Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Αυτοπειθαρχία

 

Όλοι θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να αναπτύξουν αυτοπειθαρχία.   Το πρόβλημα είναι, ότι στις προσπάθειές τους να το πετύχουν, οι περισσότεροι ξεκινούν και στη συνέχεια απλά τα παρατάνε.

Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε κάποιες γραφές αυτοπειθαρχίας και να δούμε ότι ο Θεός μας έχει ενδυναμώσει σε αυτόν τον τομέα.

Συνήθως συνδέουμε την αυτοπειθαρχία με αθλητές, διασημότητες, επιχειρηματίες και τα παρόμοια. Αυτό οφείλεται στο ότι αυτοί οι άνθρωποι κατορθώνουν ένα επίπεδο επιτυχίας που συνήθως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς σκληρή αυτοπειθαρχία.

Αλλά πώς αναπτύσσουμε την αυτοπειθαρχία σαν φυσιολογικοί καθημερινοί άνθρωποι που δεν ταιριάζουν σε αυτές τις κατηγορίες;

Σαν Χριστιανοί, δεν έχουμε την πολυτέλεια να φερθούμε όπως οι άπιστοι όταν πρόκειται για έλλειψη αυτοπειθαρχίας. Δεν μπορούμε να πούμε απλά «εγώ έτσι είμαι», και να προχωρήσουμε. Εξαιτίας αυτών που λέει η Αγία Γραφή για την αυτοπειθαρχία, δεν έχουμε δικαιολογίες. 

Η ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ

Β΄ Τιμ.α:7 διότι δεν έδωκεν εις ημάς ο Θεός πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως και αγάπης και σωφρονισμού.

Όταν δίνουμε την ζωή μας στον Θεό, το Άγιο Πνεύμα έρχεται να κατοικήσει μέσα μας και παίρνουμε δύναμη και βοήθεια από ψηλά για να κάνουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά.  Αυτό περιλαμβάνει και την αυτοπειθαρχία.

Στην προς Γαλάτες μας δίνεται ένας κατάλογος του καρπού του Πνεύματος που πρέπει να φανερώνουμε σαν Χριστιανοί, καθώς αυξανόμαστε στην σχέση μας με τον Θεό, συμπεριλαμβανομένου του αυτοελέγχου:

Γαλ.ε:22,23 Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια·

Όπως βλέπετε, είναι το Πνεύμα του Θεού που κατοικεί μέσα μας, που μας ικανώνει να ασκούμε αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αγία Γραφή λέει:

Λουκ.α:37 διότι ουδέν πράγμα θέλει είσθαι αδύνατον παρά τω Θεώ.

Η ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αν και έχουμε το Άγιο Πνεύμα μέσα μας για να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε αυτοπειθαρχία, εξακολουθεί να είναι μια διαδικασία μάθησης. 

Ο Παύλος το είπε καλύτερα στην προς Φιλιππησίους:

Φιλ.δ:12,13 Εξεύρω να ταπεινόνωμαι, εξεύρω και να περισσεύωμαι· εν παντί τόπω και κατά πάντα είμαι δεδιδαγμένος και να χορτάζωμαι και να πεινώ, και να περισσεύωμαι και να υστερώμαι· τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντός με Χριστού.

 

Η πειθαρχία είναι χαρακτηριστικό ζητούμενο του στρατιώτη.

Β’ Τιμ.β:3 «Συ λοιπόν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού».

Είναι η ικανότητα να ελέγχεις:  τον εαυτό σου, τις πράξεις σου, την ζωή σου, τον χρόνο σου, τα συναισθήματα σου, τις σκέψεις σου, σύμφωνα με τις αρχές του λόγου του Θεού.

Χωρίς ν’ αφήνεις τα συναισθήματα, τις σαρκικές επιθυμίες και τις πιέσεις του κόσμου να σε αποπροσανατολίζουν.

Πρέπει να κάνω το θέλημα του Θεού, ό,τι κι αν κοστίσει.

Εβρ.ι:7 «τότε είπον· Ιδού, έρχομαι, εν τω τόμω του βιβλίου είναι γεγραμμένον περί εμού, διά να κάμω, ω Θεέ, το θέλημά σου».

Να μην αφήνω πράγματα που πρέπει να γίνουν να περνάνε, έτσι…

Αν πρέπει να προσευχηθώ, να προσευχηθώ, άσχετα με το τι κάνουν οι άλλοι.

Δεν μπορώ να ζητάω συνέχεια συγνώμη.

Πολλοί έχουν καλούς στόχους, αλλά ποτέ δεν τους έφτασαν, γιατί δεν αποφάσισαν να πληρώσουν το τίμημα. Δεν μπορούν να πειθαρχήσουν τους εαυτούς τους.

Εφες.ε:16 «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, διότι αι ημέραι είναι πονηραί».

Έχουμε την εξουσία και την δύναμη του Θεού μέσα μας ώστε να πειθαρχούμε τους εαυτούς μας, αλλά πώς αξιοποιούμε αυτή την εξουσία και την δύναμη;  Πώς αναπτύσσουμε αυτή τη χριστιανική αυτοπειθαρχία και πως την εφαρμόζουμε στην ζωή μας; 

Ανεξάρτητα από τους τομείς της ζωής σου που σχεδιάζεις να εργαστείς, πρέπει να υπάρχει ένας στόχος. Εδώ είναι ένα άλλο απόσπασμα γραμμένο από τον απόστολο Παύλο που τα λέει όλα αυτά καλά:

Φιλ.γ:12-14 Ουχί ότι έλαβον ήδη το βραβείον ή έγεινα ήδη τέλειος, τρέχω όμως κατόπιν, ίσως λάβω αυτό, διά το οποίον και ελήφθην υπό του Ιησού Χριστού. Αδελφοί, εγώ δεν στοχάζομαι εμαυτόν ότι έλαβον αυτό· αλλ' εν πράττω· τα μεν οπίσω λησμονών, εις δε τα έμπροσθεν επεκτεινόμενος, τρέχω προς τον σκοπόν διά το βραβείον της άνω κλήσεως του Θεού εν Χριστώ Ιησού.

Εκτός από το ότι είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτοπειθαρχίας στην Βίβλο, αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτό το απόσπασμα είναι το γεγονός ότι ο Παύλος έγραψε αυτό το γράμμα στην εκκλησία των Φιλιππησίων σε ένα σημείο της ζωής του, που είχε ήδη μια τόσο πετυχημένη διακονία. 

Είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο κηρύττοντας το ευαγγέλιο, ίδρυσε αρκετές εκκλησίες, κέρδισε χιλιάδες ψυχές στον Χριστό, δίδαξε και ανέπτυξε πολλούς πνευματικούς ηγέτες, και μάλιστα διώχτηκε για το έργο του Θεού.

Ωστόσο, ο σκοπός του εκείνο τον καιρό, ήταν να κάνει ακόμα περισσότερα για τον Θεό.

Στην πραγματικότητα έγραψε την επιστολή προς Φιλιππησίους από το κελί της φυλακής!  Αλλά, δεν τα παράτησε! Ήταν αυτοπειθαρχημένος από την δύναμη του Αγίου Πνεύματος να συνεχίσει την διακονία του ακόμα και αλυσοδεμένος! 

Ήξερε ότι ο Θεός τον είχε καλέσει για ένα συγκεκριμένο έργο, και ο στόχος του ήταν να συνεχίσει το έργο αυτό μέχρι την ημέρα του θανάτου του, άσχετα με τις δυσκολίες που θα ερχόταν στον δρόμο του.

Όπως ο Παύλος, έτσι κι εμείς καλούμαστε να πιέσουμε τους στόχους μας στο πνευματικό μας ταξίδι, και σε άλλες πτυχές της ζωής μας. Σε κάθε επιδίωξη αυτοπειθαρχίας, πρέπει να έχουμε έναν σαφή στόχο που μας οδηγεί σε περιόδους αγώνα και αντίστασης. 

Δεν έχει σημασία αν ο στόχος σου είναι να δουλέψεις πάνω στην διατροφή σου για να χάσεις βάρος, να πας ξανά στο σχολείο για να πάρεις το απολυτήριό σου, να μάθεις κολύμπι, να ανοίξεις ένα αποταμιευτικό λογαριασμό, να σταματήσεις το κάπνισμα, να διαχειριστείς τον θυμό σου ή να διαβάσεις ολόκληρη την Βίβλο σε ένα χρόνο.

Σαν Χριστιανοί, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την δύναμη του Αγίου Πνεύματος μέσα μας για να πετύχουμε τον στόχο μας. 

Και όταν αφιερώσουμε τους στόχους μας στον Θεό, αυτό όχι μόνο παρέχει περισσότερα κίνητρα, αλλά μας βοηθά να είμαστε συγκεντρωμένοι.

Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό ότι «η αναβλητικότητα είναι ο κλέφτης του χρόνου», γιατί ο χρόνος είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε ποτέ να πάρουμε πίσω μόλις φύγει. 

Ας δούμε μερικές γραφές σχετικά με αυτό το θέμα:

Παρ.ιδ:23 Εν παντί κόπω υπάρχει κέρδος· η δε φλυαρία των χειλέων φέρει μόνον εις ένδειαν.

Παρ.κζ:1 Μη καυχάσαι εις την αύριον ημέραν· διότι δεν εξεύρεις τι θέλει γεννήσει η ημέρα.

Ιωάν.θ:4 Εγώ πρέπει να εργάζωμαι τα έργα του πέμψαντός με, εωσού είναι ημέρα· έρχεται νυξ ότε ουδείς δύναται να εργάζηται.

Λουκ.ιβ:35 Ας ήναι αι οσφύες σας περιεζωσμέναι και οι λύχνοι καιόμενοι·

Εφεσ.ε:15,16 Προσέχετε λοιπόν πως να περιπατήτε ακριβώς, μη ως άσοφοι, αλλ' ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, διότι αι ημέραι είναι πονηραί.

Ο χρόνος είναι δώρο Θεού, αλλά χρειάζεται σοφία και σεβασμό γιατί τρέχει!!!

Δεν έχω χρόνο! Πάντα υπάρχει χρόνος για περισσότερα πράγματα.

Μην αναβάλεις, βάλε προτεραιότητες, αποφάσισε τι θα κρατήσεις και τι θα απορρίψεις.

Ψαλμ.90:12 «Δίδαξον ημάς να μετρώμεν ούτω τας ημέρας ημών, ώστε να προσκολλώμεν τας καρδίας ημών εις την σοφίαν».

Αν δεν προγραμματίσεις τον χρόνο σου, θα το κάνει ο διάβολος.

Εφες.δ:1,2 «Σας παρακαλώ λοιπόν εγώ ο δέσμιος εν Κυρίω να περιπατήσητε αξίως της προσκλήσεως, καθ' ην προσεκλήθητε, μετά πάσης ταπεινοφροσύνης και πραότητος, μετά μακροθυμίας, υποφέροντες αλλήλους εν αγάπη».

Η επιτυχία δεν ήρθε ποτέ, απλά μιλώντας γι' αυτήν.  Όλοι έχουμε σχέδια, στόχους και όνειρα για τον εαυτό μας. Αλλά αυτό που διακρίνει εκείνους που είναι πραγματικά επιτυχημένοι από εκείνους που δεν είναι, είναι η ικανότητά τους να κάνουν αυτά τα σχέδια, τους στόχους και τα όνειρα πράξη.

Όταν πρόκειται για πνευματικούς στόχους, αυτό είναι ακόμα πιο αληθινό.  Είναι εκείνες οι στιγμές που δεν θέλεις να πας στην εκκλησία, δεν θέλεις να αφιερωθείς, δεν θέλεις να συγχωρήσεις, δεν θέλεις να προσευχηθείς, που πρέπει να είμαστε πιο επιμελείς. 

Όταν αγωνιζόμαστε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μας δίδεται πνευματική αντοχή – αυτοπειθαρχία.  Και όσο δεν καθυστερούμε και συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά για να κάνουμε το έργο που ο Θεός μας κάλεσε να κάνουμε, τα οφέλη είναι ατελείωτα!

Ο Θεός έχει κάτι για τον καθένα, αλλά είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε. Να καταλάβουμε ότι πλέον όλες μας οι ενέργειες πρέπει να διοικούνται από το Πνεύμα του Θεού.

Η αυτοπειθαρχία απαιτεί δουλειά. Σκληρή δουλειά. Αυτό που όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε κάποια στιγμή.

Ο Θεός δεν μας έκανε λουφαδόρους. Μας έδωσε το Άγιο Πνεύμα για να μας βοηθήσει να κάνουμε τη δουλειά έτσι ώστε να μην φαίνεται τόσο δύσκολη. Θα αντιμετωπίσουμε τις ίδιες δυσκολίες με τους μη Χριστιανούς, αλλά θα τις ξεπεράσουμε διαφορετικά εξαιτίας του Θεού.

Α΄Κορ.θ:24-27 Δεν εξεύρετε ότι οι τρέχοντες εν τω σταδίω πάντες μεν τρέχουσιν, εις όμως λαμβάνει το βραβείον; ούτω τρέχετε, ώστε να λάβητε αυτό. Πας δε ο αγωνιζόμενος εις πάντα εγκρατεύεται, εκείνοι μεν διά να λάβωσι φθαρτόν στέφανον, ημείς δε άφθαρτον. Εγώ λοιπόν ούτω τρέχω, ουχί ως αβεβαίως, ούτω πυγμαχώ, ουχί ως κτυπών τον αέρα, αλλά δαμάζω το σώμα μου και δουλαγωγώ, μήπως εις άλλους κηρύξας εγώ γείνω αδόκιμος.

Ένας αυτοπειθαρχημένος Χριστιανός:

·      δεν αγωνίζεται απλά για ν’ αγωνιστεί,  το κάνει για να ανταγωνιστεί και να κερδίσει τον στόχο ή το βραβείο.

·      Προπονείται αυστηρά. Είναι σκληρός με τον εαυτό του

·      Τελικά πάντα εργάζεται για τον Θεό, ό,τι κάνει γίνεται για την δόξα Του.

·      Δαμάζει το σώμα του σε υποταγή, δεν ενδίδει εύκολα στους πειρασμούς, δεν τα παρατάει όταν τα πράγματα δυσκολεύουν

Στην προσπάθειά σου να γίνεις πιο πειθαρχημένος, είναι σημαντικό να προσδιορίσεις οτιδήποτε μπορεί να είναι εμπόδιο στον στόχο σου.

Εβρ.ιβ:1 Λοιπόν και ημείς, περικυκλωμένοι όντες υπό τοσούτου νέφους μαρτύρων, ας απορρίψωμεν παν βάρος και την ευκόλως εμπεριπλέκουσαν ημάς αμαρτίαν, και ας τρέχωμεν μεθ' υπομονής τον προκείμενον εις ημάς αγώνα,

Μόλις προσδιορίσεις τους περισπασμούς σου, ξεκίνησε εξαλείφοντας ή αποφεύγοντας τουλάχιστον αυτούς που μπορείς.

Εάν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος, ίσως χρειαστεί να πας στην κουζίνα και να πετάξεις διάφορες λιχουδιές. Αν αποσπάται η προσοχή σου από την τηλεόραση, ίσως χρειαστεί να την αποσυνδέσεις για λίγο.  

Εάν κάποιοι άνθρωποι ή μέρη είναι ένας αντιπερισπασμός - απόφυγέ τους!  Ίσως χρειαστεί να αποκλείσεις προσωρινά αυτόν τον φίλο που σου στέλνει συνεχώς μηνύματα όλη την ημέρα.  Ή σταμάτα να κάνεις παρέα με τον αρνητικό ξάδερφό σου.

Καθαριότητα, επισκευές, φυλλάδια, κήρυγμα, διδασκαλία, ευαγγελισμός, άλλες εργασίες…

Με όλη μας την καρδιά, με όλη μας την δύναμη, ως εις τον Κύριον, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας.

Ιερεμ.μη:10 «Επικατάρατος ο ποιών το έργον του Κυρίου αμελώς…»

Ρωμ.ιβ:11 «εις την σπουδήν άοκνοι, κατά το πνεύμα ζέοντες, τον Κύριον δουλεύοντες…»

Μαλαχ.α:6 & 14 «Ο υιός τιμά τον πατέρα και ο δούλος τον κύριον αυτού· αν λοιπόν εγώ ήμαι πατήρ, που είναι η τιμή μου; και αν κύριος εγώ, που ο φόβος μου; λέγει ο Κύριος των δυνάμεων προς εσάς, ιερείς, οίτινες καταφρονείτε το όνομά μου, και λέγετε, Εις τι κατεφρονήσαμεν το όνομά σου;……….. Όθεν επικατάρατος ο απατεών, όστις έχει εν τω ποιμνίω αυτού άρσεν και κάμνει ευχήν και θυσιάζει εις τον Κύριον πράγμα διεφθαρμένον· διότι εγώ είμαι βασιλεύς μέγας, λέγει ο Κύριος των δυνάμεων, και το όνομά μου είναι τρομερόν εν τοις έθνεσι».

Ζαχ.η:2 «Ούτω λέγει ο Κύριος των δυνάμεων· είμαι ζηλότυπος διά την Σιών εν ζηλοτυπία μεγάλη και είμαι ζηλότυπος δι' αυτήν εν οργή μεγάλη».

Η τεμπελιά δεν αρέσει στον Θεό. Έβαλε τον Αδάμ να εργάζεται τον κήπο (Γέν.β:15).

Πρέπει λοιπόν να γίνουμε:

·        Υπεύθυνα άτομα (εύγε δούλε…)

·        Καλά μαθητευόμενοι (σπούδασον να….)

·        Αυξανόμενοι (καταντήσουμε στο μέτρο της ηλικίας….)

Λουκ.ιδ:28-32 «Διότι τις εξ υμών, θέλων να οικοδομήση πύργον, δεν κάθηται πρώτον και λογαριάζει την δαπάνην….».

Δεν Τον ενδιέφερε μια χαμηλού κόστους μαθητεία. Έπρεπε να λογαριάσουν το κόστος και να Τον ακολουθήσουν κανονικά.

Ο Ιησούς δεν είναι το παυσίπονο για κάθε πνευματικό ή συναισθηματικό πονοκέφαλο, αυτό είναι αναιμικό ευαγγέλιο.

Ο διάβολος κάνει εκπτώσεις για να κερδίσει τακτικούς πελάτες.

Η ερώτηση δεν είναι αν θέλουν να ακούσουν, αλλά αν χρειάζονται το ευαγγέλιο!

Πως μπορώ να αναπτύξω αυτοπειθαρχία;

Άρχισε με τα μικρά πράγματα. Άρχισε με το δωμάτιό σου. Καθάρισέ το.

Μετά, διατήρησέ το καθαρό.

Όταν μερικά πράγματα δεν είναι στη θέση τους, άσκησε τον εαυτό σου να τα τοποθετείς στην θέση τους. Έπειτα κάνε το ίδιο πράγμα για όλο το σπίτι.

Να είσαι συνεπής στην ώρα σου. Αν πρέπει να είσαι κάπου σε μια ορισμένη ώρα, φρόντισε να είσαι εκεί, ακριβώς την ώρα εκείνη. Καλλιέργησε την ικανότητα να επιβάλλεσαι στις επιθυμίες σου, στις δραστηριότητές σου και στις αξιώσεις σου, έτσι που να φτάσεις στην ώρα σου.

Κάνε πρώτα τις πιο δύσκολες δουλειές. Κάνοντάς το αυτό, δεν θα σου είναι δύσκολο να τελειώσεις τις ευκολότερες όταν θα είσαι ήδη κουρασμένος.

Οργάνωσε την ζωή σου. Κατάρτισε ένα χρονοδιάγραμμα για τις δουλειές σου και μην παρασύρεσαι από τις περιστάσεις. Χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο και κάνε μια καθημερινή λίστα με τις δουλειές που πρέπει να τελειώσεις.

Να δέχεσαι διορθώσεις. Βοηθούν στο να ασκείς περισσότερη αυτοπειθαρχία, γιατί σου δείχνουν τα πράγματα που πρέπει ν’ αποφεύγεις. Μην αποφεύγεις την κριτική, αλλά να την δέχεσαι σαν ένα μέσο βελτίωσής σου.

Να ασκείς αυταπάρνηση. Μάθε να λες όχι στις παρορμήσεις σου. Κάπου κάπου ν’ αρνείσαι στον εαυτό σου την απόλαυση πραγμάτων που δεν είναι αυτά καθαυτά κακά, μόνο και μόνο για να γυμναστείς στην αυτοπειθαρχία.

Μάθε να κάνεις αυτό που ξέρεις πως είναι σωστό έστω κι αν δεν σ’ ευχαριστεί να το κάνεις. Η άσκηση αυτοπειθαρχίας στο φυσικό τομέα θα μας βοηθήσει να πειθαρχούμε και στα πνευματικά.

Να δέχεσαι τις υπευθυνότητες. Όταν σου δοθεί ευκαιρία να κάνεις κάτι, που πρέπει να γίνει, κάνε το εθελοντικά, αν έχεις το ταλέντο γι’ αυτή τη δουλειά. Το να δέχεσαι υπευθυνότητες σε βοηθά να ασκείς τον εαυτό σου στην αυτοπειθαρχία.