Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Τα προνόμια και οι ευθύνες κάθε χριστιανού

 


Εισαγωγή

Εάν είσαι νέος Χριστιανός, μπορεί να είσαι μπερδεμένος και ίσως λίγο φοβισμένος για αυτό το νέο είδος ζωής που έχεις ξεκινήσει.

Αυτό είναι φυσικό, γιατί είσαι σαν ένα μωρό που μόλις γεννήθηκε στον κόσμο. Ένα μωρό χρειάζεται πολλά χρόνια για να μάθει τα πάντα για τη ζωή, με τις ευθύνες και τις δυσκολίες της.

Και το βήμα που έχεις κάνει για να δεχτείς τον Ιησού Χριστό σαν Σωτήρα και Κύριό σου δεν είναι το τέλος – είναι μια πύλη για μια εντελώς νέα ζωή.

Μην ανησυχείς αν δεν μπορείς να καταλάβεις τα πάντα ταυτόχρονα. Ο Θεός θα είναι μαζί σου για να σε καθοδηγήσει σε κάθε βήμα του νέου δρόμου.

Εκείνοι που είναι «υιοί Θεού διά της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ.γ:26) έχουν πολλά προνόμια και επίσης μερικές ευθύνες.

Πρέπει να διατηρήσουν τις προτεραιότητές τους σωστά.

 

1.     Ένα παιδί του Θεού μεγαλώνει (προνόμιο)

Πρώτον, υπάρχει το προνόμιο της ανάπτυξης. Ένα μωρό δεν γεννιέται για να παραμείνει μωρό – οι γονείς περιμένουν το μωρό να μεγαλώσει.

Ακριβώς έτσι, ο Θεός περιμένει από εσένα «αυξάνεσθε δε εις την χάριν και εις την γνώσιν του Κυρίου ημών και Σωτήρος Ιησού Χριστού» (Β ́ Πέτρ.γ:18)

Ο Θεός είχε έναν συγκεκριμένο σκοπό όταν σε κάλεσε να γίνεις παιδί Του.

Ο σκοπός του Θεού για σένα είναι να γίνεις «σαν τον Χριστό».

Ακριβώς όπως οι γήινοι γονείς αναζητούν την οικογενειακή ομοιότητα σε ένα παιδί, έτσι και ο Θεός, έχοντας φυτέψει τον σπόρο της δικής Του φύσης μέσα σου με την αναγέννηση, θέλει να δει την ομοιότητά Του, την ομοιότητα του Χριστού μέσα σου.

Ο Θεός θέλει να αποβάλεις τον «παλαιό άνθρωπο» (τη ζωή που ελέγχεται από την παλιά αμαρτωλή φύση) και να φορέσεις τον «νέο άνθρωπο» (τη ζωή που ελέγχεται από το Άγιο Πνεύμα και την αγάπη σου για τον Χριστό και για τους άλλους).

Η πνευματική αύξηση σε έναν χριστιανό δεν μετριέται μόνο από το πόσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία, πόσα χρήματα δίνει ή το χρόνο που ξοδεύει στην προσευχή.

Όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά η πραγματική χριστιανική ανάπτυξη μετριέται από το πόσο γίνεσαι σαν τον Ιησού Χριστό.

Δεν μπορείς να γίνεις σαν τον Ιησού Χριστό απλά προσπαθώντας να Τον μιμηθείς. Καθώς δίνεις τη ζωή σου καθημερινά στον Θεό, το Άγιο Πνεύμα, που τώρα ζει μέσα σου, παράγει τη ζωή του Χριστού μέσα σου.

 

2.     Διαβάζει το λόγο του Θεού (Προνόμιο)

Ο Θεός μας έχει δώσει το προνόμιο της μελέτης της Αγίας Γραφής και της προσευχής. Μέσα από αυτά τα δύο πράγματα, το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί και ελέγχει τη ζωή μας.

Φρόντισε να αφιερώνεις χρόνο κάθε μέρα για να μελετάς τη Γραφή. Θα ήταν καλό να κρατήσεις ένα σημειωματάριο στο οποίο να γράφεις σκέψεις ή ερωτήσεις που έρχονται στο μυαλό σου.

«Εν τη καρδία μου εφύλαξα τα λόγιά σου, διά να μη αμαρτάνω εις σε» (Ψαλμ.ριθ:11)

 

3.     Ένα παιδί του Θεού προσεύχεται (προνόμιο)

Μετά, χρειάζεσαι μια συζήτηση με τον ουράνιο Πατέρα σου – αυτή είναι η προσευχή. Καθώς διαβάζεις τη Βίβλο, ο Θεός σου μιλάει. Καθώς προσεύχεσαι, μιλάς εσύ στον Θεό. Προτείνω να αφιερώνεις τον μισό ήσυχο χρόνο σου κάθε πρωί στην ανάγνωση και τη μελέτη της Αγίας Γραφής και τον άλλο μισό στην προσευχή.

Στην προσευχή σου, ζήτησε από τον Θεό να κάνει πραγματικότητα στη ζωή σου αυτό που έχεις διαβάσει στο λόγο Του.

Σχεδίασε την ημέρα σου με τον Κύριο, ζήτησε την καθοδήγησή Του και μοιράσου μαζί Του τα σχέδιά σου και τις ειδικές δυσκολίες ή πειρασμούς που μπορεί να συναντήσεις.

Δόξασε και ευχαρίστησε τον Θεό γι’ αυτό που είναι και για τις ευλογίες Του και προσευχήσου για τις ανάγκες των άλλων.

 

4.     Ένα παιδί του Θεού λατρεύει (προνόμιο)

Έχεις το προνόμιο να ανήκεις στην οικογένεια του Θεού. Η Καινή Διαθήκη μιλάει για τον «οίκο του Θεού» (Εφες.β:19).

Όταν γεννήθηκες από τον Θεό, όχι μόνο απέκτησες έναν νέο ουράνιο Πατέρα, αλλά ήρθες επίσης σε μια νέα σχέση με πολλούς επίγειους αδελφούς και αδελφές – εκείνους που, όπως εσύ, έχουν θέσει την πίστη τους στον Κύριο Ιησού Χριστό.

Θα διαπιστώσεις ότι ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια της χριστιανικής ζωής είναι η κοινωνία με άλλους χριστιανούς. Και θα ανακαλύψεις την ανάγκη να συναντιέσαι τακτικά με άλλους Χριστιανούς. Η απόφασή σου για τον Χριστό πρέπει να οδηγήσει σε κοινωνία μαζί τους.

Το συντομότερο δυνατό, εντάξου σε μια εκκλησία όπου κηρύττεται το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Κάνε ό,τι μπορείς. Βρες κάποιο έργο να κάνεις για τον Θεό στην Εκκλησία. Εκεί θα βρεις την αγάπη και την προστασία της χριστιανικής οικογένειας που χρειάζεσαι.

 

5.     Δίνει μαρτυρία σε άλλους (ευθύνη)

Έχεις την ευθύνη να μοιραστείς με άλλους ό,τι γνωρίζεις για τον Χριστό. Κάθε χριστιανός πρέπει να είναι όχι μόνο ένας δέκτης αλλά και ένας διαμοιραστής. Θα διαπιστώσεις ότι ο Χριστός γίνεται ακόμα πιο πολύτιμος για σένα καθώς μιλάς στους άλλους γι' Αυτόν.

Η ανθρώπινη φυλή μεγαλώνει μόνο καθώς κάθε ζευγάρι γονέων αναπαράγει τη ζωή του στα παιδιά του. Και η χριστιανική εκκλησία μεγαλώνει μόνο καθώς κάθε χριστιανός κερδίζει άλλους στον Χριστό. Ένα καλό σύνθημα είναι: «Ο καθένας μιλάει σε έναν κάθε μέρα».

Μπορείς να δώσεις μαρτυρία για τον Χριστό με τον τρόπο που ζεις, και αυτό είναι σημαντικό. Ψάξε για ευκαιρίες να πεις στους φίλους σου τι σημαίνει ο Χριστός για σένα.

Μπορείς να δώσεις μαρτυρία στους άλλους δίνοντάς τους καλά χριστιανικά έντυπα που τους λένε τον τρόπο να γνωρίσουν τον Χριστό.

 

Συμπέρασμα

Αν είσαι νέος Χριστιανός, μπορεί να νιώθεις αμηχανία και ακόμη και φόβο για τον νέο τρόπο ζωής που έχεις αρχίσει. Αυτό είναι φυσικό επειδή είσαι ένα νεογέννητο βρέφος που μόλις ήρθε στον κόσμο.

Ένα μωρό χρειάζεται αρκετά χρόνια για να μάθει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων και των προκλήσεων της. Και η αποδοχή του Ιησού Χριστού σαν Σωτήρα και Κυρίου σου είναι μόνο η αρχή – είναι η πόρτα για μια εντελώς νέα ζωή.