Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Ο "χριστιανισμός" στο περιθώριο


" Γεύση από Λονδίνο
                             (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2008)
 Ο χριστιανισμός στο περιθώριο

Της ΑΛΙΝΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ έχει σημάνει για την Αγγλικανική Εκκλησία. Σαν να μην έφτανε η αδιαφορία που επιδεικνύει για τα θεία μεγάλο ποσοστό των Βρετανών και το σχίσμα που απειλεί τα ανώτερα κλιμάκιά της (λόγω των διαφωνιών σε σχέση με την αντιμετώπιση του ζητήματος της ομοφυλοφιλίας), πρόσφατες στατιστικές προβλέπουν ότι μέσα σε μια γενιά οι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν τακτικά σε τζαμιά στη Βρετανία θα είναι περισσότεροι από τους χριστιανούς που πηγαίνουν στις εκκλησίες, απειλώντας την ίδια τη βιωσιμότητά της. 

Η ΕΡΕΥΝΑ που δημοσιοποιήθηκε σε χριστιανικό περιοδικό προβλέπει ότι εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, μέχρι το 2050 οι χριστιανοί θα αποτελούν μειονότητα στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, οι χριστιανοί που πηγαίνουν τουλάχιστον μια φορά το μήνα στην εκκλησία, από τέσσερα εκατομμύρια που είναι σήμερα, θα έχουν μειωθεί σε 900.000. Αντίθετα, οι μουσουλμάνοι θα έχουν υπερδιπλασιαστεί· από ένα εκατομμύριο που είναι σήμερα σε 2.660.000 το 2050. Ακόμα και οι ινδουιστές θα φτάσουν πολύ κοντά στον αριθμό των χριστιανών - από 400.000 θα έχουν αυξηθεί σε 855.000.


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ είναι και τα ποσοστά αθεΐας. Παρ' όλο που τέτοιου είδους ζητήματα είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθούν σε στατιστικές, δημοσκόπηση που έγινε πριν από τρία χρόνια έδειχνε ότι μόλις το 40% των Βρετανών πιστεύει στον Θεό, ενώ το 35% αρνείται την ύπαρξή του. Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες τα βιβλία που επιτίθενται στη θρησκεία (και τα οποία, σύμφωνα με τους επικριτές τους, προωθούν την αθεΐα ως μία μορφή θρησκείας) φιγουράρουν στις λίστες με τα μπεστ σέλερ.


ΣΕ ΟΛΕΣ αυτές τις απειλές, η Αγγλικανική Εκκλησία έχει αντιδράσει σπασμωδικά. Ο νηφάλιος και διαλλακτικός αρχιεπίσκοπος Ρόουαν Ουίλιαμς, σε, διαβόητη πλέον, ομιλία του είχε φανεί ανοιχτός μέχρι και στην εφαρμογή πτυχών της σαρία στη Βρετανία («Ε» 08/02/2008), ενώ προωθεί τον διάλογο ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Κατά πολλούς σχολιαστές αυτή η ομιλία, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αποδυνάμωσε σημαντικά τη θέση του.


ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ παραδοσιακά τμήματα της Εκκλησίας, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει απαιτούν μια αντεπίθεση. Τρεις επίσκοποι έχουν προτείνει η Εκκλησία να εργαστεί ανοιχτά με σκοπό τον προσηλυτισμό μουσουλμάνων στο χριστιανισμό.


ΕΝΑΣ από αυτούς, ο Πακιστανός Μάικλ Ναζίρ-Αλί, με άρθρο του αυτή την εβδομάδα, απέδωσε την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην περιθωριοποίηση του χριστιανισμού. Ηταν ο ίδιος επίσκοπος (του Ρότσεστερ) που είχε προ μηνών προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, όταν είχε κάνει λόγο για τη δημιουργία στη Βρετανία μουσουλμανικών γκέτο, όπου οι χριστιανοί δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν. Στο νέο του ξέσπασμα, επιτίθεται για άλλη μια φορά στη βρετανική πολυπολιτισμικότητα, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη δημιουργία διαχωριστικών γραμμών και την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες, εφόσον δεν προωθεί την ενσωμάτωση. Και συνεχίζει λέγοντας στην ουσία ότι όλα ήταν καλά μέχρι την παρακμή που ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του '60 όταν «μαρξιστές φοιτητές προώθησαν μια σεξουαλική και κοινωνική επανάσταση», στην οποία οι εκκλησιαστικοί ηγέτες δεν αντιστάθηκαν. Αποτέλεσμα; Η τωρινή κυριαρχία μιας κουλτούρας ηδονισμού, η οποία έχει δημιουργήσει «ηθικό κενό», το οποίο, με τη σειρά του, αναπληρώνει το ακραίο Ισλάμ, σύμφωνα με τον επίσκοπο του Ρότσεστερ. Προσθέτει τέλος ότι οι σημαντικότερες αξίες στις οποίες βασίζεται η βρετανική κοινωνία, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα και η ελευθερία πηγάζουν από τον χριστιανισμό, αλλά ο διαχωρισμός τους από αυτόν δεν εγγυάται ότι θα μακροημερεύσουν.."


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
  Ολα αυτά σημαίνουν ότι πολύ σύντομα οι "χριστιανοί" υπήκοοι (οι κατά φαντασίαν χριστιανοί) θα πάψουν να υφίστανται , και το κοσμικό σύστημα της "χριστιανικής" δύσης δεν θα αποτελεί την ιδανική λύση για τα καθεστώτα που το δημιούργησαν .
 Οι δικαιολογίες πολλές (φταίνε οι άθεοι !, οι διαφωνίες για την ομοφιλοφιλία ! , οι μαρξιστές !)
Μόνο το θρησκευτικό τους σύστημα δεν ευθύνεται ...
 Οι προτεινόμενες λύσεις; O προσηλυτισμός μουσουλμάνων (η δημιουργία νέων θρησκευτικών υπηκόων-η επανάληψη του τρόπου που οι Βρεττανοί έγιναν "χριστιανοί") και η ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ σαν την μόνη βιώσιμη λύση..