Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Εισβολή μεδουσών


Τα νέα δεν είναι καλά για όσους αγαπούν το κολύμπι. 
 
Η μοβ τσούχτρα που έδιωξε τους κολυμβητές από τις ακτές της Μεσογείου πέρυσι και πρόπερσι το καλοκαίρι θα καταλάβει τα νερά και φέτος, προβλέπουν θαλάσσιοι βιολόγοι. Η δραματική αύξηση των μεδουσών αποδίδεται στην υπεραλίευση αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Οι μέδουσες είναι άριστος περιβαλλοντικός δείκτης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ζακλίν Γκόι του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου στο Παρίσι. «Όσο περισσότερες είναι οι μέδουσες, τόσο πιο ισχυρό το σήμα ότι κάτι έχει αλλάξει» είπε.
Η διόγκωση των πληθυσμών των παράξενων ασπόνδυλων με το διαφανές σώμα οφείλεται εν μέρει στην άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία παρατείνει την αναπαραγωγική τους περίοδο.

Όσον αφορά την αλιεία, οι επιπτώσεις της είναι διπλές: αφενός εξαφανίζει τους θηρευτές των μεδουσών, όπως οι χελώνες, οι τόνοι και οι καρχαρίες, αφετέρου περιορίζει τα μικρά ψάρια που ανταγωνίζονται τις μέδουσες για το πλαγκτόν, εξηγεί ο Ρικάρντο Ακιγιάρ, διευθυντής ερευνών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana.

Ακόμα κι αν η αλιεία σταματούσε, τα ψάρια θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία των μεδουσών και να επιστρέψουν, προειδοποιεί ο Αντριου Μπράιερλεϊ του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους στη Σκοτία, του οποίου η ομάδα κατέγραψε μια τεράστια αύξηση των μεδουσών έξω από τις ακτές της Ναμίμπια στον Ατλαντικό, μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη αλιευτική δραστηριότητα στον κόσμο.

Όσον αφορά τη Μεσόγειο, οι ειδικοί αναμένουν και φέτος ορδές της τσούχτρας Pelagia noctiluca με τα δηλητηριώδη πλοκάμια.

Οι «εισβολές» μεδουσών είναι φυσικό φαινόμενο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η συχνότητα και η διάρκειά τους έχουν αυξηθεί. Δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί για τους τελευταίους δύο αιώνες δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των μεδουσών αυξάνονται απότομα κάθε 12 χρόνια, παραμένουν σταθεροί για 4-6 χρόνια και στη συνέχεια υποχωρούν.

Το 2008, όμως, θα είναι η όγδοη συνεχή χρονιά που οι τσούχτρες θα πλησιάσουν τις ακτές σε τεράστιους αριθμούς. Πέρυσι και πρόπερσι, δεκάδες χιλιάδες άτομα στην Ισπανία και την Ιταλία τσιμπήθηκαν από μοβ τσούχτρες και σε πολλές παραλίες τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες.

Πάντως το πόσες ακριβώς τσούχτρες κολυμπούν εκεί έξω θα παραμείνει άγνωστο, καθώς το ζελατινώδες, διαφανές τους σώμα κάνει αδύνατο τον εντοπισμό τους από δορυφόρους ή σόναρ, όπως συμβαίνει με τα κοπάδια ψαριών.

Και, δεδομένου ότι οι μέδουσες δύσκολα επιβιώνουν σε ενυδρεία ώστε να μελετηθούν από κοντά, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία είναι λιγοστά -για το 80% των μεδουσών οι λεπτομέρειες του κύκλου ζωής τους παραμένουν άγνωστες.