Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Αυτό να το ξεχάσετε !

"....Ο Δεσπότης έδιωξε τους σεισμόπληκτους

"Αυτό να το ξεχάσετε". Έτσι απάντησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος στους κατοίκους του χωριού Κάτω Φτέρη στο Αίγιο, όταν μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995, του ζητήθηκε να παραχωρήσει κάποια στρέμματα λόγω ανάγκης μεταφοράς ολόκληρου του χωριού μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα.


    Ο σεισμός που χτύπησε το Αίγιο στις 15 Ιουνίου του 1995 ήταν καταστροφικός για ολόκληρη την περιοχή. Ένα από τα χωριά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές ήταν η Σέλισσα (Κάτω Φτέρη σήμερα), 8 χλμ από το Αίγιο. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, άλλα υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές και οι κάτοικοι της Κάτω Φτέρης βρίσκονταν σε απόγνωση. Όταν δε στην περιοχή έφτασε κλιμάκιο επιστημόνων προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές και να μελετήσει το έδαφος του χωριού, ο φόβος άρχισε να κυριεύει τους κατοίκους.  Σύμφωνα με τις μελέτες και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων όλο το έδαφος κάτω από το χωριό είναι σαθρό, λόγω υπογείων ρευμάτων νερού και ο κίνδυνος καταποντισμού της Κάτω Φτέρης ήταν και παραμένει μεγάλος. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι από στιγμή σε στιγμή, ακόμη και σήμερα, με έναν ανάλογο σεισμό ή με συγκεκριμένα γεωλογικά φαινόμενα, το χωριό μπορεί να «πέσει» στο κενό που υπάρχει ακριβώς από κάτω και να θρηνήσουμε θύματα.
     Ύστερα από το πόρισμα των επιστημόνων, ο Δήμος Αιγίου σε συνεργασία με την κοινότητα του χωριού αποφάσισαν ότι για την ασφάλεια της Κάτω Φτέρης και των κατοίκων της το χωριό έπρεπε να μετακινηθεί ολόκληρο 5 χιλιόμετρα πιο δίπλα, όπου μεταξύ άλλων χωραφιών και οικοπέδων υπήρχαν και κάποια καλλιεργήσιμα στρέμματα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου. Ζητήθηκε λοιπόν από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο να παραχωρήσει ένα μικρό αριθμό στρεμμάτων στην κοινότητα του χωριού προκειμένου να γίνει η μεταφορά της Κάτω Φτέρης.Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού και τοπικών παραγόντων η αντίδραση του Μητροπολίτη Αμβροσίου, όχι μόνο δεν ήταν η αναμενόμενη αλλά κήρυξε τον πόλεμο στην Κάτω Φτέρη, αφού θεώρησε ότι κινδυνεύει η περιουσία του μοναστηριού. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί» και «αυτό να το ξεχάσετε» ήταν ορισμένες μόνο από τις χαρακτηριστικά αρνητικές απαντήσεις που έδωσε ο Μητροπολίτης στην πλατεία του χωριού, αφήνοντας τον κόσμο έκπληκτο και οργισμένο για την ψυχρή στάση της εκκλησίας απέναντι στο πρόβλημά τους...
...Βέβαια, από τις μετέπειτα ξενοδοχειακές και «τουριστικές» δραστηριότητες του Μητροπολίτη Αμβροσίου, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς τους λόγους της τότε άρνησής του. Η παράνομη όπως αποδείχθηκε ξενοδοχειακή μονάδα «Σήμαντρον», με τις πισίνες και τα τζακούζι, και φόντο την Μονή Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα στρέμματα που ζητούσαν τότε οι κάτοικοι της Κάτω Φτέρης, ώστε να μην κινδυνεύει το χωριό τους.
    Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αρνείται ότι τότε υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή του «Σήμαντρον», υποστηρίζει ότι ακούει το θέμα για πρώτη φορά και τονίζει ότι δεν μπορεί όποιος θέλει να διεκδικεί τη μοναστηριακή περιουσία από τη στιγμή που το κράτος έχει περιουσία και θα μπορούσε να προσφέρει αυτό. Στην ερώτηση «αν σήμερα σας ζητούσαν οι κάτοικοι της Κάτω Φτέρης να παραχωρήσετε κάποια στρέμματα για τη μεταφορά του χωριού» απαντά: «δεν μιλάω υποθετικά. Τέτοιες υποθετικές ερωτήσεις είναι καραγκιόζης» ενώ συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να αισχύνομαι ακόμη κι αν είχα δώσει τέτοια απάντηση».

                                                   (απο "ζουγκλα")


Προφανώς η ιδέα ενός «ζωντανού» χωριού που θα ενοχλεί με την παρουσία του τους VIP θαμώνες του ξενοδοχείου, δεν άρεσε στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων..