν θέλουσιν είσθαι βόες εν τοις σταύλοις· Εγώ όμως θέλω ευφραίνεσθαι εις τον Κύριον, θέλω χαίρει εις τον Θεόν της σωτηρίας μου. Κύριος ο Θεός είναι η δύναμίς μου, και θέλει κάμει τους πόδας μου ως των ελάφων· και θέλει με κάμει να περιπατώ επί τους υψηλούς τόπους μου.

Αν ζούσε σήμερα ο Αβακούμ νομίζω ότι κάπως έτσι θα τελείωνε το βιβλίο του: Αν καταρρεύσει το χρηματιστήριο, αν ο γιατρός μου πει ότι έχω κάποια ανίατη ασθένεια, αν ο κόσμος γύρω μου γκρεμιστεί, εγώ όμως θα χαίρομαι γιατί ο Θεός με σφράγισε με το Άγιο Πνεύμα όπως το είχε υποσχεθεί.

Και αυτό το πνεύμα είναι η εγγύηση για την κληρονομιά μου και τον μελλοντικό λυτρωμό μου".

"Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκίας..."

Όλα τα έργα του Θεού είναι για τη δόξα Του, η σωτηρία όμως του κόσμου είναι για τη δόξα του "εν υψίστοις".

Ο Θεός ευδόκησε να στείλει τον Μεσσία για να φέρει την ειρήνη στη γη. Μπορούμε να έχουμε ειρήνη στην καρδιά μας, με τους γύρω μας, με το Θεό, γιατί ο Χριστός πήρε επάνω του την κακή μας φύση. Η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο είναι η δόξα του στα ουράνια και η ειρήνη του στη γη.

Το μυστικό για την ειρήνη στη γη είναι η ειρήνη μέσα στην ανθρώπινη καρδιά. Και την ειρήνη αυτή τη δίνει μόνο ο Χριστός. Έχεις ειρήνη με τον εαυτό σου; Ειρήνη με τους γύρω σου; Ειρήνη με το Θεό; Αν φλερτάρεις με τη Χριστιανική πίστη, αν παίζεις με το Θεό, δεν είναι δυνατόν να έχεις ειρήνη με το Θεό, ειρήνη με τους άλλους, ειρήνη στην καρδιά σου.

Μια παλιά παροιμία λέει: " Όταν υπάρχει δικαιοσύνη στην καρδιά, υπάρχει ομορφιά του χαρακτήρα. Όταν υπάρχει ομορφιά του χαρακτήρα, υπάρχει τιμή στην οικογένεια. Όταν υπάρχει τιμή στην οικογένεια, υπάρχει τάξη στην κοινωνία. Όταν υπάρχει τάξη στην κοινωνία, υπάρχει ειρήνη στον κόσμο".

Στην αφήγηση της γέννησης του Χριστού στο ευαγγέλιο του Ματθαίου, διαβάζουμε ότι οι μάγοι που έφθασαν από την Ανατολή, πήγαν στο παλάτι του Ηρώδη και ρώτησαν: "Πού είναι ο νεογέννητος βασιλιάς των Ιουδαίων;" Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση στην Καινή Διαθήκη, και αφορά το πρόσωπο του Χριστού.

Αν έπρεπε σήμερα να απαντήσεις στην ερώτηση των μάγων "πού είναι ο νεογέννητος βασιλιάς των Ιουδαίων;" τι θα είχες άραγε να απαντήσεις;