Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Κτηνολατρεία

'Ακουσα στις ειδήσεις  για την απεργία των φορτηγών ΔΧ να μιλάνε  απο  το "σωματείο ο άγιος Χριστόφορος" Εμεινα έκπληκτος όταν συνειδητοποίησα ότι  οι φορτηγατζήδες, νταλικέρηδες, βυτιοφορείς κλπ μεταφορείς   έχουν για προστάτη  τον άγιο Χριστόφορο!ο 'Αγιος Σκύλος Αντρωνίου!!!   
Και δεν είναι και οι μόνοι,είναι και σωματείο ταξιτζήδων με τέτοιο προστάτη. Έριξα μιά ματιά στο ιντερνετ για λοιπές πληροφορίες και αντιμετώπισα άλλο σοκ  όταν αντίκρυσα  την αγιογραφία/ τοιχογραφία του σε "Βυζαντινό Ναό των Αγ. Αναργύρων στο Αντρώνι Ηλείας. Μια από τις τοιχογραφίες της εκκλησίας είναι και ο 'Αγιος Σκύλος Αντρωνίου!!! (κυνοκέφαλος 'Αγιος Χριστόφορος). Αναπαριστά έναν άγιο με κεφάλι κυνηγόσκυλου της περιοχής και σώμα ανθρώπου.

 Δίπλα του, επίσης, υπάρχει μία άγνωστη στην ορθόδοξη και την καθολική εκκλησία αγιογραφία με το τίτλο «Κυνο-βιάρχης». Φαίνεται ότι ο ναός ήταν αρχαίο εκτροφείο σκύλων, οι οποίοι εξασφαλίζοντας τροφή στους κατοίκους, τους αγιοποίησαν.(!!!)
Πιθανότατα όμως μπορεί να χτίστηκε πάνω σε προϋπάρχοντα ναό, σε αρχαίο νεκροταφείο. Περισσότερα δεν είναι γνωστά από την πανεπιστημιακή κοινότητα και το κράτος, ωστόσο το μνημείο έχει χαρακτηριστεί ως βυζαντινή αρχαιότητα.(!!!)...
Στους νεώτερους χρόνους, άρχισε να θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών του Στρατού, ενώ είναι και ο πολιούχος της πόλης του Αγρινίου. Η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 25 Ιουλίου από την Καθολική" (απο Βικιπαιδεία)
Διάβασα επίσης στη Βικιπαιδεία : Με τον όρο θηριομορφισμός ή ζωομορφισμός, εννοείται στο εννοιολογικό πλαίσιο της θρησκειολογίας η απεικόνιση θεών ως ζώων ή η απόδοση ζωικών χαρακτηριστικών στο σύνολο των ιδιοτήτων τους με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ζωομορφισμό της αρχαίας αιγυπτιακής ή της αρχαίας σκανδιναβικής θρησκείας.

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό αλλά και πολύ αναγκαίο να καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της ειδωλολατρείας που μπορεί να ζει και να βασιλεύει, χρόνια τώρα, βασισμένο σε ανθρώπινες απατηλές παραδόσεις και όχι στον άγιο Λόγο του Θεού.
 Τελικά με τέτοιο προστάτη άγιο οι φορτηγατζήδες μάλλον θα πρέπει να ήσαν ευχαριστημένοι αφού κανένας μέχρι τώρα δεν  μπορούσε να τους αγγίξει... Πάντως είναι όντως εντυπωσιακή η εμπλοκή της θρησκείας (προστατών-αγίων) στους τίτλους στα διάφορα σωματεία. Είναι ένα ερώτημα. Γιατί άραγε; μήπως έτσι θέλουν να αγιάσουν, να αγιοποιήσουν κάθε πράξη τους, να τονίσουν την ανωτερότητά τους, να δείξουν τον τίτλο τους και έτσι να  απαιτήσουν το σεβασμό των άλλων ;
Μάταιη θρησκοληψία, κωμικοτραγική,  είναι βολική και λίαν επιθυμητή γιά όλους τους εμπλεκόμενους επιτήδειους: του δούναι, αυτοί που καθοδηγούν, και  του λαβείν, αυτοί που ακολουθούν.
                                                                                                                                                                           Φ.Σ (απο ΜΑΡΑΝΑΘΑ)