Τα πάντα φαίνεται πως γνωρίζουν οι ιντερνετικές υπηρεσίες και κυρίως η Google! Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Google Έρικ Σμιντ νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για το πως μας κατασκοπεύουν.
Στην εποχή του Διαδικτύου τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν...παρελθόν.Οποιαδήποτε κίνηση στον παγκόσμιο ιστό καταγράφεται, αποθηκεύεται και μπορεί στο μέλλον να ανασυρθεί από τις βάσεις δεδομένων και να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.
Μάλιστα όπως δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal» πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερικ Σμιντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Google, «γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές ποιοι είστε, ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας και ποιοι είναι οι φίλοι σας».
O πρόεδρος της Google κ. Σμιντ έκανε μια ζοφερή πρόβλεψη, λέγοντας ότι στο μέλλον πολλοί νέοι άνθρωποι θα χρειαστεί να αλλάξουν το όνομά τους προκειμένου να αποστασιοποιηθούν από εν δυνάμει ενοχοποιητικές πληροφορίες για το άτομό τους, πληροφορίες που εύκολα μπορεί κανείς να βρει στα προφίλ των φίλων τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το ΜySpace.
Οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν μια μίνι θύελλα, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων online. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σμιντ κάνει ανάλογες δηλώσεις. Πριν από λίγους μήνες είχε τονίσει: «Αν κάνετε κάτι που δεν θα θέλατε οι άλλοι να γνωρίζουν,ίσως δεν θα έπρεπε να το κάνετε».
Και για το λόγου του αληθές δείτε τι ακριβώς καταγράφεται από το ίντερνετ.
-Google Search: Γνωρίζει τι έψαξες και ποια links αποτελεσμάτων ακολούθησες. Για παράδειγμα, για ποια προϊόντα ή για ποιες ταινίες, μουσικά βίντεο, βιβλία κτλ. έψαξες να βρεις πληροφορίες
-Gmail: Γνωρίζει με ποιους ανταλλάσσεις email αλλά και το περιεχόμενο τους
-Google Docs: Γνωρίζει τη δουλειά που κάνεις και σε περίπτωση που δημιουργήσει ένα spreadsheet μπορεί να γνωρίζει και την οικονομική σου κατάσταση.
-Youtube: Γνωρίζει ποια βίντεο ανέβασες και ποια είδες ή σου άρεσαν
-Google Talk: Γνωρίζει με ποιους μίλησες και τι είπες στην υπηρεσία instant messaging
-Google Calendar: Γνωρίζει τα ραντεβού σου, τι κάνεις κάθε μέρα και πότε έχει γενέθλια ή επέτειο.
-Picasa Web Albums: Γνωρίζει το πρόσωπο το δικό σου και των φίλων σου. Σε περίπτωση που εσύ ή κάποιος γνωστός σου έχει κάνει ταυτοποίηση σε μια φωτογραφία σου, με την αυτόματη αναγνώριση προσώπου που διαθέτει μπορεί να σε ταυτοποιήσει επίσης και σε όσες φωτογραφίες έχουν ανέβει στο διαδίκτυο και στις οποίες εμφανίζεσαι
-Google Maps και Earth: Ξέρει που μένεις, εφόσον έχεις σημειώσει το σπίτι σου, και που πήγες χθες το απόγευμα όταν χάθηκες ψάχνοντας την ταβέρνα που σε είχαν καλέσει
-Android τηλέφωνο: Γνωρίζει τον αριθμό σου, τον σειριακό αριθμό της συσκευής σου και που ακριβώς βρίσκεσαι.
-Google Health: Γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σου.
Προχθές η Facebook παρουσίασε μια νέα υπηρεσία με την επωνυμία «Ρlaces», η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να «γνωστοποιούν» online το μέρος στο οποίο βρίσκονται, ενεργοποιώντας τις κατάλληλες δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων τους. Η υπηρεσία αυτή θα επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν όσα μέλη του Facebook βρίσκονται κοντά στον ίδιο «φυσικό» τόπο με αυτούς. Ο πρόεδρος του Facebook κ. Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η νέα λειτουργία «θα βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν συνδεδεμένοι οπουδήποτε πηγαίνουν, και όχι μόνο μέσα από τον υπολογιστή τους». Η νέα υπηρεσία ωστόσο αρχικώς θα είναι διαθέσιμη μόνο μέσα από εφαρμογή του «iΡhone» της Αpple. Ειδικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάει κανείς με «έξυπνα» κινητά και ψηφιακές κάμερες που έχουν ενσωματωμένο GΡS και επισημαίνουν ότι καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τέτοιες διαρροές πληροφοριών είναι να απενεργοποιήσετε από την κάμερα ή το τηλέφωνό σας αυτή την εφαρμογή, μια διαδικασία περίπλοκη, αλλά απαραίτητη για όσους δεν θέλουν να αποκαλύψουν ανάλογες πληροφορίες.