Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν μια γενιά ναρκισσιστών



Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διαμορφώσει κάθε πτυχή της κουλτούρας μας  με αφάνταστους τρόπους. Έχουν αλλάξει τα πάντα!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλο, έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη γενιά σε ναρκισσιστές. Οι άνθρωποι δεν ανησυχούν πια για τα παγκόσμια θέματα. Η πλειονότητα είναι ικανοποιημένη ξοδεύοντας τον ελεύθερο χρόνο της παίρνοντας παραπλανητικές selfie. Τις επεξεργάζονται μετά, για να κάνουν τον εαυτό τους πιο ελκυστικό, έτσι ώστε να μπορούν να τις δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναλάβει τη ζωή μας. Διαλέγουμε και επιλέγουμε αυτά που θέλουμε να αναρτήσουμε, για να φανούμε ότι δεν είμαστε ασήμαντοι, αλλά αξίζουμε πολλά! Είμαστε εγωκεντρικοί με κάθε δυνατό τρόπο. Οι περισσότεροι έφηβοι δεν φεύγουν καν από τα δωμάτιά τους, βρίσκοντας χαρά απλά βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας στα smartphone τους. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είμαστε πιο συνδεδεμένοι χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μάλλον είμαστε περισσότερο χωρισμένοι, απομονωμένοι.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν με άτομα που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο για ακόλουθους, κοινοποιήσεις, μου αρέσει, αναδημοσιεύσεις και όλα τα σχετικά. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες χαμηλού προφίλ και ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν κρυφές προθέσεις με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το κακό υπερτερεί του καλού σε μεγάλη κλίμακα.



Φωτογραφίζουν τα γλέντια τους, τα φαγητά που τρώνε, τις παρέες τους, τα ρούχα τους, το αμάξι τους, την μηχανή τους, το σπίτι τους, τη διακόσμηση, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, την εκκλησία τους, τις φιλανθρωπίες τους, τα ταξίδια τους, τις σημαντικές γνωριμίες τους….

Είμαστε αυτοί που θα θέλαμε να είμαστε στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι αυτοί που πραγματικά είμαστε. Η απόλυτη εστίαση στον εαυτό μας, έχει οδηγήσει σε αυτοψύχωση. Δεν είναι απλό θέμα οι τόσες φωτογραφίες του εαυτού μας. Είναι προσπάθεια προβολής του εαυτού μας σαν κάποιος που δεν είμαστε, για δημοτικότητα που ποτέ δεν θα έχουμε εκτός αυτών των μέσων. Το να μοιράζεσαι διάφορα πράγματα, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κάτι αξίζεις σε έναν κόσμο που ελέγχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενθουσιάζεσαι όταν βλέπεις ότι κάποιος μοιράζεται ή αναδημοσιεύει μια δημοσίευση που εσύ έκανες; Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός μας συχνά απελευθερώσει μια μικρή ποσότητα ντοπαμίνης που θα μπορούσε να συγκριθεί με μια μικροποσότητα κοκαΐνης. Γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τόση σημασία; Οι άνθρωποι ικετεύουν για ένα «μου αρέσει» και ακόλουθους. Όταν δημοσιεύουν κάτι, αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι η ουσία των γραφομένων, αλλά τα «likes»!!! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι κάτι καλό, αλλά όχι με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή.

Λαχταρούν για αναγνώριση και πρέπει να επιβεβαιώσουν τον εγωισμό τους με όποιο τρόπο μπορούν. Θα μπορούσα να αντιγράψω από το Facebook πάρα πολλές περιπτώσεις αυτών που λέω, αλλά σίγουρα δεν θα το κάνω.

Δημιουργούμε έναν κόσμο παθιασμένων ναρκισσιστών που θα πιστέψουν μόνο ό,τι αυτοί λένε και δεν νοιάζονται για τίποτα παρά μόνο για να αναλάβουν δράση εναντίον αυτών που προκαλούν προβλήματα.

Καλυμμένοι πίσω από μία οθόνη, μπορούν να κάνουν και να λένε ό, τι θέλουν. Αποφεύγουν όμως την προσωπική φυσική επικοινωνία και κουβέντα, γιατί είναι λίγοι για τέτοια πράγματα.