Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Ομπρέλλα γενικευμένης παρακολούθησης

Τη δημιουργία βάσης δεδομένων με στοιχεία από όλα τα τηλεφωνήματα που κάνουν οι Βρετανοί, και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανταλλάσσουν και την ώρα που περνούν στο Ιντερνετ σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, ενισχύοντας περαιτέρω τους φόβους για επέκταση του κράτους του «Μεγάλου Αδελφού».

   Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς», οι εταιρείες τηλεφωνίας (που ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο είναι υποχρεωμένες να κρατούν στοιχεία για τηλεφωνήματα και γραπτά μηνύματα για 12 μήνες) και παροχής Ιντερνετ θα πρέπει να παρέχουν τα στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα φυλάσσονται για ένα χρόνο πριν καταστραφούν.
   Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στη βάση δεδομένων με ένταλμα που θα εκδίδεται από δικαστήριο.
Τα σχέδια προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών για να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οπως αναφέρουν οι «Τάιμς», έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της "τρομοκρατίας".
 Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η ύπαρξη ενιαίας βάσης δεδομένων θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την αναζήτηση πληροφοριών. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του σχεδίου αναφέρουν ότι η ενιαία βάση δεδομένων θα είναι πιο ευάλωτη σε κακοδιαχείριση.
    Εξάλλου, τα πρόσφατα παραδείγματα "απώλειας" προσωπικών δεδομένων πολιτών από υπηρεσίες της βρετανικής κυβέρνησης είναι πολυάριθμα.
   Το πιο τρανταχτό αφορούσε την απώλεια προσωπικών στοιχείων 25 εκατομμυρίων πολιτών που λάμβαναν οικογενειακά επιδόματα το περασμένο φθινόπωρο