Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 10 Ιουνίου 2007

Αγελάδες στη Νέα Ζηλανδία παράγουν γάλα light

Ουέλινγκτον: Έπειτα από την ανακάλυψη μιας φυσικής μετάλλαξης που εμφανίστηκε τυχαία σε μια αγελάδα, εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Νέα Ζηλανδία εκτρέφει τώρα ένα ολόκληρο κοπάδι που παράγει αποβουτυρωμένο γάλα.

Το γάλα των μεταλλαγμένων αγελάδων όχι μόνο περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, είναι επίσης πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία προστατεύουν την καρδιά. Επιπλέον, το βούτυρο που παράγεται από το γάλα τους απλώνεται εύκολα στο ψωμί ακόμα και όταν είναι κρύο.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Vialacti, θυγατρική της μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας Fonterra, ανακάλυψε τη μεταλλαγμένη αγελάδα σε εξετάσεις ρουτίνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες το 2001. Την αγόρασε για 300 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (162 ευρώ) και τη μετέφερε σε ερευνητική μονάδα για μελέτη.
Αν και μοιάζει με οποιαδήποτε φρισλανδική αγελάδα, η Μάργκι, όπως ονομάστηκε το ζώο, παράγει γάλα που περιέχει μόνο 1% λίπος, συγκριτικά με 3% για το σύνηθες πλήρες γάλα.
Οι απόγονοι της Μάργκι δίνουν επίσης γάλα light, γεγονός που υποδεικνύει ότι η μετάλλαξη είναι επικρατής. Ο βιοχημικός μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ωστόσο άγνωστος.
«Η φύση εμφανίζει τέτοια περίεργα από καιρό σε καιρό και εμείς απλώς έτυχε να βρεθούμε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή», δήλωσε ο Ράσελ Σνελ, επικεφαλής των επιστημόνων της Vialacti.
Η εταιρεία εκτιμά ότι το πρώτο κοπάδι «light» για εμπορική εκμετάλλευση θα είναι διαθέσιμο γύρω στο 2011.

Πηγή: www.pathfinder.gr