Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ (2)

 


ΣΤ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

1. Ο Ισραήλ (εδ.5)

Ο Κύριος έσωσε τον Ισραήλ από την Αίγυπτο και μετά τους άφησε στην έρημο εξαιτίας της απιστίας τους.

 

2. Άγγελοι που έπεσαν (εδ.6)

Οι άγγελοι, που έπεσαν αναφέρονται επίσης στη Β΄ Πέτρου β:4. Αυτοί είναι οι άγγελοι του Σατανά, που οδηγήθηκαν σε ανταρσία εναντίον του Θεού. Φυλάσσονται με αλυσίδες σκότους, περιμένοντας την κρίση.

 

3. Σόδομα (εδ.7)

Τα Σόδομα και Γόμορρα είναι γνωστά για την ομοφυλοφιλική αμαρτία ή σοδομισμό. Οι πόλεις αυτές καταστράφηκαν από το πυρ του Θεού. Είναι λογικό να υποθέσουμε, ότι οι αποστάτες ηγέτες κατά των οποίων επιτίθεται ο Ιούδας, είχαν επίσης ξεπέσει στο σοδομισμό και διέστρεφαν τη χάρη του Θεού με σκοπό να καλύψουν την αμαρτία τους.

 

Ζ. ΑΝΤΑΡΣΙΑ

Η κατάσταση της αποστασίας ξεκινά από την έπαρση και την ανταρσία. Χαρακτηρίζεται από γογγυσμό και μεμψιμοιρία. Οι αποστάτες δε διστάζουν να κριτικάρουν και να βλασφημούν, εκείνους, οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από αυτούς.

Σε αντιπαράθεση, ο Ιούδας αναφέρθηκε στο Μιχαήλ, ο οποίος αρνήθηκε να κατηγορήσει το διάβολο με υβριστικά λόγια καθώς οι δύο φιλονικούσαν για το σώμα του Μωυσή.

(Ο Ιώσηπος έγραψε, ότι ο Θεός έκρυβε το σώμα του Μωυσή για να μη καταντήσει είδωλο. Φαινομενικά αυτή ήταν η υπευθυνότητα του Μιχαήλ και ο διάβολος προσπαθούσε να τον εμποδίσει).

Το μάθημα που διδάσκεται εδώ είναι ότι εάν ο αρχάγγελος δε βλασφήμησε το διάβολο και εμείς δεν πρέπει να κακολογούμε ποτέ, αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία. Οι αποστάτες δε διστάζουν να το κάνουν.

Ο Ιούδας έδωσε τρία παραδείγματα χαρακτήρων της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι ήταν ένοχοι της ίδιας αμαρτίας:

1.  Κάιν. Ξεκίνησε μια νέα θρησκεία βασισμένη σε έργα, τα οποία κατέληξαν στη βία.

2.  Βαλαάμ. Εκπόρνευσε το δώρο του Θεού για χάρη υλικού κέρδους.

3.  Κορέ. Ηγήθηκε μιας ανταρσίας εναντίον της ηγεσίας του Μωυσή και Ααρών.

Οι αποστάτες στην εκκλησία ήταν ένοχοι, γιατί ακολούθησαν το παράδειγμα αυτών των τριών αντρών.

 

Η. Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΩΧ

Ο Ενώχ έζησε τις ημέρες που προηγήθηκαν του κατακλυσμού και έγινε αυτόπτης μάρτυρας των αμαρτιών εκείνης της γενιάς. Προέβλεψε τον ερχομό του Κυρίου στο τέλος του αιώνα - αυτού θα προηγείτο μια τρομερή αποστασία. Προφήτευσε, ότι ο Κύριος θα επέστρεφε με μυριάδες αγίους Του, για να κάνει κρίση εναντίον των ασεβών και για να φανερώσει τα τρομερά πράγματα, που αυτοί έκαναν ενάντια στον Θεό με ανταρσία.

Το γεγονός, ότι ο Ιούδας αναφέρθηκε στο Βιβλίο του Ενώχ δεν πρέπει να μας ενοχλεί. Απλά αναφέρθηκε σε ένα βιβλίο, το οποίο ήταν πολύ γνωστό εκείνη την εποχή. Δεν επικυρώνει όλο το βιβλίο του Ενώχ. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Ιούδας έγραψε με την επιφοίτηση (του Πνεύματος) του Θεού.

 

Θ. ΝΟΥΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

Ιούδας 20-23

Ο Ιούδας νουθέτησε τους αναγνώστες του να:

1.  Εποικοδομούν τους εαυτούς τους στην πίστη.

2.  Προσεύχονται εν Πνεύματι Αγίω.

3.  Φυλάσσουν τους εαυτούς τους στην αγάπη του Θεού.

4.  Προσμένουν το έλεος προς αιώνια ζωή.

5.  Προσπαθούν να σώσουν εκείνους, που παραπαίουν.

Η έκφραση «κάμνοντες διάκρισιν» φαίνεται, ότι αναφέρεται σ’ εκείνους, οι οποίοι αμφιταλαντεύονται μεταξύ αλήθειας και σφάλματος. Μερικοί απ’ αυτούς μπορούν ακόμη να βοηθηθούν. Έπρεπε να σώσουν όσο το δυνατόν πιο πολλούς, αρπάζοντες αυτούς από τις φλόγες της κόλασης. Συγχρόνως έπρεπε να προσέχουν να μην διαφθαρούν από τις αμαρτίες τους. Έπρεπε να μισούν κάθε ίχνος αμαρτία, αλλά να είναι ελεήμονες στον αμαρτωλό.

 

Ι. ΕΥΧΗ

Ιούδας 24-25

Αυτή είναι μια όμορφη δοξολογία. Βεβαιώνει το παιδί του Θεού, ότι θα παρουσιαστεί άπταιστο με μεγάλη χαρά στην παρουσία της δόξας του Κυρίου.

Η δοξολογία αυτή επιβεβαιώνει επίσης, ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός και Αυτός είναι ο Σωτήρας μας. Σ’ Αυτόν είη δόξα και μεγαλοσύνη, κράτος και εξουσία, και νυν και εις πάντας τους αιώνας. Αμήν - ας γίνει έτσι.