Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ο ανώνυμος καταδότης


Ξανάρχεται η εποχή του δισίλογου με την κουκούλα ;
Το δικαίωμα να κρατάει κρυφή την ταυτότητά του ένας μάρτυρας σε δίκες για την τρομοκρατία δίνουν νέες ρυθμίσεις του νέου "αντι"τρομοκρατικού νόμου, νομιμοποιώντας ουσιαστικά τις καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων στα δικαστήρια.
  Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του κρυφού «τρομονόμου», η αποκάλυψη της ταυτότητας ενός μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι πλέον υποχρεωτική (!), ακόμη και αν το ζητήσει ο άμεσα θιγόμενος, δηλαδή ο κατηγορούμενος.
  Η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε την υποχρέωση του δικαστηρίου να διατάξει την αποκάλυψη της ταυτότητας του ανώνυμου μάρτυρα, εάν το ζητούσαν είτε ο εισαγγελέας είτε κάποιος διάδικος. Πλέον, το δικαστήριο έχει το δικαίωμα να αποφανθεί δικαιολογημένα, έπειτα από υποβολή αιτήματος αποκάλυψης των στοιχείων ταυτότητας μάρτυρα, για την αποκάλυψη ή μη.
  Τίθεται δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών να επιβάλουν την κατάθεση ανώνυμων μαρτύρων κατηγορίας, εάν το κρίνουν επιβεβλημένο, αρκεί απλά να αιτιολογήσουν με κάποιον τρόπο την απόφασή τους αυτή.
  Ωστόσο, η καταδίκη κατηγορουμένου μόνο με την κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα εξακολουθεί να μην είναι επιτρεπτή  (..προς το παρόν..).
  Το τελευταίο,φυσικά , δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι εκτίθενται σε «κατηγορίες» ανθρώπων που δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να αντικρούσουν ολοκληρωμένα τους ισχυρισμούς τους.
  Οι αμερικανικές, αλλά και ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας έχουν κατ' εξακολούθηση ζητήσει την εφαρμογή τη δικαστική χρήση των καταθέσεων των ανώνυμων μαρτύρων για την αποδεικτική αξιοποίηση των μαρτυρικών καταθέσεων που προέρχονται από «ανώνυμους πληροφοριοδότες», δηλαδή πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.
   Οι νέες ρυθμίσεις του αντιτρομοκρατικού νόμου προβλέπουν επίσης ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα μπορούν να φυγαδεύονται πλέον και στο εξωτερικό, ενώ στις επιλογές προστασίας εντάσσεται πλέον και η «μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες». Παράλληλα, ειδικός φορέας που αναλαμβάνει την υλοποίηση των μέτρων προστασίας ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.
   Οι κρυφές αλλαγές, με τις οποίες «ψαλιδίζονται» θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, έγιναν με τροποποιήσεις, χωρίς οι βουλευτές να γνωρίζουν το πραγματικό εύρος τους. Σε κάποια σημεία, μάλιστα, οι αλλαγές δεν αναφέρονταν στην αιτιολογική έκθεση.
   Παράλληλα προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης που διασφάλιζε πως δεν συνιστά τρομοκρατική πράξη η τέλεση συγκεκριμένων "αδικημάτων", όταν σκοπεύουν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή στην άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων..