Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Φαρισαίοι των συμφραζόμενων.

 


Τα συμφραζόμενα είναι σημαντικά για την ακριβή κατανόηση των Γραφών. Αλλά πρέπει να αποφύγουμε να είμαστε "φαρισαίοι των συμφραζόμενων".

Άσε με να σου εξηγήσω.


Κατάχρηση των συμφραζόμενων:

Το Κίνημα «Εβραϊκές Ρίζες» αγνοεί τα συμφραζόμενα του Πράξεις 10, υποστηρίζοντας ότι δεν αναφέρονται στα καθαρά και ακάθαρτα. 

Οι ομοφυλόφιλοι ρεβιζιονιστές αγνοούν τα συμφραζόμενα του Πράξεις 10, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύει την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας από τον Θεό.

Οι οικουμενιστές χρησιμοποιούν έξι αποσπάσματα έξω από τα συμφραζόμενα για να αντικρούσουν τις υπόλοιπες Γραφές!

Δεν χρειάζεται πολύ μελέτη για να δούμε ότι αυτές οι ομάδες αγνοούν το πραγματικό πλαίσιο αυτών των αποσπασμάτων προκειμένου να δικαιολογήσουν τα λάθη τους.

Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι το παρατραβούν.

Για παράδειγμα, όταν ο Παύλος λέει: «τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντός με Χριστού», μιλάει για την ικανότητά του να χειρίζεται την ζωή είτε ικανοποιούνται οι φυσικές/οικονομικές του ανάγκες είτε όχι (Φιλιπ.δ:13).

Αυτό το εδάφιο ισχύει για κάθε δυσκολία στην ζωή. Θα ήταν εκτός πλαισίου να ισχυριστούμε ότι «μπορώ να κάνω εγωιστικά, πράγματα που μισεί ο Θεός μέσω του Χριστού», αλλά είναι απολύτως σωστό να το εφαρμόσουμε σε μη οικονομικές καταστάσεις όπου χρειαζόμαστε την δύναμη του Θεού.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι στο Ματθ.ιη:20 που λέει, «Διότι όπου είναι δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το όνομά μου, εκεί είμαι εγώ εν τω μέσω αυτών».

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό ισχύει μόνο για την εκκλησιαστική πειθαρχία, γιατί αυτό είναι το θέμα του προηγούμενου εδαφίου.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η δήλωση επιβεβαιώνει το προηγούμενο τμήμα για την εκκλησιαστική πειθαρχία, αλλά είναι επίσης μια καθολική αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, ο Θεός είναι παρών μαζί με τον λαό Του, καθώς προσευχόμαστε, λατρεύουμε και αναζητούμε το θέλημά Του. 

Ας μελετούμε λοιπόν προσεκτικά τις εντολές και τις υποσχέσεις μέσα στα συμφραζόμενα, αλλά ας μην γινόμαστε φαρισαίοι των συμφραζόμενων.

Τα συμφραζόμενα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ορθή κατανόηση των Γραφών. Αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην το παρατραβάμε.