Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

καταδίκη της Ελλάδας

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή του για την ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό
Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου .

    Η σχετική προσφυγή Νο. 32526/2005 υποβλήθηκε από το ΕΠΣΕ για λογαριασμό ένδεκα γονέων δεκαοκτώ παιδιών Ρομά του καταυλισμού στο Ψάρι Ασπροπύργου.
     Η Ελλάδα, παραβίασε το 'Αρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) και το 'Αρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής πρoσφυγής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για τη μη εγγραφή των παιδιών Ρομά στο σχολείο κατά τη σχολική χρονιά 2004-2005 και για την τοποθέτησή τους χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο σε χωριστές τάξεις που μάλιστα μεταφέρθηκαν σε ειδικά κατασκευασμένο παράρτημα εκτός του σχολείου από το 2005 μέχρι σήμερα (και το οποίο κάηκε πριν ένα χρόνο!).
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 6.000 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα γονέα για ηθική βλάβη (σύνολο 66.000 ευρώ) και 2.000 ευρώ για δικηγορικά έξοδα.