Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ο Ιησούς εμφανίζεται σε επτά μαθητές



Το κίνητρο είναι μια πολύ ισχυρή αρετή. Όταν μελετάμε τη ζωή των επιτυχημένων ανθρώπων, βλέπουμε ότι μπόρεσαν να ξεπεράσουν την αποτυχία και να πετύχουν λόγω κινήτρων.

Κι εμείς έχουμε ισχυρότατο κίνητρο!

Αισθάνεστε μήπως άχρηστοι σήμερα, ότι έχετε αποτύχει;

Αν ναι, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τέσσερις αλήθειες σχετικά με την αποτυχία από το Ιωάν.κα:1-25 για να σας παρακινήσω να σηκωθείτε και να προχωρήσετε.

 

Λουκ.ια:13 εάν λοιπόν σεις, πονηροί όντες, εξεύρετε να δίδητε καλάς δόσεις εις τα τέκνα σας, πόσω μάλλον ο Πατήρ ο ουράνιος θέλει δώσει Πνεύμα Άγιον εις τους αιτούντας παρ' αυτού;

 

    1.     Η αποτυχία δεν μπορεί να σκοτώσει το προχώρημά σας

Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρεται στη θεότητα του Χριστού. Γι' αυτό, ο Ιωάννης αγωνίζεται να αναπτύξει τόσο πολύ την ανάσταση του Ιησού.

Εκτός από τη μαρτυρία της Μαρίας της Μαγδαληνής (Ιωάν.κ:11-18), έχει καταγράψει 3 διαφορετικές συναντήσεις (Ιωάν.κ:19-22, 24-29) που είχαν οι μαθητές με τον αναστημένο Κύριο.

Ιωάν.κα:1-3 Μετά ταύτα εφανέρωσεν εαυτόν πάλιν ο Ιησούς εις τους μαθητάς επί της θαλάσσης της Τιβεριάδος· εφανέρωσε δε ούτως. Ήσαν ομού Σίμων Πέτρος και Θωμάς ο λεγόμενος Δίδυμος και Ναθαναήλ ο από Κανά της Γαλιλαίας, και οι υιοί του Ζεβεδαίου και άλλοι δύο εκ των μαθητών αυτού. Λέγει προς αυτούς Σίμων Πέτρος· Υπάγω να αλιεύσω. Λέγουσι προς αυτόν· Ερχόμεθα και ημείς μετά σου. Εξήλθον και ανέβησαν εις το πλοίον ευθύς, και κατ' εκείνην την νύκτα δεν επίασαν ουδέν.

Σε αυτή την περικοπή, ο Ιωάννης περιγράφει μια άλλη συνάντηση μετά την ανάσταση.

Ο Πέτρος λέει: «Υπάγω να αλιεύσω». Σαν να λέει «θα επιστρέψω στο ψάρεμα».

Ο Πέτρος ακολούθησε τον Ιησού για 3 χρόνια και όμως Τον αρνήθηκε τρεις φορές. Πίστευε ότι ήταν αποτυχημένος και άχρηστος για τον Κύριο. Αποφάσισε να επιστρέψει στη δουλειά του.

Η συμπεριφορά του Πέτρου δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Ήταν κι αυτός ένας συνηθισμένος άνθρωπος.

Αυτό που μας εκπλήσσει είναι η ανταπόκριση των έξι που ήταν μαζί του. Είπαν: «Ερχόμεθα και ημείς μετά σου».

Ακόμη και στην αποτυχία, ο Πέτρος δεν είχε χάσει το πλεονέκτημά του.

Όπως ο Πέτρος, όλοι μας θέλουμε να επιστρέψουμε στο «ψάρεμα» κάποια στιγμή στη ζωή μας – αποτυχημένος γάμος, απόρριψη από φίλο, οικονομική καταστροφή, εκκλησιαστικά σκάνδαλα….

Όταν συμβαίνει, να θυμάστε ότι ο Θεός που σας κάλεσε είναι πιστός:

Α’ Θεσ.ε:24 Πιστός είναι εκείνος όστις σας καλεί, όστις και θέλει εκτελέσει.

Η αποτυχία δεν μπορεί να σε αποκλείσει στα μάτια Του. Συνέχισε να Τον υπηρετείς ακόμα και όταν αισθάνεσαι ότι όλα έχουν τελειώσει, επειδή η αποτυχία δεν μπορεί να κόψει την άκρη από το νήμα που σου έχει δώσει ο Θεός.

 

    2.     Η αποτυχία δεν μπορεί να αφαιρέσει την παρουσία

Οι μαθητές ήλπιζαν ότι το ψάρεμα θα τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν την απουσία του Ιησού. Αλλά το αντίθετο ήταν αλήθεια.

Ακριβώς τότε, Κάποιος που περπατούσε πλάι στην παραλία τους ρώτησε αν έχουν ψάρια:

Ιωάν.κα:4,5 Αφού δε έγεινεν ήδη πρωΐ, εστάθη ο Ιησούς εις τον αιγιαλόν· δεν εγνώριζον όμως οι μαθηταί ότι είναι ο Ιησούς. Λέγει λοιπόν προς αυτούς ο Ιησούς· Παιδία, μήπως έχετέ τι προσφάγιον; Απεκρίθησαν προς αυτόν· Ουχί.

Ήταν απασχολημένοι με την αποτυχία τους τόσο πολύ που δεν αναγνώρισαν ότι ήταν ο Ιησούς.

Έχετε παρατηρήσει ότι ο Ιησούς εμφανιζόταν στους μαθητές κάθε φορά που έφταναν στον πάτο;

Μερικές φορές μάλιστα τους ανέθεσε ένα συγκεκριμένο έργο:

Ιωάν.κ:17 Λέγει προς αυτήν ο Ιησούς· Μη μου άπτου· διότι δεν ανέβην έτι προς τον Πατέρα μου. Αλλ' ύπαγε προς τους αδελφούς μου και ειπέ προς αυτούς· Αναβαίνω προς τον Πατέρα μου και Πατέρα σας και Θεόν μου και Θεόν σας.

Ιωάν.κ:19 Το εσπέρας λοιπόν της ημέρας εκείνης της πρώτης της εβδομάδος, ενώ αι θύραι ήσαν κεκλεισμέναι, όπου οι μαθηταί ήσαν συνηγμένοι διά τον φόβον των Ιουδαίων, ήλθεν ο Ιησούς και εστάθη εις το μέσον, και λέγει προς αυτούς· Ειρήνη υμίν (Λουκ.κδ:13-33, κδ:36-49).

Κάθε φορά που υπάκουαν, βλέπανε την παρουσία του.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ιησούς τους είπε να ρίξουν το δίχτυ από τη δεξιά πλευρά του σκάφους. Μόνο μετά από αυτό αναγνώρισαν τον Ιησού.

Ιωάν.κα:6 Ο δε είπε προς αυτούς· Ρίψατε το δίκτυον εις τα δεξιά μέρη του πλοίου και θέλετε ευρεί. Έρριψαν λοιπόν και δεν ηδυνήθησαν πλέον να σύρωσιν αυτό από του πλήθους των ιχθύων.

Ένας άνθρωπος είδε ένα όνειρο. Περπατούσε στην παραλία με τον Κύριο. Καθώς περπατούσαν, είδε αναδρομές της ζωής του. Για κάθε αναδρομή, υπήρχε ένα ζευγάρι ή δύο πατημασιές στην άμμο. Τον ενοχλούσε, ωστόσο, να βλέπει ότι υπήρχε μόνο ένα ζευγάρι πατημασιές στην άμμο στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του. Είπε, Κύριε, υποσχέθηκες να μην με αφήσεις αν περπατήσω μαζί σου. Αλλά υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι πατημασιών στην άμμο στις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου. Ο Κύριος είπε: «Τα χρόνια που έχεις δει μόνο ένα ζευγάρι πατημασιών είναι όταν σε κουβαλούσα».

Η αποτυχία δεν μπορεί να αφαιρέσει την παρουσία του Θεού από εμάς, επειδή δεν μας εγκαταλείπει όταν αποτυγχάνουμε:

Δευτ.λα:6 Ανδρίζεσθε και θαρρείτε, μη φοβείσθε μηδέ δειλιάτε από προσώπου αυτών· διότι Κύριος ο Θεός σου, αυτός είναι ο πορευόμενος μετά σού· δεν θέλει σε αφήσει ουδέ θέλει σε εγκαταλείψει.

Εβρ.ιγ:5 Ο τρόπος σας έστω αφιλάργυρος, αρκείσθε εις τα παρόντα, διότι αυτός είπε· Δεν θέλω σε αφήσει ουδέ σε εγκαταλείψει·

Ματθ.κη:20 διδάσκοντες αυτούς να φυλάττωσι πάντα όσα παρήγγειλα εις εσάς· και ιδού, εγώ είμαι μεθ' υμών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος. Αμήν.

Αλλά μερικές φορές χρειάζεται υπακοή για να δούμε καθαρά την παρουσία Του. Άρα, πρέπει να μάθουμε να ακούμε και να υπακούμε.

Ο Θεός σου μιλάει αυτή τη στιγμή. Θα υπακούσεις τη φωνή Του;

 

    3.     Η αποτυχία δεν μπορεί να σκοτώσει την αγάπη του Θεού

Οι μαθητές έσπευσαν στην ακτή τη στιγμή που αναγνώρισαν τον Ιησού:

Ιωάν.κα:7,8 Λέγει λοιπόν προς τον Πέτρον ο μαθητής εκείνος, τον οποίον ηγάπα ο Ιησούς· Ο Κύριος είναι. Ο δε Σίμων Πέτρος, ακούσας ότι είναι ο Κύριος, εζώσθη το επένδυμα· διότι ήτο γυμνός· και έρριψεν εαυτόν εις την θάλασσαν. Οι δε άλλοι μαθηταί ήλθον με το πλοιάριον· διότι δεν ήσαν μακράν από της γης, αλλ' έως διακοσίας πήχας· σύροντες το δίκτυον των ιχθύων.

Είναι δύσκολο να πούμε τί πέρασε από το μυαλό τους εκείνη τη στιγμή. Θα μπορούσαν κάλλιστα να φοβούνται μια επίπληξη από τον Κύριο, ή ένα ξέσπασμα απογοήτευσης.

Αλλά ο Ιησούς ήξερε ότι οι άντρες ήταν απογοητευμένοι, κουρασμένοι και πεινασμένοι.

Έδειξε το βάθος και τη διάρκεια της αδιάλειπτης αγάπης του για άλλη μια φορά σερβίροντάς τους πρωινό στην παραλία

Ιωάν.κα:9-12 Καθώς λοιπόν απέβησαν εις την γην, βλέπουσιν ανθρακιάν κειμένην και οψάριον επικείμενον και άρτον. Λέγει προς αυτούς ο Ιησούς· Φέρετε από των οψαρίων, τα οποία επιάσατε τώρα. Ανέβη Σίμων Πέτρος και έσυρε το δίκτυον επί της γης, γέμον ιχθύων μεγάλων εκατόν πεντήκοντα τριών· και ενώ ήσαν τόσοι, δεν εσχίσθη το δίκτυον. Λέγει προς αυτούς ο Ιησούς· Έλθετε, γευματίσατε. Ουδείς όμως των μαθητών ετόλμα να εξετάση αυτόν, Συ τις είσαι, εξεύροντες ότι είναι ο Κύριος.

Η αποτυχία δεν μπορούσε να μπει ανάμεσα στον Ιησού και τους μαθητές Του.

Μια περιοχή της Σρι Λάνκα, είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες λόγω ενός συγκεκριμένου φυσικού υπόγειου πηγαδιού.

Αυτό το πηγάδι είναι τόσο βαθύ που οι ντόπιοι το αποκαλούν «απύθμενο πηγάδι».

Προφανώς, το πηγάδι συνδέεται με πολλές υπόγειες πηγές νερού, δεν στερεύει ακόμη και στις εποχές σοβαρής ξηρασίας.

Η αποτυχία δεν μπορεί να κάνει τον Θεό να μας αγαπά λιγότερο, επειδή η αγάπη Του είναι σαν ένα απύθμενο πηγάδι. Δεν τελειώνει. Τίποτα από όσα κάνουμε δεν μπορεί να το κάνει να στεγνώσει.

Γνωρίζει τους αγώνες μας. Χρειάζεται να το θυμόμαστε αυτό συνεχώς. Αυτό θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε σε περιόδους αποτυχίας.

Εβρ.δ:15 Διότι δεν έχομεν αρχιερέα μη δυνάμενον να συμπαθήση εις τας ασθενείας ημών, αλλά πειρασθέντα κατά πάντα καθ' ομοιότητα ημών χωρίς αμαρτίας.

 

    4.     Η αποτυχία δεν μπορεί να αναιρέσει την κλήση σου

Στα ανθρώπινα μάτια, ο Πέτρος δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση του. Ήταν αναξιόπιστος. Άπιστος. Αναποτελεσματικός. Δεν αξίζει τον κόπο. Αποκλείστηκε από την ηγεσία. Ίσως ο ίδιος ο Πέτρος να ένιωθε έτσι.

Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος που ο Θεός σκέφτεται για εμάς. Για τους ανθρώπους, η αποτυχία είναι το τέλος. Για τον Θεό, είναι μόνο η αρχή επειδή είναι ο Κύριος της αποκατάστασης!

Το λεξικό ορίζει την αποκατάσταση σαν πλήρη επανόρθωση, επισκευή ή ανακαίνιση, (κτίριο, έργο τέχνης κ.λπ.), ώστε να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Στα μάτια μας, ο Πέτρος δεν άξιζε τίποτα άλλο παρά να ταπεινωθεί δημόσια.

Ωστόσο, αφού πήραν πρωινό, ο Ιησούς αποκατέστησε τον Πέτρο δημόσια.

Ιωάν.κα:15-19 Αφού λοιπόν εγευμάτισαν, λέγει προς τον Σίμωνα Πέτρον ο Ιησούς· Σίμων Ιωνά, αγαπάς με περισσότερον τούτων; Λέγει προς αυτόν· Ναι, Κύριε, συ εξεύρεις ότι σε αγαπώ. Λέγει προς αυτόν· Βόσκε τα αρνία μου. Λέγει προς αυτόν πάλιν δευτέραν φοράν· Σίμων Ιωνά, αγαπάς με; Λέγει προς αυτόν· Ναι, Κύριε, συ εξεύρεις ότι σε αγαπώ. Λέγει προς αυτόν· Ποίμαινε τα πρόβατά μου. Λέγει προς αυτόν την τρίτην φοράν· Σίμων Ιωνά, αγαπάς με; Ελυπήθη ο Πέτρος ότι είπε προς αυτόν την τρίτην φοράν· Αγαπάς με; και είπε προς αυτόν· Κύριε, συ εξεύρεις τα πάντα, συ γνωρίζεις ότι σε αγαπώ. Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς· Βόσκε τα πρόβατά μου. Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, ότε ήσο νεώτερος, εζώννυες σεαυτόν και περιεπάτεις όπου ήθελες· αφού όμως γηράσης, θέλεις εκτείνει τας χείρας σου, και άλλος θέλει σε ζώσει, και θέλει σε φέρει όπου δεν θέλεις. Είπε δε τούτο δεικνύων με ποίον θάνατον μέλλει να δοξάση τον Θεόν. Και τούτο ειπών λέγει προς αυτόν· Ακολούθει μοι.

Η αποτυχία δεν μπορεί να σκοτώσει την κλήση μας. Αλλά μπορεί να μας εμποδίσει να ανταποκριθούμε με το πλήρες δυναμικό μας.

Όταν συμβαίνει αυτό, χρειαζόμαστε κάποιον να μας αποκαταστήσει.

Η αποκατάσταση είναι σοβαρή υπόθεση.

Ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ικανοί να αποκαταστήσουν κατεστραμμένα αντικείμενα, μόνο ο Θεός είναι ικανός να αποκαταστήσει ένα κατεστραμμένο άνθρωπο:

Ψαλμ.κγ:3 Ηνώρθωσε την ψυχήν μου· με ώδήγησε διά τρίβων δικαιοσύνης ένεκεν του ονόματος αυτού.

Ο Θεός εξακολουθεί να ασχολείται με την αποκατάσταση. Θέλει να ανορθώσει την ψυχή σου αυτή τη στιγμή. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να Τον αφήσεις.

 

Συμπέρασμα

Κανείς δεν θέλει να αποτύχει. Αλλά η αποτυχίες είναι πάντα μέρος της ζωής. Στο σημερινό μου κήρυγμα, μοιράστηκα τέσσερις αλήθειες σχετικά με την αποτυχία απλά και μόνο για να σας παρακινήσω να συνεχίσετε να προσπαθείτε ακόμη και μπροστά στην απόλυτη αποτυχία.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να συνοψίσω αυτά τα τέσσερα σημεία σε μία δήλωση.

Δηλαδή, κάθε φορά που αποτυγχάνουμε: Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αποτυχία δεν είναι θανατηφόρα, επειδή η Αγία Γραφή δείχνει ότι οι αποτυχίες μας δεν μπορούν ποτέ να μπουν ανάμεσα σε εμάς και τον Θεό μας. Μην τα παρατάτε λοιπόν!